KulturNyheter

Klar til 17. mai?

Tastavis gir deg råd om blomster, kake, moter, sølvpuss og melding om regn.

Vi har tatt en runde på Tasta for å lodde stemningen et par døgn før 17. mai.

Vi har snakket med folk i bydelen som gjør de siste forberedelser foran 200-årsjubileet av Grunnloven: trivelige og smilende ansatte i butikker, og mennesker som ønsker å gjøre ekstra stas på seg selv og andre, enten det er via klær, kaker eller en ekstra oppmerksomhet til noen de er glad i.

Solveig Thomassen har drevet Solveigs Mote i Randabergveien 22 i snart tolv år. Butikken med klassiske og elegante klær er kjent for god service, fornøyde kunder og personlig veiledning. Solveig har et unikt og vennlig blikk for god passform og hvilke klær som passer den enkelte.

– Nå i vår er det en enkel, klassisk og fargerik mote. Vi selger mange kjoler og jeans, der spesielt jeansmerket ”Bessie” er en slager. Ellers har vi noe for enhver smak, sier Solveig.

Hun har bodd på Tasta i 36 år, og gleder seg som en unge til 17. mai.

SOLVEIGS MOTE: Solveig Thomassen har drevet sin motebutikk i 12 år. Foto: Bjørn Nibe.

Det er en tradisjon at Solveig ser barnetoget i Stavanger sammen med familie.

– Etter barnetoget i byen er det som vanlig lunsj hjemme hos meg, med hjemmelagde smørbrød og kaker, sier mote-Solveig.

Solveig drar sammen med sin datter, Eli til motemesser i Oslo og København for å velge ut klær fra vår- og høstkolleksjonene til butikken på Tasta.

Tidlig 17. mai tar hun på seg bunad, men røper at det blir et klesskifte i løpet av dagen.

– Jeg skifter antrekk etter Folketoget, om kvelden 17. mai skal jeg ha på meg en kjole fra Solveigs Mote, sier den trivelige, motebevisste og hyggelige butikkinnehaveren.

Hos Gullsmed Christensen Tasta har Mette Christensen på seg en Rogalandsbunad til ære for fotografen, og for å sjekke om alt er som det skal være. Joda – bunaden sitter som støpt.

– Det er farmor Randi som har brodert bunaden, sier Mette stolt, med god grunn.

– Tips angående forberedelser og sølvpuss, Mette?

– Jeg pusser sølvet et par dager før 17. mai, da får det tid til å tørke, og resultatet blir best. Glemmer du pussingen eller synes det kan være et ork, har vi en spesiell pusseklut hos oss, sier Mette, som skal feire nasjonaldagen i Oslo.

Mette Christensen med Rogalands-bunaden farmor Randi har brodert. Foto: Bjørn Nibe.

– Jeg skal vinke til Kongen, smiler gullsmeden sånn at vi tror henne.

På Tastas eneste blomsterbutikk, Floriss, har de ansatte brukt halve onsdagen på å dandere dekorasjoner – i rødt, hvitt og blått så klart.

17. MAI-DEKORASJON: En av flere dekorasjoner du kan få hos Floriss Tasta. Foto: Bjørn Nibe.

– Nå de siste dagene før selve dagen selger vi mange dekorasjoner, og det kan være lurt å komme innom eller bestille en, for vår erfaring er at dekorasjoner er utsolgt når vi kommer til tidlig ettermiddag 16. mai, sier daglig leder, Carina Lunde.

Anne Mais eksperttips

Skulle du være så uheldig og søle noe på dressen, skjorten eller bunaden, kan det være lurt å ha sikret seg Anne Mai Neumanns spesielle ENJO tekstilklut.
Denne kluten brukes til å fjerne flekker på finstasen, kun med vann, og kan oppbevares i lommen eller i bunadsvesken.

Om bunadsskjorten gir Anne Mai disse rådene:

– Ta skjorten fram i god tid, gjerne noen dager i forveien. Sjekk om den er blitt gul av å henge for lenge i skapet. La den henge i en bunadspose, så den skånes mot lys og henger pent når den eventuelt skal fraktes. Stryk og damp skjorten dagen før – ikke på 17. mai. Bruk stivelsesspray på kragen og mansjettene nederst på armene, så den holder seg pen lengre.
Ikke glem å pusse sko i god tid, og også alt som skal skinne av bunadssølv, mansjettknapper og slipsnåler.

Anne Mai Neumann er ekspert på rengjøring og «bli ferdig i tide!».

17. mai-været: yr, regn og kanskje litt sol

Vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, Vervarslinga på Vestlandet, Steinar Skare gir Tastavis de siste prognosene for 17. mai:

– Tidlig på nasjonaldagen vil det være en del skyer, og det kan komme litt yr og småregn. Fra midt på dagen blir det lettere skydekke, opphold og kanskje litt sol i Stavanger, sier Skare.

16. mai spiller Viking hjemmekamp mot Sandnes Ulf. Når kampen starter blir det ifølge meteorologen glimrende forhold for både spillere og publikum: opphold, solglimt, 16 behagelige grader og lite vind.

– Hva med været etter nasjonaldagen?

– 18. mai sier våre prognoser at det skal bli veldig fint vær i Stavanger; sol og 20 grader. Over helgen kan det nok komme enkelte byger, men temperaturene vil holde seg behagelige for årstiden, avslutter Skare, som feirer nasjonaldagen sammen med familie i Bergen.

Charlotte Hetland (19) er konditorlærling og utrolig sporty når Tastavis spør om hun kan bake en kake til sine lesere. Kaken er bakt onsdag kveld, fotografen er Sjur Holthe Birkevold.

Kontitorlærling Charlotte Hetland (19) bakte denne kaken for Tastavis onsdag kveld. Foto: Sjur Holthe Birkevold.

Hasselnøttbunn:

90 gr hasselnøtter
30gr hvetemel
100gr melis
150 gr eggehvite (5stk)
50 gr sukker

*kjør hasselnøtter og hvetemel til det er finmalt i en matprosessor.
*Bland nøttemelet med melis
*pisk eggehvite til stiv marengs sammen med sukkeret.
*vend melblandingen inn i marengsen forsiktig.
*fyll en 24 diameter springform med ca 1 1/2 cm tykt lag med marengsblandingen.
*stekes på 180 grader i ca 20 min, til den er gylden og slipper bakepapiret.

Ostekrem:

3 gelatinplater
1/2 dl pasjonsfruktpurè
250 gr kremost naturell (evt. philadelphia)
150 gr sukker
1/2 dl appelsinjuice
3 dl kremfløte

*pisk fløten til den er stiv, og sett i kjøleskapet mens resten forberedes
*bløtlegg gelatin i minimum 5 min.
*bland sammen kremost, sukker og purè til en glatt masse
*varm appelsinjuice til kokepunktet.
*la gelatinen smelte i appelsinjuicen
*tilsett appelsinjuicen i ostekremen og rør den godt inn.
*vend så fløten inn i ostemassen

Gelè:

1 dl appelsinjuice
80 gr sukker
1 ts maisenna utrørt i 1 ss vann
1 dl pasjonsfruktpurè
2 gelatinplater

*bløtlegg gelatinen i minimum 5 minutter
*kok opp juice og sukker
*tilsett maisennaen, rør dette godt inn
*la det småkoke i 30 sek.
*ta gryta av platen og tilsett purèen
*rør inn gelatinen
*avkjøles til ca romtemp. før den anvendes på kaken

Hent avfall
Vis mer

Relaterte artikler

Sjekk også
Close
Back to top button