Marina i Dusavik

Trebåt: Marthon Rasmussen, til venstre, er en av de eldste medlemmene i Dusavik Bårforening, og har sett at fritidsbåtene har gått fra tre til plast. Men sønnen Geir holder stand, og har fortsatt en av de få trebåtene som ligger i Dusavik.
Del på Facebook
Trebåt: Marthon Rasmussen, til venstre, er en av de eldste medlemmene i Dusavik Bårforening, og har sett at fritidsbåtene har gått fra tre til plast. Men sønnen Geir holder stand, og har fortsatt en av de få trebåtene som ligger i Dusavik.
Nå kan båtfolket fylle diesel i Dusavik, og snart kommer det også en bensinpumpe. Dusavik
Båtforening er en aktiv og ikke minst billig
båtforening.

Øyvind Ellingsen
oe-elli@online.no

Korona-epidemien har ført til rekordhøyt båtsalg, som fører til at flere ønsker båtplass
– Vi har til enhver tid cirka 20 på venteliste, men mange setter seg på ventelistene på flere båtforeninger, forteller leder i Dusavik Båtforening Per Skalleberg. Han viser oss den siste oppgraderingen – en ny diesel pumpe som står
strategisk til på kaien, slik at
båteierne nå kan fylle diesel før de legger ut på båtturen.
– Om kort tid får vi også bensinpumpe, sier han.
Vi møter han og mange andre medlemmer i foreningens flotte klubbhus i Dusavik. Tirsdager er det åpent hus, og mange tar turen for å treffe likesinnede båtentusiaster.

Diesel: Leder i Dusavik Båtforening, Per Skalleberg, kan glede seg over at det nå er mulig for båteierne å fylle diesel på båten fra pumpa på kaien. Snart blir det også mulig å få drivstoff for de som kjører på bensin.
En av de faste er Marthon Rasmussen. 88-åringen har et medlemsnummer som forteller at han var en av de første som fortøyde båten i Dusavik.
Kjøpte sin første båt i 1949
– Jeg kjøpte min første båt for konfirmasjon pengene i 1949. Jeg betalte 430 kroner husker jeg, forteller veteranen og fortsetter. – Jeg tror jeg har vært medlem i over 40 år, og har opplevd tiden fra tre til plast, sier 88-åringen. Han solgte sin siste båt for noen år siden, og nå er det sønnen Geir som har overtatt båtplassen. Båtplassene går ofte i arv i Dusavik.
– Det er en misforståelse at det er mer arbeid med en trebåt enn plast. Jeg smører båten min en gang i året, og er kun avhengig av tørt vær. De med plastbåter må jo vaske, rubbe og bone båtene, sier Geir Rasmussen fra dekket på sin trebåt. En båt han har eid i 30 år.
Båtforeningen er delt i to, den nye moloen ble bygd i samarbeid med et oljeselskap, og der er plassene selveierplasser, som gjør at de kan omsettes på det fire markedet. Den siste 2,5 meters plassen ble solgt for 360.000 kroner.
I den gamle opprinnelige båthavnen er det kun medlemskap som skaffer deg båtplass. Trøsten er at det er langt
rimeligere å vente på en ordinær plass. Medlemskapet koster kun 350 kroner i året, og når en får tildelt båtplass er prisen 500 kroner meteren. Det gir en årlig kostnad 1350 kroner i året for en to meter bred plass. I tillegg har foreningen byens billigste slipp.
Godt miljø: Det er godt sosialt miljø i Dusavik, med åpent hus i klubbhuset på tirsdagene. Geir Rasmusssen, Marthon Rasmussen, Rolf Arne Bjørnsen og Kollbjørn Ask til venstre har tatt turen for å drøse båt og få siste nytt fra styremedlemmene Bjørn Kåre Hebnes og leder Per Skalleberg.
Godt miljø: Det er godt sosialt miljø i Dusavik, med åpent hus i klubbhuset på tirsdagene. Geir Rasmusssen, Marthon Rasmussen, Rolf Arne Bjørnsen og Kollbjørn Ask til venstre har tatt turen for å drøse båt og få siste nytt fra styremedlemmene Bjørn Kåre Hebnes og leder Per Skalleberg.

Billigste slippen i byen
– Vi har mange som melder seg inn kun for å få bruke slippen. Det koster 700 kroner, men da må en være medlem. Totalt koster det en båteier litt over 1000 kroner for å få båten opp på slippen. Det billigere enn å leie slippen andre steder, forteller havnesjef Bjørn Kåre Hebnes.
Båthavnen har blitt et sosialt møtested for mange av bydelens pensjonister. – Vi har bygd en egen liten «bu» for pensjonistene. Der kan de møtes uten å måtte bruke klubbhuset. Er det brukbart vær er det mange som drøser på gamlebenken, forteller Hebnes. Dusavik Båtforening ble stiftet i 1969, og har i
dag cirka 700 medlemmer. Økonomien er god, mye takket være at medlemmene velvillig stiller opp på dugnadene.
– Det aller meste får vi gjort på dugnad, og jeg vil rose medlemmene for at de stiller opp, sier leder Per Skalleberg.