Viking-direktøren heier på VBK

Viking-direktør Eirik Bjørnø mener selv at han har drømmejobben, og stortrives på SR Bank Arena i Jåttåvågen. Han gleder seg til seriestart i april, og er overbevist om at Stavangers stolthet får sportslig suksess i 2023.
Del på Facebook
Viking-direktøren heier på VBK

Viking-direktør Eirik Bjørnø heier selvsagt på sitt eget lag, men han er også VBK-supporter. Han spilte flere sesonger for VBK, og savner garderoben på Modena-banen.

Eirik Bjørnø liker ikke direktør-tittelen – «daglig leder» står det på kontordøren. 32-åringen er den yngste direktøren i europeisk fotball, men har på kort tid blitt godt likt av mediene, supporterne og sine egne ansatte.

 – Jeg undervurderte interessen og engasjementet rundt Viking, men samtidig er det positivt. Det viser at klubben betyr noe for mange, sier 32-åringen. Bjørnø er fra Randaberg, og har også en fotballkarriere i laget fra persillebygda. Han bodde for inntil kort siden i Tasta bydel.

Vildbjerg-cupen som tenåring
– Hva er ditt største fotballminne?

– Det må bli turene til Vildbjerg-cupen i Danmark. Som unggutt var det spennende og kjekt å spille tre kamper daglig mot ukjente lag, og ikke minst kameratskapet vi hadde, husker jeg tilbake til med stor glede, svarer han etter litt betenkningstid. Direktøren innrømmer at han savner fotballgarderoben, og spesielt garderoben han var en del av i de årene han spilte i Vardeneset.

– Om jeg får barn noen gang, skal de spille i en klubb som VBK. Et fantastisk miljø, og klubben fortjener virkelig betegnelsen «miljøklubben». Som ny spiller ble jeg møtt med smil fra alle og jeg følte meg velkommen. Miljøet i VBK har jeg aldri opplevd i andre klubber, forteller han.

Viking-direktøren har fortsatt god kontakt med sine tidligere lagkamerater fra Vardeneset, og følger med hvordan laget gjør det i serien. – I 2015 var vi veldig nær å rykke opp til 2. divisjon, og vi var det laget i Norge som hadde sluppet inn færrest mål, minnes han.

Master i kommunikasjon
Han har master i kommunikasjon fra USA, og i tre år spilte han for VBK fra mai til august. Resten av året bodde og studerte han i New York. I 2015 var han ferdig med studiene og bidro til VBK-suksessen gjennom hele sesongen. Masteren har han god bruk for som Viking-direktør. Alle i Stavanger mener noe om Viking. Selger klubben spillere, skaper det stort engasjement.

– Det er ikke alt jeg kan fortelle om hvorfor en spiller blir solgt. Det er vanskelig å gjøre alle til lags, sier han. Bjørnø har klart det få andre klarer – regnskaper med overskudd. Det er ikke enkelt i en fotballklubb.

– Det er risikosport å drive en toppklubb. Forventningene til at byens stolthet skal kjempe i toppen hvert eneste år er utfordrende, men samtidig fullt forståelig. Viking må drives på en fornuftig måte. Det er mange eksempler på at klubber har satset for tøft, og endt opp med store underskudd. Det er ikke bærekraftig over tid. Vi har et mål om å hvert år havne blant de fem beste lagene i Eliteserien, og kjempe om cupgull. Vi har to muligheter til å nå cupfinale i år, og de skal vi forsøke å utnytte på en god måte, mener han om årets sesong, som starter med bortekamp mot Rosenborg 10. april.

Har drømmejobben
Historien forteller at det å være leder i toppfotballen er krevende, og få fotballedere sitter til pensjonisttilværelsen.

 – Jeg har drømmejobben, og vil drive med dette så lenge jeg får lov. Jeg er privilegert som får jobbe med så mange dyktige og erfarne mennesker i Viking, og så lenge det er gøy og givende å gå på jobb – så blir jeg værende, svarer han på spørsmål om hvor lenge han holder ut. Det forventes fra mediene og andre at Viking-direktøren er tilgjengelig 24/7. Det, sammen med interessen og engasjementet fra supporterne, er krevende. Noe Bjørnø visste om da han tok jobben.

– Det er vel ikke en jobb hvor man kan skru helt av, men jeg forsøker å prioritere noen timer med trening hver dag, og da legger jeg bort mobilen. Skiturer på fjellet er hellige – det skulle bare blitt litt oftere.