Svømmer med fiskene

Venninne Alva Askheim og Hedda Steinbakk er spente og litt nervøse før de skal uti, men etter en time ute på havet er det kun smil og latter når de kommer opp igjen.
Del på Facebook
Klar til å ta havet i bruk. Fra venstre Unni Priscilla Salte, Alva Askheim, Hedda Steinbakk, Even Jårvik, Olander Koldal, Kasper Larsen, Kare Bjørnøy, Ella K Fossmark, Isabell Berge, Hannah Beer Dunseth, Simen G. Bøe, Vanessa Hundsnes, Sofie Quindesland og Sara Hundsnes.

 

Mange barn kan svømme, men de fleste har lært det i et basseng. Å bade i havet uten å se bunnen, og med fisk, krabbe og tare er noe annet.

Det var 14 grader i både lufta og vannet da 10 tøffinger fra 10 til 13 år deltok på svømmekurset til Vardeneset Idrettsforening i båthavnen i Dusavik.

– Vi gjør dette for at barna skal bli trygge på å bade i havet, og dermed kan vi også bidra til at det ikke skjer drukningsulykker. Det er ikke mange som drukner i varmt vann, sier Unni Priscilla Salte. Hun er over gjennomsnittet glad i å bade, og kan fort svømme 10-15.000 meter ei helg. Nå har hun engasjert seg i Vardeneset Idrettslag og er ildsjelen for svømmeopplæringen i havet.

Bli  trygge
Det er tydelig at barna grugledet seg da våtdrakten ble tatt på. – Jeg har ikke svømt så langt fra land før, og jeg er litt spent, sier Isabell Berge. 11-åringen forteller at familien har båt, og at hun nå vil føle seg trygg med å bade fra båten. – Og så er jeg tryggere om det skulle skje noe, sier hun og smiler. Hun får støtte av venninnen Vanessa Hundsnes. – Jeg er bittelitt redd, eller spent er vel det riktige.

Sammen med de andre legger de på svøm utover småbåthavnen. En av øvelsene er å holde i hverandre og lage en runding.

– Det gjør at de lærer å holde sammen om de ufrivillig havner i sjøen, forklarer Unni Priscilla Salte. På tross av at badetemperaturen holder de fleste på land, er det tydelig at barna ikke bryr seg.

– Våtdrakten gjør at det ikke er kaldt. Vi fikk 30.000 kroner av Lions Tasta til å kjøpe inn nok våtdrakter, sier Salte. Etter en time er de fleste tilbake på land, men det er en som ikke har fått nok.

Anders fikk mestringsfølelsen
Anders Henriksen Prytz snur før han får trygg grunn under beina. Med sikkerhetsbøyen legger han turen utover igjen.

– Jeg har lovet Anders at han og jeg skal svømme ut til moloen i dag. Han var med på den første opplæringen, og han ble helt hektet, forteller Salte. På land står mor Kristin Henriksen og smiler.

– Han har brukt alle sparepengene sine på å kjøpe egen våtdrakt og alt annet utstyr han trenger for å få glede av å bade i havet. I dag har vi vært i Stokkavatnet og nå fortsetter han her. Jeg er kjempeglad for at han endelig fant en hobby som han liker og ikke minst mestrer. Endelig har han fått kjenne på en god mestringsfølelse. Han viser at han er god til dette, og det gjør noe med han, sier mor Kristin.

 

Anders Henriksen Prytz har funnet sin hobby, og vil fortsette med å bade i havet. 12-åringen har fått mestringsfølelse etter å ha deltatt på svømmeopplæringen i Dusavik.

Lions Tasta støtter frivilligheten

Våtdraktene som brukes under svømmeopplæringen til Vardeneset Idrettsforening er betalt av Tasta Lions. – Vi synes dette var et godt tiltak og vi vedtok å støtte de med 30.000 kroner. Lions Tasta får 3-4 søknader om økonomisk støtte i året, og vi prøver etter evne å støtte veldedige og friville lag og foreninger. Vi har tidligere støttet Vardenes skolekorps med penger, slik at de kunne oppgradere uniformene, forteller Finn Bjarne Bjørnsen. Han er noe så fint som president i Tasta Lions. – Det at vi bruker president som leder, kommer av at Lions kommer fra USA, men har avdelinger i hele verden. Vi sliter som alle frivillige lag og foreninger med rekrutteringen. Vi har gått fra 40 til 15 medlemmer, og derfor er nye medlemmer hjertelig velkommen. Det er bare å ta kontakt eller komme ned i Dusavik båtforenings klubbhus om onsdagene, sier Bjørnsen.