Nyheter

– mmmm, så godt!

Seks leverandører av lokal, sunn og god mat var samlet på Tasta i helgen. 

Malin Medby og Tuva Spande får smake fiskekaker av Jonas Engstrøm og Magne Sandtveit fra Lofotfisk avdeling Bergen og Leknes.  Foto: Bjørn Nibe

Jorunn Helgesen fra Espevær, en liten øy i Bømlo kommune, nord for Haugesund, lager røykelaks sammen med Geir Eikemo. De er ikke gift, men elsker røykelaks i forskjellige varianter og driver bedriften Espevær røykelaks, med produktene ”Sjefslaks” og ”Påleggslaks”.

– Vi har gleden av å være på Helgø Meny Tasta, en fin butikk med engasjerte og interesserte folk som jobber her, Tasta Senter er også veldig fint, sier Helgesen.

– Vi samarbeider med Spesialgrossistene og Tor Hodne i Rogaland, de er grossister og salgsledd, og ønsker som oss å få opp interessen for lokal, sunn og god mat, og små bedrifter som lager mat i distriktene.

– Flere og flere har lyst til å spise gode og rene produkter. Små leverandører som oss lager for eksempel røykelaks fordi vi liker det godt, da tror jeg produktene blir bedre også, sier Helgesen.

Karen Margrethe Eckhoff og Brit Jorunn Tjøstheim får røykt laks av Jorunn Helgesen fra Espevær røykeri. Foto: Bjørn Nibe.

Karen Margrethe Eckhoff og Brit Jorunn Tjøstheim fikk smake både røykelaks og fiskekaker da de var innom butikken.

– Det smakte kjempegodt, både fiskekakene og røykelaksen, sier handlevenninnene Eckhoff og Tjøstheim, glade for endelig å komme i avisen.

Fiskekakene venninnene liker så godt, kommer fra Lofotprodukter AS. Bedriften har fabrikker i Leknes i Lofoten og i Bergen. I butikken på Tasta i helgen var Jonas Engstrøm og Magne Sandtveit.

– Vi bruker kun naturlige råvarer i våre fiskekaker, som blir stekt i olje.  Vi har to typer fiskekaker i salg i Helgø Meny-butikkene: en type med 60 prosent fisk, og en med 80 prosent fisk, sier de glade fiskekakeguttene.

– Veldig gode fiskekaker, terningkast 6, sier Malin Medby og Tuva Spande.

De spiser fisk et par ganger i uken, stekt laks er favoritten.

Håland Kjøtt holder til på Klepp i 3. generasjon. Margunn Ueland og Egel Storevik mener lapskausen de lager er bedre enn Gabbas sin. Hver uke selger de 350 kilo lapskaus til butikker i distriktet.

Håland Kjøtt: Karla O. Nilsen får lapskaus av Margunn Ueland og Egel Storevik.

– Vi lager vår lapskaus fra bunnen av, med ferske grønnsaker, potet, pølse og bacon, og så krydrer vi den perfekt. Det er torsdager det går mest av vår lapskaus, sier Ueland og Storevik, strålende fornøyd med å hente en ekstra ladning lapskaus til Tasta, siden det ble utsolgt for den første runden

Hardangerpølse fra Lundal

Marianne Lundal Berge er fra Lundal i Åkrafjorden. Hun selger grove middagspølser som er eldhusrøkt (fyrt med oreved). Hun er vennlig og mild i stemmen når hun spør om vi vil smake på hardangerpølsen.

– Hardangerpølsen er gluten- og melkefri, dessuten er den god til komle og lapakaus, sier hun.

Hardangerpølse fra Lundal: Marianne Lundal Berge selger grove middagspølser.

Jo takk, den smakte godt.

Elin Helland jobber hos Stangeland Mølle, en familiebedrift som ble startet i 1846. Bedriften produserer havregryn, frokostblandinger og raspeballemix. I tillegg leverer Stangeland Mølle til bakeribransjen.

– Jeg kom fra Bergen for å treffe tastafolk og andre på Tasta Senter og dele mine kunnskaper om lokal mat, sier Helland.

– Viktig med lokal  mat

Signe Marie Våland fristet med flere typer iskrem fra Iskremgarden.

– Vi lager is av ekte smaker, fra melk av egne kyr, sier Våland.

Butikksjef på Helgø Meny Tasta, Morten Nordal er godt fornøyd etter besøket fra de lokale leverandørene.

– Slike besøk er noe vi prøver å få til oftere, det er viktig å vise at vi satser på lokal mat, sier Nordal.

Hent avfall
Vis mer
Nytt syn? Nytt syn?

Relaterte artikler

Back to top button