Ønsker oppmerksomhet og omsorg for katter 

Del på Facebook
Siden katten Gråpus forsvant i mai, har eier Jannecke Skjøld lett etter ham over alt. I løpet av denne tiden har hun sett hvor mange løskatter som har det vondt, særlig om vinteren. 
Savnet: Eier Jannecke Skjøld har lett etter katten Gråpus siden mai, og har fortsatt håp.

Andreas Thorsen 

andreas@tastavis.no  

Siden han forsvant i mai, har Jannecke Skjøld lett etter katten sin, Gråpus. Hun har gjort alt hun kan, men har ennå ikke funnet ham.  

 

Lett over alt, og håper fortsatt   

– Jeg har vært i kontakt med alt og alle, satt opp plakater på butikkene, meldt ham savnet på Facebook-grupper og på dyrebar.no, og vært mye ute og lett. Men ingen har sett ham. Jeg har fått telefoner fra folk med konkrete tips, men det har vist seg å være katter som ligner. 

 Skjøld forklarer at katten dessverre ikke hadde halsbånd eller chip, men hun har ikke gitt opp, og holder muligheten åpen for at han kanskje har slått seg ned et annet sted, hvor noen eventuelt har tatt ham inn.  

 

– Mange katter som ikke har det greit 

I løpet av det halve året hun har lett etter Gråpus, har hun truffet på mange katter ute som ikke har det greit. Om sommeren klarer mange bortkomne katter seg nokså greit, men om vinteren er det ikke bare kaldt, men heller ikke tilgang på mat.     

Kulden gjør også at Skjøld oppfordrer folk til å være ekstra oppmerksomme: 

– Når det blir kaldt så lurer katter seg inn alle slags steder, og kommer seg gjerne ikke ut igjen. Det foregår mye byggearbeid på Tasta, for eksempel på Tastaveden, og jeg håper  at man der er obs på at dette kan hende. Og folk kan gjerne sjekke at ikke en katt har lurt seg inn i garasjen eller boder. 

 

Verre på grunn av korona  

I forbindelse med letingen har hun også vært i kontakt med Dyrebeskyttelsen, og har fått høre at problemet med løskatter har økt betraktelig som følge av pandemien. Under nedstengningen gikk mange gikk til anskaffelse av kjæledyr, som etter hvert har blitt forsømt. 

– Det har ikke vært så stor pågang på lenge hos Dyrebeskyttelsen og de andre organisasjonene. Så jeg vil oppfordre til å gi dem en julegave for å støtte arbeidet deres, sier Skjøld. 

 

– Hjerteskjærende 

Eli Lunde Gilje i Dyrebeskyttelsen Sør Rogland bekrefter at de er på bristepunktet hva kapasitet, økonomi og plass gjelder. Det er umulig for dem å få hjulpet alle dyrene som trenger hjelp, og de må gjøre harde prioriteringer hver eneste dag.   

– Det er desverre helt hjerteskjærende hvor enkelt det er for enkelte å bare kvitte seg med, dumpe eller overlate «problemet», sier hun. 

Gilje understreker hvor viktig det er å chippe og kastrere eller sterilisere katter man anskaffer seg. Mange tar kontakt med Dyrebeskyttelsen når katten deres «plutselig» har fått kattunger som de ikke ønsker å beholde.  

– Når vi spør om de da er villige til å sterilisere kattemor for og unngå å havne i en slik situasjon igjen, er det svært få som er villige til det.  

Hun forklarer at grunnen som regel er at det koster penger, og mener at myndighetene må gjøre chip, kastrering og sterilsering lovpålagt.  

En katt som har det godt: Mange som besøker kjøpesenteret Alti Tasta har i den senere tiden lagt merke til den søte «dørvakten» Emma, og en del har bekymret seg for om hun blir passet på. Det gjør hun – hun bor rett over gata, og liker bare å komme på besøk. 

Et lyspunkt i vinterkulden 

Det er heldigvis ikke bare Skjøld som har et hjerte for dyr på Tasta. I det siste har nemlig mange lagt merke til katten som sitter ved inngangen til kjøpesenteret Alti Tasta, og noen har bekymret seg og spurt om den i butikkene som ligger nærmest. 

Heldigvis er det ingenting å bekymre seg over, for Emma, som hun heter, bor rett over gaten, og liker bare oppmerksomheten og å se på dem som går forbi. Nå har det også kommet opp et par plakater som har til hensikt å forklare det hele, og passe på at hun ikke blir altfor husvarm: 

– Vennligst ikke klapp meg eller gi meg mat! Jeg ber deg om å ikke dele maten din med meg, slik at jeg heller kan gå hjem og spise når jeg er sulten, står det.