Per Jarle Marsli – tips@tastavis.no

Hva mener ungdommen selv?
Thea Sunde (14 år) og Vilja Ørland Jønsson (14 år) bor begge på Tasta. De driver med håndball, fotball og henger med venner på fritiden.
– Vi synes det er fint på Tasta. I de miljøene vi er i er det trygge folk. Selvsagt hører vi om når det skjer noe negativt, men det er ikke noe som gjør oss utrygge. Det er bare noen få som holder på med sånn, så det er dumt at det får så mye fokus, sier Vilja. Det kan skape et rykte som ikke stemmer med sånn vi opplever det. For oss er det trygt.
Begge får lov av foreldrene å være ute på kveldstid, men ikke sent i helgene. Det er jo helst i helgene det kan skje noe vi ikke ønsker å være en del av, så det er helt greit at vi ikke er ute da. I ukedagene og ellers treffer de mange ulike vennegjenger på VBK-banen eller andre steder. Da finner vi på ulike aktiviteter eller bare prater. Utenom det bruker de fritiden mest på organisert idrett.
Uteseksjonen
Vårt inntrykk er at miljøet på Tasta er godt. De vi snakker med opplever bydelen som trygg og rolig. Dette gjelder ungdommer, lærere, ansatte på fritidsklubben og politi. Vi er ukentlig i bydelen og jobber oppsøkende på skolene og i bydelen generelt. Vi møter mange kjekke ungdommer som bruker Tasta og bydelens tilbud på en fin måte. Fritidsklubben er godt besøkt med en del faste gjester og melder om god stemning hos dem. I perioden hvor det stod mye om Tasta i lokalavisene hadde vi selvsagt et ekstra fokus på bydelen og vi prioriterte Tasta i vårt oppsøkende arbeid. Vi hadde i den perioden også et tettere samarbeid med skolene, fritidsklubben, idrettsklubbene som hadde ansvar for åpen hall og Tastasenteret. Vi oppfordrer voksne til å bruke bydelen aktivt. Vær synlig og tilgjengelig i uteområdene hvor ungdommer oppholder seg. Gå en tur i området på kveldstid og vær interessert i ungdommenes fritid, hvor de er og hvem de er med. Forskning er tydelig på at voksentetthet demper uro og uønsket atferd. Skulle noen foreldre i bydelen kjenne på et større ønske eller behov for å bidra positivt til nærmiljøet er jo Natteravnene et godt tilbud.

Politiet
Tasta bydel er trygg, er det korte og tydelige svaret avsnittsleder for U18 i politiet, Erik Schau Ydstebø, gir. Han har ansvar for oppfølging av ungdom i hele Stavanger og er kanskje den som vet mest om hva som rører seg av uønsket aktivitet.
– Før vi retter fokus mot det negative, så vil jeg snakke om alt det positive. Tasta bydel har et godt og velfungerende tilbud til barn og ungdom. Idrett, frivillighet og andre er gode arenaer som favner de fleste ungdommene. Det arbeidet er helt avgjørende for et godt miljø, og det bør Tasta være stolt av at de får til, sier han videre. Schau Ydstebø har belegg for det han sier. I rapporten “Utviklingen i ungdomskriminalitet i Sør-Vest politidistrikt, 2016-2024”, omtales ungdomsmiljøet i Stavanger. Vi skal være varsomme med å trekke enkle konklusjoner ut fra statistikk, men det hjelper oss å forstå nyanser og trender. Tasta bydel ligger litt høyere enn de andre bydelene på grunn av 2023 som var ett år som avviker negativt. Ser vi bort fra det året, er det ingen forskjeller i Stavanger. Vi skulle selvsagt ønske at det ikke var noe risiko, men bor du i en by er det noe som kommer med at det er mye folk samlet, forklarer Schau Ydstebø.
Rapporten bekrefter det Thea og Vilja forteller at de fleste ungdommer holder seg borte fra negativ aktivitet. Under 1% av ungdommene havner i politiets søkelys, og det store flertallet av dem begår bare en straffbar handling i livet sitt. Noen få gjør altså mye, og det skjer stort sett i helgene på kveldstid. Mitt råd er at foresatte skal fortsette å bry seg og delta i aktivitetene unge er en del av. Vis interesse, spør og vær litt bevisst på når ungdommen er ute. Selv om ungdommen din ikke er direkte involvert i hendelser, så kan det være de får det med seg. Vi ser på filmer i sosiale medier at mye ungdom ser på, og det kan være skremmende. Deling av slike filmer kan også være straffbart.
Driftsteknikerne på Tasta
Ansatte i hallene og idrettsområdene er indirekte involvert i mye av det ungdommen i bydelen holder på med. De merker om hærverk øker, og om det er mer eller mindre ungdommer som ikke holder på med planlagt aktivitet som bruker områdene.
Tiltakene som ble gjort i bydelen mellom instansene SLT, politiet, barnevern, idrett og miljøtjenesten i 2023 har fungert. Det var faste møter og tiltakene ble satt ut fra utfordringene i områder eller inn mot enkelte ungdommer. Det er mye bedre ungdomsmiljøet nå enn tidligere, men vi opplever fremdeles noe hærverk, sier driftstekniker Rudolf Hansen. Vi oppfordrer foresatte og andre voksne til å gå en tur eller stikke innom hallen når du er i området. Vis deg og bruk litt tid i nærmiljøet. Hvis du ser noe du reagerer på, eller treffer en ungdom – spør og bry deg.
Tastasenteret
Alti Tasta opplever ikke mye gjenger som skaper utfordringer for øyeblikket. Det er en del ungdommer som oppholder seg på senteret til tider, men de fleste oppfører seg fint og tar også tilbakemeldinger med lyd og opprydding på en god måte. Vi opplever dessverre noe hærverk både inne og utenfor senteret. Vi har ikke noen tall på hvordan Alti Tasta har det i forhold til andre sentre, så det er det vanskelig å uttale seg om. Noe som er urovekkende, er at alderen på enkelte unge som blir tatt i nasking og stjeling er veldig lav. Noen blir påvirket av utfordringer på sosiale medier og ønsker å være en del av gjengen på denne måten, sier senterleder Birte Wiinberg. Vi oppfordrer foreldre til å følge med hvor ungdommene sine oppholder seg og hva som interesserer dem. Vi ønsker at senteret skal være en trygg og hyggelig møteplass for alle.