Samleren på Vinmonopolet

Torfinn Jåsund. Foto Øyvind Ellingsen
Torfinn Jåsund liker seg best når han kan finne historien bak ei bok, et tegneseriehefte eller noe annet historisk som er verd å ta vare på. Gleden er å katalogisere og registrere alt. Han har registrert hele samlingen i hundrevis av Excel ark.
Del på Facebook
Samleren på Vinmonopolet

Torfinn Jåsund er butikksjef på Vinmonopolet på Alti Tasta, men privat er det ikke vin det går i – han har en av landets største samlinger av bøker og tegneserier.

Tekst og foto: Øyvind Ellingsen

Torfinn Jåsund. Foto Vind Ellingsen
I kjelleren i huset på Vardeneset er det vegger med bokhyller med tegneseriehefter. Jåsund har 51.000 av 58.000 utgitte eksemplarer.

 

Stua og resten av huset til Torfinn Jåsund kan minne om en antikvarisk bokhandel. – Det å samle er ikke det viktigste, men å systematisere og registrere alt jeg har er det kjekkeste, forteller Jåsund. Han sitter bak pc-en i stua, som er full av bøker og gamle reklameskilt. På skjermen er det Excel det går i. Alt han har i samlingen er katalogisert og registrert.

– Jeg har cirka 800 hyllemeter med bøker og tegneseriehefter. Flere av bøkene er eldre førsteutgaver der forfatteren har skrevet en personlig hilsen til mottakeren. Som heftet Frithjof Hansen ga ut etter en av sine ekspedisjoner. Det har innskriften «Til kaptein Roald Amundsen. Med vennlig hilsen Frithjof Nansen.». Eller det kan være andre årsaker til at boken er sjelden og verd å ta vare på. Eksempelvis er det kun kjent en av hver av Kiellands egne gaveeksemplarer av «Garman & Worse» og «Arbeidsfolk» med Kiellands egen hilsen inni. Jeg har begge disse, sier han og smiler mens han finner frem bøkene i bokhylla.

Torfinn Jåsund. Foto Øyvind Ellingsen
Det aller første nummeret av Se og Hør fra 1978 er også en del av trykksaksamlingen.

Kjenner eierhistorikken
Han kjenner eierhistorien bak hver eneste bok han har i hyllene – hvor den er trykket og alt annet som forteller historien bak boka. Imponerende når boksamlingen er på cirka 15.000 bøker. Alt dette gjør at han er mye brukt når det skal lages antikvariske kataloger eller når offentlige etater trenger hjelp til å finne boksamlinger. En av de eldste bøkene er fra 1731 og er trykket på bomullspapir, som gjør at den nesten ser ny ut.

Men han samler ikke bare på bøker og tegneseriehefter. Ølkorker, servietter fra byens tidligere kafeer, fyrstikker fra alle utestedene i Stavanger og en original pakke med Blue Master sigaretter, der innholdet er urørt, hermetikketiketter – og mye annet. Nesten alle utgitte utgaver av magasinet «Molboposten» som avistegneren Henry Imsland startet i 1924 er et annet eksempel. Originaltegninger av Aftenblad-tegneren har han også. Jåsund har så mye forskjellig at vi ikke har plass i denne avisen til å nevne alt.

Verdien er uinteressant
– Så lenge det jeg samler på kan spores tilbake og er av allmenn interesse er det interessant. Verdien i kroner og øre er ikke interessant. Jeg kunne sikkert fått godt betalt for mange ting i samlingen, men det er ikke det som driver meg. Det er å katalogisere og systematisere er drivkraften.

– Men når startet det?

– Jeg var vel 6-7 år da jeg startet å samle på mynter, og de har jeg ennå. Etter hvert oppdaget jeg et univers av eldre ting og tang som fortjener å bli tatt vare på. Det er vel cirka 25 år siden jeg startet å samle på bøker, og det er nok bøker jeg bruker mest tid på nå, forteller 50-åringen. Jåsund tar oss med ned i kjelleren, og der er det rom på rom med alt fra ølkorker til en stor samling med tegneseriehefter. – Det er utgitt cirka 58.000 tegneserieutgivelser i Norge og jeg har 51.000 av disse, forteller han og tar ut et eksemplar av bladet «Texas» som var å finne på de fleste barnerom fra det første nummeret kom ut i 1953.

Men hvor finner han alle disse skattene? – Jeg følger med på internett, og samlemiljøet i Norge er ikke større enn at vi vet om hverandre. Jeg blir tilbudt objekter fra både profesjonelle handlere, andre samlere og arvinger. Selgerne er trygge på at jeg tar godt vare på de historiske skattene, svarer Jåsund.

Torfinn Jåsund. Foto Øyvind Ellingsen
En sjelden autograf, eller dedikasjon som det heter i fagterminologien når det handler om signerte bøker. Dette er det eneste kjente eksemplar der Frithjof Nansen skriver hilser til Roald Amundsen.

 

Fakta:
Navn: Torfinn Jåsund
Alder: 49
Yrke: Butikksjef på Vinmonopolet på Tasta-senteret
Sivilstand: Singel
Bor: Vardeneset

Torfinn Jåsund. Foto Øyvind Ellingsen
Bilde av brevet fra dronningen – «Originaltrykket av konsesjonen fra 1731 som gir den danske dronningen rett på all perlefangst i elvene på Jærkysten.»