Julelys i bydelen

Marianne Bø er en av mange som har pyntet huset til jul.
Del på Facebook
Marianne Bø er en av mange som har pyntet huset til jul.
En skal ikke gå langt inn ei gate i bydelen før en ser julepyntede hus. Trenden har ført til omsetningsøkning på Europris og andre som selger lyslenker til utvendig bruk.

Tekst/foto: Øyvind Ellingsen
oe-elli@online.no

Ekteparet Kjetil og Marianne Bø har montert over 100 meter lyslenker på huset sitt rett ved Eskelandsveien. Huset ligger på en høyde og en kan ikke unngå å se det flotte jule-pyntede huset.
– Det er tredje året vi gjør dette, og nå har det blitt en juletradisjon. I år har det tatt helt av, og flere av naboene har fulgt etter. Jeg får frysninger på ryggen og blir rett og slett glad når jeg kjører hjem, forteller Kjetil Bø. Han kan fortelle at det ikke merkes på strøm-
regningen.
– Det er ledlys og de trekker ikke mye strøm, og det er billig når en ser hvor flott det blir. Ulempen er at jeg står i stigen i mange timer dagene før første advent, sier han og ler.

Flere bruker fargede lys på husene, som dette som skaper en magisk stemning.

Oppfordring fra helseministeren
Korona har gjort noe med oss, og derfor gikk helseministeren fra Randaberg ut og oppfordret oss til å pynte ekstra mye i disse førjulstidene.
– Mange har begynt å pynte med julelys litt tidligere dette året. Jeg synes det er ekstra fint med litt lys i mørket i år, sa helseminister Bent Høie på regjeringens pressekonferanse om koronasituasjonen sent i november.
– Jeg synes vi må gjøre mer av dette i tiden framover. Heng opp en stjerne eller hjerte i vinduet. Gjør noe som hjelper deg selv og andre gjennom en mørk måned, la han til. Han får støtte fra psykologene.
– Gi blaffen og finn frem hvert eneste lys du har, for i år trenger vi dem virkelig, sier psykolog og lykkeforsker Ragnhild Bang Nes. Den oppfordringen har mange på Tasta tatt.
– Vi trenger lys! Det virker positivt på oss og er en enkel måte å skape hverdagsglede på. Hvis alle henger opp julelysene nå, viser vi at vi venter på den koronafrie tiden, sier forskeren på Folkehelseinstituttet.

Å lyssette et enkelt tre i hagen gir en flott effekt.
Europris frykter at de går tomme
På Europris-butikken på Tastasenteret merker de at folk i år har pyntet mer enn vanlig.
– Det er kjempeøkning i salget av julelys og andre varer som vi pynter med. Det er nesten armer og bein her, men det er kjekt, sier butikksjef hos Europris på Tasta Senteret, Kirsten Opsahl.
Hun har selv pyntet huset med lyslenker. – Vi merket en markant økning etter at helseminister Bent Høie gikk ut og oppfordret oss til å pynte litt ekstra. Det er spesielt
lyslenker det går mye av. De lengste er på 48 meter, men de er enkle å koble sammen, sier butikkjefen.
– Kan dere gå tomme for enkelte varer? – Ja, vi er tomme for noen varer som bruker batterier, og jeg ser ikke bort fra at vi også kan tom for andre varer. Men vi har fortsatt det aller meste i butikken.