Hvorfor slutter jentene?

Trastavis - Jentefrafall
Anita Olufsen arrangerte jentedag på Stemmen, og banen ble raskt full av ivrige jenter fra 5 til 12 år.
Del på Facebook

Ingen av bydelsklubbene har seniorlag for damer. Derfor har Pol IL bestemt seg for å prøve å gjøre noe med jentefrafallet i fotball.

Tekst og foto: Øyvind Ellingsen

Da Pol IL arrangerte en jentefotballdag på Stemmen idrettspark var det trangt om plassen. For fotball er en populær idrett for jenter, men alt for mange slutter når de kommer i tenårene.

– Vi i Pol har bestemt oss for at vi skal prioritere jentesatsing. For å oppnå det har vi nedfelt fire punkter. Rekruttere flere jenter, forhindre frafall, jentelag i alle årsklasser og øke antall kvinnelige trenere, sier Anita Olufsen. 47-åringen er opprinnelig fra Ålgård, men bor nå på Tasta. Da hun var 16 år gikk hun fra Ålgård til damelaget til Klepp og har erfaring som elitespiller.

En klubb i vekst
– Vi er en klubb i vekst, og har nå jentelag i årsklassene opp til 2010.  Jentedagen er både et tiltak for å rekruttere flere, men også for å beholde de vi har. Jentedagen skal være fotball, lek og moro, fellesskapsopplevelser på fotballbanen. Bygge samhold og tilhørighet. Vi strekker oss langt for å tilpasse jentenes treningstider etter behov, deltakelse på turneringer, støtte til sosiale tiltak, forteller hun.

Frafallet av jenter er sammensatt, men Olufsen er klar på at Pol vil ta jentene på alvor, og legge til rette for at jenter skal fortsette på fotballbanen.

Unngå å splitte venninner
– Det er jentene som selv sitter på gode svar på hva som kan fungere som gode tiltak for å få beholde jentene, sier hun og fortsetter.

– Vi slår sammen årskull på treninger for å ha flere jenter på treningene. Vi ser også på muligheter for at spillere hospiterer opp en aldersklasse, uten at vi tar dem bort fra laget de hører hjemme. På sikt når jentene blir eldre og skal spille 11èr fotball trengs større spillerstall og her må vi være kloke i tilnærmingen. Vi kan ikke plukke ut enkeltspillere. Da splitter vi fort venninnegjenger og noen velger å slutte, mener hun.

De fleste idretter har blitt helårsidretter, og mange opplever tidlig at de må velge da det forventes at de stiller på alle treninger. – Mer samarbeid mellom klubber i bydelen kan kanskje være lurt slik at vi kan tilpasse treningstider og sammen lage en strategi for hvordan vi kan legge til rette for at jentene kan drive flere aktiviteter, sier den tidligere elitespilleren.


Reiser til Hillevåg

Venninne Selesta Tollaksen og Desember Biak-Chin er Pol-jenter, men må nå til Hillevåg for å trene og spille for Jarl.

– Laget vårt gikk i oppløsning og for å fortsette å spille måtte vi melde overgang til Jarl. Det er langt å reise til Hillevåg for å trene, forteller Selesta Tollaksen.

15-åringen har spilt for Pol helt siden 1. klasse, og de var mange jenter på laget.

– Jeg tror noe av årsaken til at jenter oftere slutter er at jenter prioriterer skole høyere enn guttene, men det er nok ikke hele forklaringen. Vi er kanskje ikke like ambisiøse som gutter – vi trenger ikke bli best, men heller spille for å ha det kjekt. Jentene ønsker kanskje i større grad enn gutter å ha fotball som en sosial arena, sier Selesta.

Venninnen Desember er enig, men tror også at jenter er mer påvirkelige.

– Det var en av lagvenninne som skrev på Snapchat at hun sluttet, og da var det flere som fulgte opp med – jeg og. Til slutt kunne vi ikke stille lag, forteller hun.