Ildsjelene:  Et engasjement som spenner vidt 

Del på Facebook
Han måtte overtales, men da Knut Maubach nylig troppet av som styreleder i Tastavis insisterte vi på at tiden var inne for et tilbakeblikk på den frivillige innsatsen han har ivret for. 

 

Utsikt og oversikt: Knut Maubach følger med på det meste som skjer på Tasta. Fra balkongen har han strålende utsikt over en bydel som har gjennomgått store endringer.

  

Andreas Thorsen 

andreas@tastavis.no 

Særlig gjennom det seneste tiåret har Maubach vært en svært engasjert og aktiv deltaker i flere frivillige organisasjoner og tiltak, såvel som lokalpolitikken på Tasta.  

 

Fikk mye tid til frivillighet 

Mange kjenner ham kanskje som medlem i Tasta kommunedelsutvalg, hvor han har vært med siden 2015, eller som leder av TV-aksjonen i bydelen vår de siste to årene. Men Maubach har flere jern i frivillighetsilden i årene siden han gikk inn i pensjonisttilværelsen.  

 – Da jeg pensjonerte meg i 2013, og da fikk veldig mye tid til overs, visste jeg at jeg ikke kunne eller ville sitte i ro. Jeg måtte finne meningsfulle ting å fylle dagene med, forteller han.     

 

Lærer hele yrkeslivet 

De som har snakket med Knut vet at han ikke er født og oppvokst i Stavanger – han snakker bergensdialekt. Men etter mer enn 50 år i Stavanger, hvorav 48 av dem på Tasta, er det trygt å si at det er her han hører hjemme. 

  – Jeg kom til Stavanger i 1967 for å studere til å bli ingeniør, og etter en liten stund møtte jeg hun som ble konen min, Inger Elisabeth. Hun gikk på Røde Kors sykepleierskole forklarer Maubach.  

 Etter fullført utdanning begynte han i 1971 som lærer ved Godalen yrkesskole, noe han tenkte kunne være en grei jobb å ta i første omgang. Der ble han frem til 1998 – Maubach oppdaget at han brant for lærergjerningen. Resten av yrkeslivet tilbrakte han også i skolen, ved Opplæringskontoret for elektrofag. 

 

Valgte seg Tasta 

I 1973 flyttet Knut, Inger Elisabeth og den ett år gamle sønnen Helge, inn i en tomannsbolig i Hellestølveien. Etter noen år her fikk Helge søsteren Julie. 

  – Da vi så etter hus, og kom innom Tasta, falt vi pladask for utsikten, og hvilket fint sted det var for en småbarnsfamilie. 

 Gjennom årene flyttet familien to ganger, men ikke langt: 

 – Vi flyttet til Mostølveien i 1987, og så hit til Gjerdeveien i 2014. Det var snakk om et par hundre meter begge gangene, ler Maubach. 

 Etter mange år på Tasta, begynte han å legge merke til forandringene i bydelen: 

 – Det var rundt 2008 at jeg ble særlig bevisst, og på sett og vis bekymret, over den tiltakende fortettingen her. Det var viktig for meg at de gode, grønne friområdene på Tasta ble ivaretatt. 

 Dette dannet noe av grunnlaget for grunnlaget for den politiske delen av Maubachs innsats. 

Gjerdeveien: Maubach er svært opptatt av et trygt og trivelig nærmiljø skal bevares. En av hans fremste kampsaker er at E39-utbyggingen ikke skal føre til økt trafikk i Gjerdeveien.

Politikk og religion    

I 2014, meldte Maubach seg inn i Stavanger Arbeiderparti. Der var han et aktivt medlem med en gang, og gikk inn i Tasta kommunedelsutvalg etter valget påfølgende år. 

 Rundt samme tid ble han med i STL Stavanger – Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn, og ble også medstifter av Caritas Stavanger. Caritas er den katolske kirkens internasjonale hjelpeorganisasjon, og var et naturlig valg: 

 – Etternavnet mitt, Maubach, er jo tysk. Og det var fra Tyskland slekten min utvandret til Norge. De brakte med seg sin katolske tro, som jeg er vokst opp i. 

 Her ga han, to ganger i uken, norskundervisning til østeuropeiske arbeidsinnvandrere, som ofte har katolsk bakgrunn, og flyktninger fra mange land. Som medlemsskapet hans i STL tilsier, har han alltid vært opptatt av samarbeid på tvers av religionene. 

 

– Dyktige kolleger 

Når det kommer Maubachs engasjementet i helt lokale saker, er det en naturlig følge av vervet hans i kommunedelsutvalget. Særlig nevneverdig her er spørsmålene rundt E39-utbyggingen forbi, og til en grad gjennom bydelen. Dette har opptatt hele kommunedelsutvalget sterkt, og han tillegger mye av grunnlaget for sin egen pågangsvilje til kollegene sine der: 

 – Det har vært fantastisk å få jobbe med alle disse dyktige og dypt engasjerte menneskene! 

 

Bra med friske krefter 

Også vervet som styremedlem, og senere styreleder i Tastavis, såvel som rollen som lokal leder av TV-aksjonen, sprang ut fra deltakelsen i utvalget. Nå er tiden hans i avisens styre omme, men han regner med å fortsette når det kommer til aksjonen. 

 – I avisen er det godt at det jevnlig kommer friske krefter til, som kan se med friske øyne på mål og muligheter fremover, mener han, og legger til: 

 – Det er også fint å kunne bruke mer tid og krefter på TV-aksjonen, hvor fjorårets innsats mot havplast og årets bekjempelse av barneekteskap har vært utrolig gode saker som har vakt et veldig imponerende engasjement i bydelen vår.