TV-stjerna trives på Tasta

Trives på Tasta: Han hadde ikke trodd at han skulle ende opp her, men er glad det ble slik.
Del på Facebook
Trives på Tasta:
Han hadde ikke trodd at han skulle ende opp her, men er glad det ble slik.
Skuespiller Per Kjerstad bodde mange år i Oslo, og trodde det var der han skulle ende opp. Men da han fant kjærligheten under et Stavanger-besøk, ble det rekkehus på Tasta.

Andreas Thorsen
andreas@tastavis.no

Du har nok sett ham på TV, enten det var i serien «Lykkeland» eller i reklamen for Trivago, men visste du at Per Kjerstad holder til på Tasta? Nordlendingen gjorde først det vanlige for folk i bransjen, og flyttet til Oslo, og regnet med at det var der han ville bli. Men lykken og kjærligheten ville det annerledes, og nå bor han og familien i et rekkehus rett nedenfor Randabergveien.

Spleiset av Ari
Kjerstad er fra kommunen Tjeldsund, som nå ligger i Troms og Finnmark fylke, og kona Gina Fjellheim Kjerstad er fra Lofoten. At de to nordlendingene fant hverandre i Stavanger, har de faktisk Ari Behn å takke for:
– Jeg var innom Stavanger fordi en kompis holdt på å sette opp et teaterstykke, og da vi var på restauranten Tango, hvor også Ari Behn og Per Heimly var med, hadde sistnevnte med seg noen snertne venninner. Jeg ble interessert da jeg hørte at ei snakket nordnorsk, så da introduserte Ari oss, mimrer Kjerstad.
Det er 10 år siden nå, og sammen med Gina, som hadde en datter fra før, har Per fått to sønner. Minstemann går i barnehage, og storebror går på Byfjord skole.
– Jeg hadde faktisk tenkt å ta opp saken om Tastaveden skole i intervjuet med deg, før gladmeldingen kom om at den blir reddet, nevner Kjerstad, som er glad for at det lokale skoletilbudet bevares.

Fra serien «Lykkeland». Foto: NRK

Mye TV-arbeid
Slike gladmeldinger kommer godt med i det som på andre måter har vært et tøft år. En av Kjerstads hovedbeskjeftigelser er teater. Han var en av initiativtakerne til Statsteatret, som i år skulle markert 10 år med oppsetninger. 1000 år av norsk historie skulle presenteres via 10 teaterstykker i prosjektet «Norge 1066-2066». Allerede i mai var det utsolgt, men som følge av korona er nesten 60 forestillinger avlyst.
Heldigvis er film og TV mindre berørt av smittevernstiltak, og Kjerstad har i år jobbet med andre sesong av serien «Lykkeland». Alle utendørsscenene, som naturligvis er filmet i Stavanger, er ferdige, og nå gjenstår opptak på lydscene i Litauen. Roller i andre produksjoner, som «Beforeigners», «Made in Oslo», og en foreløpig ikke navngitt serie, blir det også. Men reise og medfølgende karanteneregler gjør at det ikke bare er lett, det heller:
– Det fører jo til at jeg må være mer borte fra familien enn ellers. Jeg er glad kona ikke er i samme bransje som meg. Hun er lærer på Auglend, og har
normale arbeidstider. Dersom begge skulle hatt en timeplan som min, hadde det ikke gått opp.

Håper på bedre nyår
Kjerstad krysser fingrene for at nyåret vil by på mer normale omstendigheter. Han ser frem til å gjøre mer teater i Stavanger – gjerne uten å være på scenen selv:
– Jeg var med å sette opp sommerteater her, og det ga mersmak. Jeg var litt bråkjekk og sa at jeg ville skrive selv, uten å ta innover meg hvor mye arbeid det er. Men regi er noe jeg vil gjøre mer av.

Et blivende sted
Det er fortsatt slik at Kjerstad har mest jobb, kontakter og venner i Oslo. Men når han ser hvor fint og trygt barna har det der de bor nå, frister det ikke å flytte. Særlig nå som Tastaveden skole vil stå oppusset og klar når sønnene er ferdige på Byfjord.
– Men jeg ble jo mobbet litt av skuespillerkolleger i begynnelsen! Da jeg først flyttet hit, sa Pia Tjelta: «Tenk at du skal flytte til Tasta. Det er jo der tanten min bor!» Men det har blitt hjemmet mitt nå – det føles rett.