Ildsjelene: Fokus og fornøyelse servert på et brett 

Del på Facebook
Byhaugen: Morten Liberg, Filip og Christian Gehring Olsen på toppen av byen. Synligheten klubben får i det yndede turområdet hjelper også på rekrutteringen.

Mange forbinder brettspill med Ludo og Monopol, men det kan være, og gi, så mye mer. Det ønsker Stavanger brettspillklubb å gjøre flere klar over. Foruten i disse nedstengte tider, inviterer de til sosiale spillkvelder nesten hver uke. 

Andreas Thorsen 

andreas@tastavis.no 

I 2015 stiftet Christian Gehring Olsen og Morten Liberg Stavanger brettspillklubb. Olsen har avløst Liberg som leder for klubben, men sistevnte er fortsatt med i styret og står for deres årlige arrangement: Board Game Masters – en langhelg fra torsdag til søndag, hvor spillerne bryner seg på 15-20 forskjellige brettspill. 

 – Man må være allsidig for å hevde seg der, men det er ikke noe blodig alvor heller. Det kan spilles for kos under arrangementet også, betrygger de. 

 

Fornyet interesse som voksen 

De to barndomsvennene fra henholdsvis Byhaugen og Kampen er tidlig i førtiårene, men begynte ikke å spille sammen før i 2014. Da var Liberg tilbake i Stavanger etter noen år i Haugesund, og mellomtiden hadde han fått øynene ordentlig opp for brettspill. Den interessen fikk han vekket hos kameraten også. 

 – Jeg spilte enkle strategispill som “Axis & Allies” som tenåring, og var innom litt innen rollespill og brettspill, men dataspill var siden barndommen det jeg var mest begeistret for, sier Olsen.  

Noe for enhver: I hendene har Christian Gehring Olsen brikker og brett til spillet Azul, og i bunken ved siden av ham er et lite utvalg av brettspillene han pleier å ta med seg til Byhaugkafeen når klubben samles.

Gjør det selv 

En stund var de innom klubber og samlinger i regionen – Bryne har klubb, og Sola brettspillklubb er veletablert og stor – men de savnet en akkurat der de hører hjemme. Da var det bare å stifte seg og få ordnet seg lokale på Tasta bydelshus. 

 Siden januar i fjor har de også holdt til i Byhaugkafeen, hvor de arrangerer brettspillkvelder annen hver torsdag. Iallfall i utgangspunktet: 

 Siden mars i fjor har jo restriksjoner og avlysninger gjort seg gjeldende. Vi hadde klubbkvelder fra da det ble lempinger i juni, og frem til høstens nye nedstengning.   

 Også for brettspillentusiaster kan mye ordnes gjennom PC-en, med simulator. Det er bedre enn ingenting, men den sosiale kontakten samlinger gir kan ikke helt gjenskapes digitalt.  

 

Vokser tross omstendighetene 

Allikevel har klubben opplevd vekst i løpet av dette utfordrende året, og teller nå over 100 medlemmer på Facebook-siden, og rundt 30 «ordentlige» kontingentbetalende medlemmer. 

 – På en god kveld er vi ti-tolv stykker, og vi er tre-fire når det er labert oppmøte, anslår Olsen.  

 Alderen på dem som har vært innom spillekveld spenner fra 13 til 70, men hovedtyngden i klubben er foreløpig menn i midten av trettiårene og litt oppover. Det er imidlertid ingen nedre aldersgrense, brettspillinteresserte foreldre er hjertelig velkomne til å ta med seg barna.  

 

Stor bredde, lav terskel og høyt tak 

Stavanger brettspillklubb er med i det nasjonale norske forbundet, Hyperion, som viser sin målsetning om å nå ut i bredden ved å gi tilskudd når kvinner og unge blir rekruttert. Men målet til Olsen og Liberg er simpelthen å være et sted for alle med spirende brettspillinteresse, enten de vil ha det enkelt og lettlært eller «tyngre».  

 – Det er viktig å tilpasse, slik at vi ikke bare er en liten gjeng som spiller innfløkte spill som er krevende å sette seg inn i. Vi har mange spill som er lette å sette seg inn i, men som også har dybde. Og man må gjerne ta med spill hjemmefra – mange har gjerne esker stående hjemme, men opplever at det er vanskelig å få samlet nok folk til å få brukt dem. 

 For mange er gjerne brettspilling noe som skjer på hytteturen, med Ludo, Monopol, eller noe litt mer moderne som kom inn som julepresang. Men Olsen og Liberg ser at det er endring på gang, og den vil de være med å fremme, både ved å invitere dem som allerede er interesserte, men som mangler motspillere, og å gjøre flere bevisst på hvor mange flotte spill som finnes. 

 

Bidrar til inkludering 

Det var på oppstartsmøtet til Tasta frivilligsentral på bydelshuset at Tastavis først kom i snakk med brettspillklubben. De var invitert av koordinator Eva-Maria Gärtner, og interessen var gjensidig da en klubb som ønsker å vokse passer godt inn i inkluderingsarbeid – få folk ut av huset og inn på spillekveld. Slikt arbeid gjøres også på hjemmebane: 

 – Sønnen min, Filip, som snart er ni, er mest begeistret for dataspill som Roblox for tiden, men jeg prøver å få ham med på brettspill som er lette å lære, som «Azul» og «Splendor», og han liker det, sier Olsen. 

 

Stort utbytte på mange måter 

Liberg, som er lærer, har brukt brettspill i undervisningsøyemed. Spill med tema fra tidligere sivilisasjoner, eller går på industribygging og handel, kan gjøre historie og samfunnsfag mer levende og håndgripelig. 

 – Det var slik vi fikk de yngste medlemmene våre, for det viste seg at noen jenter i klassen ble veldig engasjerte og ville utforske brettspillverdenen mer, forteller Liberg. 

 Som pedagog er han bevisst på utbyttet man kan få av brettspill, og han har hengt opp en plakat på Byhaugkafeen som nevner de mange gevinstene: kritisk tenking, målsetting, tålmodighet og kreativitet blant annet, alt i en veldig sosial setting. 

 – Det er mye læring i brettspill, noen av dem har nesten like stor dybde som sjakk. Og så er det stor variasjon – man kan si at det er som med kaker: Liker du ikke den ene, så kan du bare prøve en annen heller enn å avskrive det hele. Det er noe for enhver smak, konstaterer han. 

 Ildsjelene: Christian Gehring Olsen og Morten Liberg 

Fra: Tasta Hva: Grunnleggere av Stavanger brettspillklubb