Ny rektor på Tastarustå: Møt Margrethe!

BYR PÅ SEG SELV: For Margrethe er det viktig å kunne by på seg selv, både i pedagogikken og ellers.
Del på Facebook
Margrethe Hjardeng er den nye rektoren på Tastarustå skole. Hun har mange år med pedagogisk erfaring, og trives utrolig godt i både lærer- og rektoryrket.

Tekst og foto: Lina Bulien

BYR PÅ SEG SELV: For Margrethe er det viktig å kunne by på seg selv, både i pedagogikken og ellers.

 

Margrethe vokste opp på Stokka, og har alltid vært veldig aktiv med musikk i oppveksten. Moren hennes var sanger og sangpedagog, som gjorde at de ble en musikalsk familie. 

– Jeg spilte fiolin og piano, og gikk på musikkskolen. Det musikalske er noe jeg har tatt med meg i voksenlivet også. Jeg har alltid spilt og sunget og underholdt. 

Dette startet tidlig. Som barn beskriver Margrethe seg som utadvendt, og en som likte det sosiale samspillet. I tillegg var hun ikke fremmed for litt ekstra ansvar med sin rolle i elevrådet, og deltok blant annet også i skuespill på skolen. 

– Jeg tror jeg var litt løyen. Jeg hadde briller, spilte fiolin og var ikke så «mainstream». Men jeg trivdes med det, ler Margrethe. Hun husker spesielt godt en tur de tok i 6.klasse.

– En lærer jeg hadde, hadde hytte på Usken. Hele klassen ble med dit, og vi gikk tur rundt hele Usken, som jeg husker var litt langt. Også sov vi i telt. Det var en opplevelse jeg ikke glemmer. Margrethe gikk på skole på Eiganes, og forteller at det hun opplevde der har blitt med videre i hennes reise som pedagog. 

– Man husker godt lærere, og jeg hadde trygge voksne på Eiganes. Det er viktig for meg å være det også.

Skapt for det

For Margrethe føltes det naturlig å bli lærer. Hun trivdes på skolen selv, og etter et år med jobb i barnehage var det ingen tvil om at læreryrket var for henne. Hun ble først lærer på Vassøy i 1993, og ble senere avdelingsleder på Lunde skole. Hun ville ha muligheten til å påvirke mer, og tok derfor videreutdanning som kvalifiserte henne til rektoryrket. I 2015 var hun rektor på Madlamark skole, og nå ser hun frem til å bli kjent med både elevene og lærerne på Tastarustå.

– Det er helt flott her på
Tastarustå. Det er kjekke folk som har tatt meg godt imot, og vi har hatt noen gode økter. Det er jo mye nytt å sette seg inn i, men det viktigste for meg er å ha god relasjon til både elevene og de voksne. Hun vet hvordan hun vil jobbe for å best få det til.

  God undervisning og trygge lærere er veldig viktig, men det relasjonelle er absolutt viktigst. Man må være synlig, lytte, bli kjent og tør å by på seg selv. Det kan skape trygghet.

UTADVENDT: Margrethe forteller at hun alltid har vært utadvendt og glad i litt ekstra ansvar. Dette er et bilde av henne på 80-tallet.

 

Fra lærer til rektor

Å gå fra lærer til rektor var ikke en altfor stor overgang for Margrethe, men hun forteller at det er noen ting som er ganske annerledes.

– Det er mye likt, men man går videre i ansvarsområdet. Man har ansvar for elevenes læring gjennom lærerne, og man må forholde seg til både foreldre og politikere. Det er også mindre undervisning, jeg driver mer med administrasjon. Videre forteller hun at det er en slags trygghet i at hun har jobbet i dette feltet så lenge.

– Jeg kjenner at jeg kan det, sier Margrethe. 

– Vi har alltid snakket skole

Som tidligere nevnt var moren til Margrethe sangpedagog. Faren hennes var pedagog på videregående. Med to pedagoger som foreldre ble Margrethe introdusert til yrket tidlig, og det har hatt stor betydning for henne.

– Vi har alltid snakket skole, og de har påvirket meg mye i hvordan jeg gjør jobben min.

Hun har to søstre, en lillesøster og en storesøster. Hun yngste er dosent på universitetet og underviser. Eldstemann er kulturrådgiver på Stavanger bispekontor.

SØSKENKJÆRLIGHET: Margrethe sammen med sine søstre på Stokka, en kald vinderdag.

På fritiden

Når Margrethe ikke er rektor driver hun med mye forskjellig. Hun er blant annet en kulturentusiast, og drar på mye konserter.

– Siste konsert jeg var på var konserthuset med Eva Bjerga, som sang med en trio. I kveld vil jeg gjerne få med meg litt av kammerfestivalen.

Hun har også en kolonihage sammen med sin kone, Hilde. Hilde er drama- og teaterpedagog, men jobber nå i fylkeskommunen. Margrethe forteller at de møttes på en ganske morsom måte.

– Jeg meldte meg på et dramakurs som Hilde hadde, også ble vi kjent der. Vi skjønte ganske fort at vi passet med hverandre. I sommer har Hilde og Margrethe vært på togtur i Sverige.

– Jeg ville gjerne på interrail, så det endte opp med en togtur gjennom Sverige til Gotland, som var veldig fint.

 

NYTER FRILUFTSLIVET: I sommer syklet Margrethe rundt Dovre.

Fremover

Til uken skal Margrethe ta imot lærerne, noe hun ser frem til.

– Som sagt er det viktig med gode relasjoner, og jeg gleder meg til å bli kjent med alle på Tastarustå.