Er dette en idyll eller ei miljøbombe?

Flere frykter båthavnen i Dusavik er ei giftbombe. Foto: Per Thime
Del på Facebook

Du har kanskje vært der en deilig sommerdag, nede ved båthavna i Dusavik. Der er det flere hundre båter, og ei flott og  populær badestrand for nærområdet. Spørsmålet er om det er sunt å bade der eller om det faktisk er et «gift-hål» etter den gamle søppelplassen på Tasta.

 

Flere frykter båthavnen i Dusavik er ei giftbombe. Foto: Per Thime

 


Da Tastavis besøker båtplassen er det solskinn, men en kald vind. Det er like over påske og flere av båtforeningens medlemmer er innom for å sjekke båten før sommeren. I sjøen har det ikke badet folk siden i fjor sommer, men våren er omsider kommet. Da er det familier fra nærområdet som legger turen ned til det idylliske stedet i bydelen. Også båteierne tar sine første turer med sine små eller større båter.

Ikke alle kommer ut Det vil si; dem som har båt som kommer ut med båtene. I Dusavik båthavn er det nemlig sånn at innerst inne i moloen så er det så mye mudd på bunnen, at ikke alle båter kommer seg ut når det er lavvann. Båtene tar i bunnen og på et tidspunkt vil det alltid være et problem. Hva skal man med båt når man ikke kan bruke den?

– Det er jo et godt spørsmål det, sier leder av Dusavik Båtforening, Egil Kristian Olsen til Tastavis.

Egil Olsen mener noe må gjøres i båthavna i Dusavik. Foto: Per Thime

Han tar med bydelsavisen på en runde i båthavnen, mellom haglbygene. Utfordringene er flere, men mye dreier seg om det båtforeningen mener er forurensing fra den gamle søppelplassen ved Eskelandsvegen. Selv om den ble startet på 60-tallet så siver det fortsatt avfall ned i grunnen som blant annet renner ut i båthavna.

Badeplass og båter

– Det har ved flere anledninger fra Dusavik Båtforening, ved styret blitt påpekt overfor kommunen at det ved sterk
nedbør kommer store mengder forurenset vann med sand ut i havneanleggets indre del i Dusavik. Det gir en terskel av forurenset sand i indre del av havnen, mens de lette segmentene spres ut i hele havneområdet og forurenser båter og bunn med en brunaktig hinne, forteller Olsen i et brev til kommunen.

Tastavis har snakket med flere i kommunen, blant annet Stig Magne Hordnes, rådgiver i Renovasjon og Miljøavdelingen.

– Det blir tatt prøver hvert år som analyseres og som kommer i årsrapporter. Det jeg kan si er at det ved ekstremnedbør kan forekomme utslipp, men til vanlig går ledningen utenfor selve båthavnen, sier han til Tastavis. Det beroliger ikke lederen av båtforeningen, Egil Kristian Olsen.

– Hvis det er sånn at det er friskmeldt, hvorfor kan vi da ikke få grave i grunnen?. Jeg synes det er en merkelig holdning fra
kommunen sin side med tanke på å rydde opp.

Politikere vil ta opp saken

Bydelsavisen har også vært i kontakt med flere politikere. Leder for Kommunalstyret for miljø og utbygging er Venstres Per A. Thorbjørnsen. Han var i fjor med på en felles befaring i byens båtforeninger, også i
Dusavik.

Fra sjøbunnen i Dusavik. Foto: Per Thime.

– Dusavik var ikke spesielt på agendaen, men når jeg hører det ligger mange båter innerst i havna som ikke kommer ut, da må vi gjøre noe. Vi må komme til bunns i dette, bokstavelig talt, sier han. Derfor tar han også initiativ at denne saken kommer opp i neste møte i KMU.

– Båtforeningen vet nok hva de snakker om, det betviles ikke. Vi må ta tak i dette og se på blant annet ansvarsforhold. Uten at vi kan si det sikkert, så kan det ligge store kostnader på vent hvis det må graves i moloen. Tilsig fra en gammel søppelplass kan være en udetonert kostands-bombe, sier han videre.

Også andre partier er på banen.

Les mer om saken i neste papirutgave 10. mai.