Gjør alt de kan for Ukraina 

Del på Facebook
Sammen med Ukrainsk Forening i Rogaland og mange frivillige jobber Olena Hebler for å hjelpe ukrainere på flukt fra krigen.  
– Vi er her: Siden krigen brøt ut har Ukrainsk Forening i Rogaland hatt markeringer i Stavanger for å skape bevissthet om at det også her er mange som er direkte berørte.

Andreas Thorsen 

andreas@tastavis.no  

Siden 2015 har Olena levd et godt liv på Tsata sammen med ektemannen Carsten og barna Anya og Johannes på fire og seks år. For tre uker siden hadde de planlagt en helgetur til Sirdal. Så gikk Russland til krig mot Ukraina.  

 – Mannen min og barna dro til Sirdal, men jeg ble igjen her. Jeg måtte ta vare på meg selv og på foreldrene mine i Ukraina, og tenke på hva jeg kunne gjøre. 

 Foreldrene i Ukraina valgte å bli 

Olena er på telefonen med sine foreldre i hjembyen Boryspil flere ganger om dagen. De har valgt å bli værende i byen som ligger utenfor Kyiv, og hun er naturligvis dypt bekymret for dem:  

  – Jeg spør dem hele tiden hvordan de har det, og om det er stille der de er. De holder motet oppe og vil ikke skremme oss, men hver kveld ber jeg om at det ikke er en rakett på vei til huset hvor de ligger og sover. 

 Olenas bror og svigersøster bor også i Ukraina, men var på utenlandsferie da krigen brøt ut. Ettersom de ikke kunne dra hjem, dro de til Norge og bor nå midlertidig hos Olena og familien. De skal videre til Polen, hvor de tenker at de kan være mer til hjelp. Der vil de finne jobb og, så godt det lar seg gjøre, gjenopprette en tilværelse nærmest mulig hjemlandet.  

 Samtidig som bror og svigersøster drar kommer en 20 år gammel jente til hjemmet deres på Tasta: 

 – Datteren til en kollega har tatt seg ut av Ukraina og kommer til oss på lørdag, men begge foreldrene hennes blir værende ii Kyiv. 

Olenas bror og svigersøster Kateryna dro på ferie tre dager før krigen brøt ut. De kunne ikke dra hjem til Ukraina, og bor nå midlertidig sammen med familien her på Tasta.

Mobiliserte til hjelpearbeid 

Det er ikke bare sine nærmeste Olena hjelper. Hun er med i styret i Ukrainsk Forening i Rogaland, som for inntil tre uker siden hadde sosiale og kulturelle aktiviteter som formål. Men da krigen kom, mobiliserte foreningen umiddelbart for å hjelpe. 

 – Vi gikk i gang med å organisere og lage planer for å få familie og venner ut og til trygghet i Norge.  

 Bare noen dager senere fikk foreningen sendt to busser til den polske grensen for å hente flyktninger, og 4. mars kom bussene tilbake til Ålgård med 65 flyktninger.  

 Innsamlingsaksjon for flere busser 

Bussturen kostet 250.000 kroner – penger som Olena og fire andre initiativtakere betalte fra egen lomme. I samarbeid med Norsk Ukrainastøtte er håpet å kunne finansiere minst en tur til. For å kunne klare dette har de opprettet innsamlingsaksjonen «Busser for Livet Ukraina» på spleis.no .  

 Sammen med en mengde frivillige jobber foreningen nå også for å ta imot og ta vare på dem som har kommet  til Ålgård, og de som er på vei.  

 – Det er veldig mange norske frivillige, og jeg får tårer i øynene av støtten det norske samfunnet viser, sier Olena.  

Samarbeid med kommunene 

Flyktningene hun har snakket med vil hjem og gjenreise landet sitt når krigen er over, men i mellomtiden ønsker de ikke å måtte sitte uvirksomt og bare vente. 

 – Vi ønsker å være en bro mellom ukrainere og Norge. Vi skall ha møter med kommunene for å opprette godt samarbeid hvor vi kan bidra til å gjøre de nyankomne kjent med samfunnet her og hjelpe dem å integrere seg, sier Olena.