Ildsjelene: Turnleder i 22 år 

Del på Facebook
May Brit Harestad Osaland har vært leder for Tasta Turn i over to tiår, og hun har ingen planer om å gi seg med det første.  
Leder og trener: I tillegg til å lede Tasta Turn, leder May Brit også partiet for kvinnelige veteraner.

Andreas Thorsen 

andreas@tastavis.no 

  Det skulle nesten bare mangle at turen i vår Ildsjelene-spalte nå er kommet til May Brit Harestad Osland. For sitt sterke og mangeårige engasjement for gymnastikk og turn har hun vært hedret gjentatte ganger: 

  Hun ble kåret til årets Tastabu i 2013, og i 2015 mottok hun Idrettens Ildsjelpris av Stavanger kommune og Idrettsrådet. På toppen av dette har hun fortjenstmedalje i både sølv og gull fra Rogaland gymnastikk- og turnkrets. 

  

Turnet fra barnsben 

Slik kan det gå når man har brent for idretten hele livet. Født og oppvokst på Tasta, begynte May Brit på turn da hun var fire-fem år gammel i 1967.  

  – Jeg var i starten med i det som da var en del av Tasta Idrettslag og begynte senere i Vardeneset idrettsforening som ble startet opp i 1975, forteller hun. 

  I 1986 kom hun tilbake til det som året etter skulle bli Tasta Turn da turnavdelingen ble skilt ut fra idrettslaget, og sammenhengende siden 1987 har hun hatt styreverv i klubben. 

Barne og familieparti: Benedikte, som snart er tre år, er en av de mange barna som stortrives på det populære partiet for de minste.

 

Nest størst på Tasta 

Med 450 medlemmer mellom ett og 84 år er Tasta Turn det nest største idrettslaget i Tasta bydel. De er fordelt på 16 partier, blant annet ett parti for barn fra 0-3 år med foreldre, gymlek, rytmisk gymnastikk, cheerleading, trampett/airfloorpartier og et veteranparti for kvinner fra 40 år og oppover. 

  – Noen av damene i veteranpartiet har vært med siden Tasta Idrettslag ble stiftet i 1963, påpeker Osaland blidt. 

  Partiet for barn og foreldre, gymlek for de yngste, så vel som partier med trampett og «airfloor» (en oppblåsbar madrass til hopp og salto) er blant de mest populære. Men det er også tilbud som zumba, step, styrketrening og sirkeltrening for voksne.  

  – En del av dem som vil være aktive, men ikke ønsker å dra på helsestudio kommer til oss på disse timene, forteller Osaland. 

  Hun mener at det å lære koordinasjon, balanse, og det å bruke kroppen gjennom gymnastikk legger et godt grunnlag for all idrett og aktivitet.  

  – Det er det som er mottoet vårt: «Grunnlaget legges i gym og turn!» 

  Og det er nettopp grunnleggende breddegymnastikk som er fokuset til klubben: 

 – Vi drar på kretsturnstevner for barn samt kretsturnstevner og landsturnstevner for voksne, men vi deltar ikke i konkurranser. For dem som vil satse mot toppen henviser vi videre til turnforeninger som driver med konkurranse. 

  

Trangt om plassen 

Den største utfordringen til Tasta Turn er tilgang på treningsfasiliteter. Klubben holdt til på Tastaveden skole frem til den ble stengt for å renoveres og ombygges, og fordeler nå treningene sine mellom Tasta skole og Tastarustå-hallen.  

  – Når nye Tastaveden åpner, blir det uten gymnastikksal, så det er stort press på kapasiteten i byen. Det vi savner mest i Stavanger er en basishall for gymnastikk. Det bygges mange slike haller i landet, og Stavanger er en av ganske få kommuner som ikke har dette, påpeker Osaland. 

  Engasjementet hennes strekker seg også utover det helt lokale. Fra 2002 til 2012 var hun med i Idrettsrådet Stavanger, fra 2012 til 2018 var hun styremedlem i Rogaland idrettskrets, og hun har sittet i forbundsstyret i Norges Gymnastikk- og Turnforbund siden 2016. 

  – Da jeg satt i idrettsrådet var den viktigste saken for meg å sørge for at turnen hadde tilgang til treningshall, sier hun med henblikk på kapasitetsproblematikken i Stavanger. 

Godt grunnlagg: Å lære seg koordinasjon og kroppsbeherskelsegir et godt grunnlag for alle typer aktivitet.

 

– Har noe å gi 

Til tross for det som etter hvert har blitt godt over 30 år med iherdig arbeid for Tasta Turn, har Osaland ingen planer om å gi seg: 

  – Jeg er så heldig å jobbe med et dyktig styre og gode trenere. De gjør jobben lettere for meg og inspirerer meg til å fortsette, slik at vi kan gi et godt turntilbud på Tasta, avslutter hun.