Nyheter

Mister VBK har blitt 80

Martin Jørgensen var formann i VBK i 18 år, og har fulgt utviklingen i klubben siden starten. 80-åringen er fortsatt på tribunen når A-laget spiller kamper.

Tekst og foto: Øyvind Ellingsen

VBK (Vardeneset ballklubb) ble stiftet i 1975, men da som en avdeling i Vardeneset Idrettsforening (VIF). I 1990 ble VIF til VBK. I 1982 ble Martin formann, som det het den gang, for første gang. I 1993 ble han igjen styreleder i VBK, en jobb han hadde sammenhengende i 16 år.

– Jeg bestemte meg for at jeg ikke skulle bli syvende far i huset, og har siden jeg gikk av ikke engasjert meg i klubben. Men jeg følger selvsagt med på hva som skjer med A-laget og andre lag i klubben.

Han har gode minner fra den gang hovedbanen lå der den nye kunstgressbanen er bygd. Den gang var det grusbane.

Jobbet til han var 72 år

– Jeg husker godt klubbhuset som var ei brakke der klubbhuset står i dag. A-laget spilte i 7. divisjon, og barne- og ungdomsavdelingen vokste med stadig flere lag. Vi hadde også et damelag den gang.

Martin feiret 80-årsdag i april, men den spenstige kroppen og klare hodet er mer som en 60-åring.

– Jeg trimmer fire ganger i uken. Tirsdag og torsdag trener jeg med Tasta Bowls, og har også påtatt meg å være leder for klubben, forteller han. For oss som kjenner Martin er ikke det overraskende. Han arbeidet i oljeservicefirmaet Baker til han var 72 år, og var også president i NIMA Utdanning som er en landsdekkende organisasjon for innkjøpere i offentlig og privat sektor.

Han er opptatt av frivilligheten, og forteller at det sjelden har vært utfordringer med å få med foreldre og andre til å bidra som trenere og andre oppgaver som må trengs for at det skal være mulig å drifte en klubb med over 50 lag og 1000 medlemmer.

– Det var år vi slet med å få medlemmer med i styret, men vi løste det. Det har vært mer utfordrende å få nok sponsormidler, men slik jeg leser FB-innleggene fra klubben jobbes det nå godt for å få midler til å drifte en så stor klubb.

Aldri betalt spillere

Martin har alltid jobbet for at miljøet i klubben skal være så godt at det er attraktivt for spillere fra andre klubber å spille på A-laget.

– Vi har aldri betalt penger for å få spillere, og det må aldri skje. Jeg mener at den sportslige målsettingen må være at A-laget blir et stabilt 3. divisjonslag. Et av de beste minnene jeg har var da vi rykket opp i 3. divisjon. Klubben har også utviklet talenter som har blitt landslagsspillere på aldersbestemte lag. Målsettingen må være at klubben utvikler egne spillere til A-laget.

Martin har fulgt mange lag og enkeltspillere gjennom årenes løp, og husker godt da Morten Eriksen kom til klubben i 2006. – For en fart og spilleforståelse. Jeg er ikke overrasket over at han ble elitespiller, men det blir litt feil å trekke frem enkeltspillere, for vi har alltid hatt og har gode spillere i klubben, mener den tidligere formannen, som for 20 år siden ble hedret med «Tastamaen», en statuett som ble gitt mennesker som har gjort en innsats for bydelen.

Aktiviteten på banene på Vardeneset er stor – noe som gleder den tidligere formannen.

Styreleder i fotballkretsen

Martin har liten eller ingen erfaring som fotballspiller.

– Jeg var med å få i gang old boys laget og spilte noen kamper, men det ble ingen suksess, sier han og ler. Men sønnen Helge ble VBK-spiller og står oppført med 193 kamper i adelskalenderen. Men også Helge har gjort større suksess som administrator. Han er styreleder i Rogaland fotballkrets.

– Jeg er stolt over det klubben har fått til. Vi har tre flotte kunstgressbaner, men må få plass nytt klubbhus. Stavanger kommune har vært greie med oss tidligere, og jeg håper de også forstår at med så stor aktivitet trenger vi et nytt klubbhus. Klubben har vokst ut av huset for lenge siden. VBK tilbyr barn og unge et fritidstilbud som ikke kan måles i penger. Klubben gjør en stor samfunnsinnsats, sier Martin Jørgensen – mannen som har gjort mer for klubben enn de fleste.


Fakta:

Navn: Martin Jørgensen
Alder: 80 år
Sivilstand: Enkemann, to barn, fem barnebarn og to oldebarn
Yrke: Pensjonist

Hent avfall
Vis mer

Relaterte artikler

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker