Barnekrim med barnebarnet i hovedrolle

Ekte: Handlingen er ikke tatt ut av løse lufta – Mira og Anna har nemlig fisket etter krabbe på Foldøy. Jentene går siste året på Teina skole nå. (bildet er i fra 2018) Foto: Jan Oliversen
Del på Facebook
Ekte: Handlingen er ikke tatt ut av løse lufta – Mira og Anna har nemlig fisket etter krabbe på Foldøy. Jentene går siste året på Teina skole nå. (bildet er i fra 2018)
Foto: Jan Oliversen
I «Mira og Anna løser Krabbemysteriet», som sikter seg inn på lesere mellom 8 og 12 år, følger man to skolevenninner fra Tasta når de ferierer på hytta til Miras familie på Foldøy. Ferien tar en spennende vending når de får mistanke om at noen stjeler krabbe fra teinene deres. 

Andreas Thorsen
andreas@tastavis.no

Kimen til boka kom for to år siden, da Jan Oliversen tenkte at barnebarnet hans, Mira, skulle få en julepresang som kunne vare en stund – en fortelling om opplevelsene hun har hatt på familiehytta. 

– Etter hvert som jeg skrev, dukket det opp et plott. Mira og venninna har egne krabbeteiner på øya, men de finner aldri krabbe i dem. Og så er det to gutter som stadig vekk er å se i nærheten. Da måtte jeg gjøre det spennende, og se hva koblingen her kunne være, forklarer han.
Av utdanning er Oliversen typograf, og han ble etter hvert grafisk designer. Gjennom jobben i reklamebyrå ble han kjent med tegneren
og illustratøren Jens Flesjå, som står for illustrasjonene i boka.

Ideen slo an hos forlegger og bokhandler
Etter litt press fra andre henvendte han seg til Ajax Forlag, som tente på ideen. Det er de ikke alene om, og begeistringen har allerede gjort et innhogg i førsteopplaget på 500 bøker. I tillegg til bokhandlene Ark og Norlis butikker i Stavanger og Sandnes, har Joker-butikkene på Nedstrand og Jelsa tatt inn boka. Folkebibliotekene i regionen har også tatt inn noen dusin eksemplarer.

Ark: Boka om de lokale krimheltene står prominent plassert i hylla hos Ark på Tasta Senter.
Elisabeth Middelthon Thorsen, som er daglig leder for Ark på Tasta Senter, stiller seg meget positiv:
– Vi synes jo selvfølgelig det er veldig kjekt at det er kommet en lokal bok med karakterer fra Tasta. Boka er utrolig kjekk og perfekt for alle fra 8 til 12 år, og vi håper mange skal ha denne med seg på stranda i sommer.

God start på salget
I etterkant av at forfatteren kom med et innlegg på Facebook-siden for Foldøy, er det solgt 70-80 eksemplarer der inne.
– Det er også folk har eller har hatt tilknytning til øya som er inne på Facebook og kikker, og som har bestilt den til steder som Nesodden, Bergen og Tønsberg, forteller Oliversen.
I tillegg til spenning og gjenkjennelsesfaktor, byr boka på lærdom når det kommer til fisking og reglene rundt dette, samt fakta om Foldøy som selv mange av dem som har vært der ikke kjente til.
– Jeg har fått mailer som sier takk for opplæringen med henhold til stedsnavn på øya, og boka har blitt veldig godt tatt imot der, smiler han.

– Spennende å se minner gjort til krimgåte.
Hovedpersonene selv er naturligvis også begeistret for boka som har kommet:
– Det er kult å være med i en bok der andre kan lese om meg og Mira på Foldøy. Det er spennende å se minner fra Foldøy skrevet som en krimgåte, og jeg har vist boka til venner og familie, sier Anna.
Dersom boka om Mira og Anna faller i smak, har man noe å se frem til, for både bok 2 og 3 i serien er ferdigskrevet – til høsten kommer «Jente-ligaen og sykkeltyveriet», som tar opp tråden fra «Krabbemysteriet», og mot juletider skal jentene bryne seg på
miljøkriminalitet. Dette foregår på Tasta, hvor flere av venninnene til Anna og Mira er med.

Bokserie: En julegaveidé ble til en bokserie for forfatter Jan Oliversen.