Tor Gunnar Tollaksen ble Årets ildsjel

Årets Ildsjel
Tor Gunnar Tollaksen er med på det meste i Pol IL, som trener for dette guttelaget. De er stolte av at treneren ble Årets Ildsjel i Rogaland.
Del på Facebook
Tor Gunnar Tollaksen ble Årets ildsjel

Tor Gunnar Tollaksen er leder av Barneutvalget i idrettslaget Pol, og bruker så godt som hele sin fritid for å skape en sosial arena for alle – uavhengig av bakgrunn, ferdigheter eller økonomisk situasjon.

Tekst og foto: Øyvind Ellingsen

Tor Gunnar Tollaksen er Rogalands kretsvinner til prisen Årets ildsjel. 44-åringen tilbringer hele sin fritid på Stemmen. Han ble overrasket da en annen Tasta-gutt plutselig dukket opp på et ordinært møte i Pol IL.

– Jeg ble utrolig overrasket og ukomfortabel. Vi hadde møte for å planlegge neste års sommerturneringer for ungene i klubben, og plutselig kom den kjente olympier og verdensmester Are Strandli inn med blomster og diplom i Pol-huset. Jeg ble helt satt ut og jysla skjelven. Strandli er også fra Vardeneset og er definitivt en av de toppidrettsutøverne jeg har hatt mest sansen for, forteller den nyutnevnte ildsjelen.

Nå går turen til Idrettsgallaen i Oslo, der det skal kåres «Årets Ildsjel» nasjonalt. – Jeg er jo bare en i mengden av en rekke fantastiske personer som drar lasset i Pol. Jeg har ingen ambisjoner om å vinne nasjonalt. Jeg er nok for ung til å være en «forrektige» ildsjel, sier en ydmyk idrettsleder. Men han gjør mer enn de fleste andre frivillige i lokalidretten.

Juryens begrunnelse

Juryens begrunnelse sier alt: «Tollaksen er leder av barneutvalget i idrettslaget Pol, og bruker så godt som hele sin fritid for å skape en sosial arena for alle – uavhengig av bakgrunn, ferdigheter eller økonomisk situasjon. Hans engasjement som primus motor, spiller, trener og ressursperson er uvurderlig for alle som er tilknyttet idrettslaget. Tollaksen sitt sosiale engasjement har også gjort han til primus motor for å realisere et aktivitetshus for hele bydelen. Utover det samfunnsoppdraget han anser at et hvert idrettslag har, så har han en visjon og en drøm om et aktivitetshus som bidrar til inkludering og mangfold hvor mennesker som ikke klarer å komme inn i ordinært arbeid av ulike årsaker, får arbeidstrening i trygge omgivelser. Om det er språktrening for alle ressursfulle foreldre med minoritetsbakgrunn eller praksisplasser for mennesker med nedsatt funksjonsevne, så står han på for å skape en inkluderende arena som mangler sidestykke.»

Det var sønnen som førte til at det ble Pol IL som fikk en frivillig med stor arbeidskapasitet.

– Det var Jakub, da han var tre og et halvt år i 2013 som gjorde at det ble Pol. Jeg fikk tilfeldigvis greie på via en kompis om at Pol startet med fotball for 4-åringer og at det sikkert gikk an å bli med. Jeg ringte til Ragnar Ødegaard og husker det kontante svaret han ga: «Kom me ‘an, her har me plass te adle». Etter hvert var jeg med på å organisere barneavdelingen og startet jentelag og trente både dattera mi, Selesta, og yngstesønn, Karl, som begynte da han var fire år. I tillegg startet vi innebandytreninger for guttene. Nå trener jeg to fotballag, to innebandylag og er med på å organisere sjakken i Pol-huset, forteller Tollaksen, som jobber som journalist i Aftenbladet.

Imponerende idrettskarriere   

Han har også en imponerende idrettskarriere, og da spesielt som innebandyspiller. – Jeg hadde mine år i norsk eliteserie i innebandy (Sunde og Kverneland), og i tsjekkisk eliteserie (Tatran Stresovice). Vant tsjekkisk mesterskap, spilte europacup og så videre. Så det var vel en slags «toppidrettskarriere» i denne grenen den gang. Valgte vel å satse skikkelig på innebandy i 17-18 års alderen. Spilte ellers fotball i Vardeneset IF, Vardeneset BK ut junioralder. Hadde sporadiske år i Viking og Pol/Tasta i tidlige tenår da Vardeneset-laget gikk i oppløsning. Spilte også litt A-lagsfotball i Pol for rundt 20 år siden. 60 kamper. I dag opptrer jeg mest som gledesjogger og nyter rolige maraton når sjansen byr seg, samt spiller litt innebandy i Brodd med gode lagkamerater, forteller den aktive 44-åringen, som ikke teller timene har tilbringer på Stemmen.

– Vanskelig å anslå timeantallet. Men som trener for ulike lag, administrasjon, materialforvalter og vaktmester går det nok med mellom 20 og 25 timer i uken. Litt mer i de periodene jeg skriver bok om klubben. Da kan det fort gå 20 timer ekstra, spesielt helger og ferier har blitt brukt til research, arkivgjennomgang, intervjuer og skriving. Et veldig kjekt og frivillig overskuddsprosjekt som snart er ferdig, svarer han på spørsmålet om hvor mange timer han bruker som frivillig.

Men så er spørsmålet – når blir Pol og Tasta slått sammen?

– Klubbene har nok litt ulike klubbkulturer og forskjellig tilnærming til barne- og ungdomsfotball. Pol har satset enormt mye på inkludering og miljø og aldri speilet klubbens suksess i A-lagets prestasjoner. Sammenslåing skjer nok den dagen den eldre garde i klubbene legger bak seg gamle feider og ser at klubbene er best tjent med å slå seg sammen.

Navn: Tor Gunnar Tollaksen
Alder: 44 år
Idrett: Fotball, innebandy, sjakk
Idrettslag: Idrettslaget Pol
Idrettskrets: Rogaland
Yrke: Journalist