Historielaget viser hvordan Tasta så ut før  

Sven Haugbråten og Ole Fredrik Vølstad var på utstillingen da Tastavis kom innom.
Del på Facebook
Sven Haugbråten og Ole Fredrik Vølstad var på utstillingen da Tastavis kom innom.

I januar kom Tasta Historielag med en oppfordring til å lete på loft og i skuffer etter gamle fotografier av Tasta-eiendommer, og nå stiller de ut noe av det de fikk inn. 

 Min oldefar, Ole Thoresen Vølstad, med kone og to unger, kjøpte gården her i 1859, så jeg er en ordentlig Tastagutt, sier Ole Fredrik Vølstad, som betrakter et gammelt fotografi fra da Tasta var en bygd.  

 Han er født og oppvokst i gata som deler hans navn – Vølstadveien, og var en av stifterne av Tasta Historielag i 2001. Men han er bare tilfeldigvis innom galleriet da Tastavis er innom for å kikke. Det er Sven Haugbråten som er på skift som «museumsvakt» akkurat nå. 

 

Fotografier fra sør til nord 

– Det er oss styremedlemmer i historielaget som er vakter, fra 14 til 18 på hverdagene og 11 til 15 på lørdagene. Ettersom mye av det som henger på veggen er lånt ut til oss vil vi ha noen til å passe på når lokalet er åpent, sier han, og legger til at de så langt har planlagt å være på Tasta Senter inn i september måned. 

 Fra den ene enden av rommet til den andre går den geografiske tråden fra Vølstad i sør, til Dusavik i nord. Blant høydepunktene Haugbråten trekker frem er et nærmere 100 år gammelt panoramabilde, og han kan også fortelle historier knyttet til bildene. For eksempel et som viser huset hvor Olaf Nilsen, best kjent som «Tastamaen», holdt til. Han var kjent i byen for sine værspådommer.   

En del av bildemateriellet, som dette fra gården til Jakob Hodnefjeld, har Tasta Historielag fått skannet og kopiert.

Godt besøk og gode tilbakemeldinger 

Det har vært relativt bra besøk så langt. De kommer i klynger, de første to timene, og så et rush senere på ettermiddagen, når folk kommer hjem fra jobb. Tilbakemeldingene er gode –folk synes det er interessant å se hvordan Tasta var, forteller Haugbråten, som gleder seg over at også mange yngre mennesker viser interesse for utstillingen 

 I tillegg til å oppmuntre folk til å besøke dere lagsmøter, håper historielaget også at utstillingen gir enda et løft når det kommer til å samle inn gamle bilder fra Tasta. Gjerne besøkende kommer på at de kan ha noe liggende selv. Da ønsker historielaget å registrere og skanne kopier til sitt arkiv.