Ildsjelene:  En god nabo   

Del på Facebook
Saleh Awadh Abdallah har bodd på Tasta i 14 år, og har hele tiden vært opptatt av å hjelpe til i nabolaget sitt. Nå håper han også å samarbeide med kommunen og frivilligsentralen. 
Eget frilager: Saleh kjøper blant annet fiskestenger og sykler på loppemarked, og fikser dem opp. Fiskestengene lånes bort til dem som vil være med på fisketur, og syklene gis bort til barn som trenger dem.

Andreas Thorsen 

andreas@tastavis.no 

Etter at han kom fra Kenya på 90-tallet, har Abdallah bodd mange steder. Først et par år i Haugesund, et par i Hardanger, og fire-fem år på Dale i Sandnes. Da han kom til Stavanger var det til Eiganes, men Tasta ble til slutt det blivende stedet. 

 Trives på Tastarustå 

Han tilbrakte 10 år i Hellestølveien, og flyttet med familien inn i selvbyggerfeltet på Tastarustå. Tre av de fire barna til 58-åringen er voksne, så nå er det han, kona og minstemann Nasser, som er 14. 

 Abdallah jobbet lenge offshore, med sveising overflatebehandling, brannisolasjon.  

 – Jeg lærte meg sveising på Bryne vgs og tok sikkerhetskurs, og jobbet så i Scana Offshore, forteller han. 

 Men etter år med tungt arbeid var en påkjenning for kroppen. Ryggproblemer og vonde knær og skuldre gjorde at legen sa stopp, og Abdallah ble uføretrygdet. 

Gode naboer: Salehs venn Anwar Usman bidrar til initiativene for barna i nabolaget.

 Hjalp til i nabolaget 

Da han var uten jobb, men fortsatt hadde lyst å bidra og gjøre seg nyttig, så han seg rundt i nabolaget: 

 – Det er mange ting man kan hjelpe til med. Da jeg bodde i Hellestølveien, kom det et eldre ektepar fra Kosovo dit. De kunne ikke norsk og var jo eldre, så da hjalp jeg og andre dem med praktiske ting som å handle og klippe plenen. 

 Overfor nyankomne i nabolaget, som en familie fra Syria, kommer Abdallahs språkkunnskaper godt med. Fra Kenya hadde han med seg swahili og engelsk, og etter flere år på asylmottak lærte han seg også albansk og arabisk.  

 – Med noen blir det gestikulering og tegnspråk, men vi finner en måte å forstå hverandre, smiler han.   

 Foruten språk, lærte Abdallah mye som leder av leder av samarbeidsrådet ved mottaket på Dale.  

 Sykler og fiskestenger 

Nevenyttighet har han også, og det kommer godt med til initiativet han har tatt i nabolaget sitt på Tastarustå. Abdallah kjøper sykler og fiskestenger på loppemarked, og setter dem i god stand. Bak garasjen hans er det en mengde av begge deler. Fiskestengene låner han ut til dem som vil bli med på fisketur, og syklene gir han bort til barn som trenger en. 

 – Det er mange foreldre som ikke har råd til alt, så man må hjelpe til. Fisketur er jo også en sunn aktivitet for de unge, og vi låner også ut basketball og utstyr til brennball, forklarer han. 

 Målet er å gi barna nok tilgang til sunne aktiviteter og holde dem unna dårlige innflytelser. 

 – Jeg snakker også mye med foreldre her i nabolaget, og hjelper dem med det de måtte lure på rundt praktiske ting. Ved å snakke sammen får vi også god oversikt på hva som skjer i nabolaget, påpeker han. 

Gamle trakter: De første 10 årene Saleh bodde på Tasta, var det i Hellestølveien. Her var han mye med på dugnad, som å bygge bod og holde grøntarealene fine.

 Vil bedre tilgjengeligheten av tilbud 

Det Abdallah brenner for nå om dagen, er å bidra til å gjøre aktivitetstilbudene for barn enda bedre. Han kom i snakk med Eva-Maria Gärtner i Tasta frivilligsentral, og, etter dette, med kommunen om hva som kan gjøres for å se hva som kan gjøres. Halvårskort til haller, kinobilletter, tur til Kongeparken – slike ting kan være dyrt, og barna fra familier som ikke har råd kjenner på utenforskapen. 

 – Det med billetter til Kongeparken kom jeg på fordi Islamsk Opplæringssenter på Hillevåg har tilbudt dem som går der subsidierte billetter til parken, som gjør det mulig for flere å få den opplevelsen, sier han. 

  Nå ser Abdallah frem til at koronaen slipper taket enda mer, og at det blir flere samtaler med kommunen om å få på plass et initiativ. 

 

Ildsjelene: Saleh Awadh Abdallah 

Fra: Tasta Hva: Tar initiativ for barn og unge på Tasta