Fra dass til kjøkken

Stein Simonsen Tastavis
Stein Simonsen på sitt lille kjøkken. Hans favorittrom, der kreative ideer får sitt utløp.
Del på Facebook
Fra dass til kjøkken

Stein Simonsens første bok var bilder av toaletter – nå er han ute med en bok om kjøkkenet, med oppskrifter og lune historier.

Tekst og foto: Øyvind Ellingsen

Stein Simonsen er grafisk designer, men han er også multikunstner med tegning, foto og kvister som virkemidler. 61-åringen er i tillegg forfatter, og bøkene blir til på kjøkkenbordet.

– Jeg liker meg på kjøkkenet. Det er ikke bare en plass der jeg lager mat, men like mye et sted jeg bruker når jeg skal filosofere, skrive eller bruke som min «poddebu». Noen menn bruker garasjen, mens jeg bruker kjøkkenet. Boken er historier fra mitt kjøkken, forteller forfatteren som er ute med boken – «hjemmets bankende hjerte».

Mer enn en kokebok
– Er dette nok en kokebok?

– Nei det er ikke bare en kokebok. Jeg skriver om hva jeg bruker kjøkkenet til, og det er ikke bare matlaging, svarer Simonsen. «Kjøkkenet er stedet for de beste samtalene – et lavmælt møte over kaffekjelen eller en skramlende diskusjon over en glovarm, boblende jerngryte» står det i forordet, og det gir oss en pekepinn på hva vi finner i en flott illustrert bok med bilder tatt av forfatteren.

– Når jeg får en idé fullfører jeg den. Som da jeg fikk ideen om å fotografere alle toalettene jeg var innom. Jeg endte opp med 230 bilder av toaletter fra hele Europa. Det igjen ble til en utstilling og boken «Rett i Dass», forteller han. Han bor på «Bakkeland», området mellom Randabergveien og Bjergsted.

– Ja, jeg kjenner det navnet, og huset ble i sin tid bygd for arbeidere fra Rosenberg og andre store bedrifter i byen. Men området var i sin tid også et beryktet sted for unger som ikke bodde her, forteller han og fortsetter; Nå er Stavanger blitt en matby, og vi kan boltre oss i matretter fra hele verden.

Komper og tomatsaus
 – Er oppskriftene i boken for viderekommende – eller mat vi normalt lager til hverdags?

– Begge deler. Jeg er en begeistret amatør som skriver for amatører. Jeg har vært en del i Toscana i Italia og har blant annet en oppskrift på en knallgod tomatsaus og italienske kjøttboller. De fleste ingrediensene en trenger finner en i en vanlig matbutikk, men vi er så heldige i Stavanger at vi finner mye spennende i butikker som blir drevet av mennesker fra andre land. Men det er også en oppskrift på komper, eller komler, som dere sier i Stavanger, som med det røper at han ikke er en ekte Siddis. – Jeg er fra Kristiansand, men har bodd i Stavanger siden 1986, svarer den matglade multikunstneren.

– Hva har en kompe som ikke en komle har?

– Begge er laget av poteter, men vi på Sørlandet bruker røykt svinekjøtt som tilbehør, og vi bruker også annet tilbehør enn det dere bruker. Tallerkenen ser annerledes ut, svarer multikunstneren – eller mer en multitulling, som en kamerat og jeg mente vi var i perioder med stor skapervilje».

Simonsen har hatt flere utstillinger med sine tegninger og bilder, men nå er det kvister han finner i skogen som brukes for å få ut sin kreativitet.

– Jeg lager ansikter på kvistene. Da bruker jeg en type luftherdende leire som ikke krever lang tids tørke, for jeg kan jo ikke bruke varme på kvister. Da hadde det blitt gang på det her i garasjen, sier han og ler. Til slutt får hver kvistfigur sin personlighet beskrevet i tekstform.

Om du har lyst på en av kvist, som definitivt ikke er «Knerten», deltar Simonsen på julemarkedet 3.– 4. desember på Selvåg Gartneri som du finner om du kjører ned mot Stokkavatnet fra Revheimsveien.


 

Navn: Stein Simonsen
Alder: 61 år
Sivilstand: Gift, og en voksen datter
Yrke: Grafisk designer, men også en multikunstner
Aktuell: Lansert kjøkkenboken «hjemmets bankende hjerte» og utstilling på Selvåg Gartneri