– Folk som tror de kjenner klubben kommer til å få bakoversveis

Del på Facebook
Ragnar Ødegaard og Morten Larsen med klubbens fane fra 1945. I hånda har Larsen klubbens eneste historieverk så langt, et beskjedent hefte i anledning 40-årsjubileet i 1985.

De fleste på Tasta har hørt om IL Pol, men lang færre kjenner til idrettslagets rike historie. I anledning 75-årsjubileum i 2020 skal det gis ut bok om denne historien.

 

Både Morten Larsen og Ragnar Ødegaard har navnene sine inngravert på plaketten i klubbhuset, som viser Pols æresmedlemmer. Bare det de kan på rams er imponerende nok:

 

– Da idrettslaget ble startet av ansatte ved A/S Polar Kjøleanglegg i 1945, var det badeplass med stupebrett, og skøyting om vinteren her på Stemmen. Det var ikke før 1963 at vi fikk tilhold her. På 60-tallet startet vi også med håndball for kvinner, og på 80-tallet var vi en av de største barne- og ungdomsklubbene, men det var grusbane …

Avisutklipp fra 1962, om at IL Pol skulle få en hjemmebane.

God grunn til å lage bok

I et kort avisintervju er det ikke nubbesjans til å skrape i overflaten av den lange og rike historien til IL Pol – det er derfor det må bok til. All kunnskapen og historiene medlemmene sitter på – som for eksempel den gangen Pol sponset SIF med draktsett, eller det at Tasta og Tastavarden håndballklubb har sitt opphav i Pol –  skal settes i kontekst og dokumenteres med bilder.

 

Lange historiske linjer

– Når det gjelder sportslige prestasjoner, er disse fort gjennomgått, bemerker Tor Gunnar Tollaksen, som har gjort mye research, og funnet at de historiske linjene som gjør at klubben var og er unik, strekker seg tilbake til lenge før den ble opprettet. Fokuset har vært på samhold og tilgjengelighet fremfor penger og pokaler.

 

Det å kunne tilby byens billigste barneidrett er viktigere enn å vinne flest kamper, at spillere som Trond Leirvik spilte 705(!) A-lagskamper er viktigere enn antall mål, og slike verdier har røtter i klubbens opprinnelse i arbeiderbevegelsen.

 

Med seg på jubileumsbokprosjektet har de fått den tidligere journalisten og redaktøren Engwall Pahr-Iversen, som står bak en rekke lokalhistoriske bøker. Arkiver skal tråles og klubbmedlemmer skal intervjues, men det trengs hjelp fra publikum også.

 

– Vi trenger gode historier, og alle bilder som kan oppdrives. Særlig for perioden 1945-65 har vi foreløpig lite bilder, men vi er overbeviste om at folk der ute har bilder på loftet, eller arvet fotoalbum som vi kan låne, sier Morten Larsen.

17. maifeiring med Pol-fanen i klubbens tidlige dager.

Må få pengene på plass

Utover bilder og historier, trengs naturligvis også penger. En slik bok som planlegges, med stive permer og støvomslag, koster rundt 100.000 kroner å få laget og trykket.

 

– Ja, nei, det kommer ikke noen pocket-utgave av denne! Med oss så langt har vi SR-Bank, og NSE-gruppen som også sponser høstturneringen. I tillegg har vi 10 enkeltpersoner som har bidratt med 1000 kroner, og blir takket i boken som de også får et eksemplar av. Vi er godt i gang, men har et lite stykke igjen, konstaterer Pol-veteranene.

 

Det satses på ha boken klar til 75-årsjubileet i midten av oktober neste år, slik at den kan kjøpes på festen. Ragnar Ødegaard garanterer at det vil være penger vel anvendt:

 

– Folk som tror de kjenner klubben kommer til å få bakoversveis. Holdt vi på med alt det, kommer de til å spørre.