Kongelig forfatter

Erik Meling Sele er ute med sin femte bok, og denne gang er spørsmålet om upopulær konge kan bli folkelig.
Del på Facebook

Erik Meling Sele er ute med sin femte bok, denne gang tar han oss med gjennom monarkiets baksider. Eller hvordan skape en folkelig konge.

Øyvind Ellingsen

Tasta-mannen Erik Meling Sele debuterte som romanforfatter i 2017 med boken «Dumming», en bok som anmelderen i Aftenbladet ga terningkast 5.

– Jeg ble overrasket over den gode mottakelsen, men siden har det gått nedover på terningen, sier han og ler. De neste bøkene «Pladask» i 2018 og «Krepsens regnskap» i 2019 fikk 4 og 3. Men en anmelder er subjektiv og fortsatt venter han på dommen fra anmelderne for hans siste utgivelse «Kronprinsens nye klær».

– Jeg har ingen ambisjoner om å bli en berømt forfatter som selger nok til at jeg kan leve av det, men så lenge jeg får positive tilbakemeldinger fra leserne, og jeg synes det er kjekt kan det bli nye bøker, sier 35-åringen. Han har blitt småbarnsfar, med alt det som følger med.

Sivilingeniør og forfatter
Han jobber som prosjektleder i Stavanger kommune, og er utdannet sivilingeniør, et yrke langt fra det å bruke fantasien.
– Jeg fikk ideen om å skrive om monarkiet for ti år siden. Så dukket TV2-serien «Kjære landsmenn» opp, og hadde samme tema som boken jeg jobbet med. Da fikk jeg det travelt, sier forfatteren.
Han mener at det å skrive bøker er som å leke som voksen.

– Jeg lekte mye med Lego og andre ting da jeg var barn, og det å skrive er litt av det samme. Fantasien får fritt utløp, forteller han. Som forfatter er Meling Sele som han er i jobben i kommunen, systematisk.

– Jeg starter alltid med slutten, og systematiserer kapitelene. Jeg vet innholdet i hvert kapittel før jeg skriver, men selvsagt kan planen forandres. Det er enklere å improvisere underveis om en har en plan, sier forfatteren. Bøkene er lettleste, men uten sex og for mye banning.

– Jeg bruker et muntlig språk, som forhåpentlig gjør boken lettlest, men likevel spennende og morsom.

Den fiktive kronprins Eirik av Norge er dårlig likt, og da politikerne vedtar at monarkiet skal legges ned, og Norge skal bli en republikk – får kronprinsen det travelt med å bli folkelig. For vedtaket er ikke endelig før folket har talt. En folkeavstemming skal avgjøre kronprinsens skjebne. For å bli folkelig reiser han til Stavanger, og har kun et halvt år på å få folkets gunst.

Populær kronprins i Norge
– Han gikk på befalsskolen på Madla, og er overbevist om at han kan få hjelp her i byen til å bli folkelig og bedre likt. Det er gymlærer Peder Kolnes som får i oppgave å gjøre den dårlige likte kronprinsen folkelig, forteller Erik Meling Sele.

– Har historien et snev at det som kongehuset og andre kongehus har slitt med de siste årene?

– Nei, vi har en populær konge og kronprins. Det er andre i slekten som har skapt overskrifter her i landet, og for så vidt i andre land, svarer han.

– Men er du for eller imot monarkiet?

Han ler og smiler før han svarer; – Jeg tror vi vil ha et kongehus langt frem i tid. Stemningen er nok ikke som i boken, svarer han, uten å røpe om kronprins Eirik blir konge.
Boken er til salgs i de fleste av byens bokhandlere.

Bildetekst: Erik Meling Sele er ute med sin femte bok, og denne gang er spørsmålet om upopulær konge kan bli folkelig.


Fakta.
Erik Meling Sele
Alder: 35 år
Sivilstand: Gift og to barn
Bor: Tasta
Yrke: Prosjektleder, sivilingeniør og forfatter