Endelig fotball for de minste

Ga alt: Thea Sunde, til venstre, og Sofia Kristine Tønnesen Høiland ga alt på den første kontakttreningen etter koronapausen.
Del på Facebook
Ga alt: Thea Sunde, til venstre, og Sofia Kristine Tønnesen Høiland ga alt på den første kontakttreningen etter koronapausen.
2. juni var det fullt med barn som løp, taklet og scoret mål på Modenabanen. En flere ukers
koronapause var endelig over.

Tekst/foto: Øyvind Ellingsen
oe-elli@online.no

Det lyste kampvilje i ansiktene til guttene og jentene på 2010-lagene på deres første ”forrektige” fotballtreningen etter at all idrett ble satt på vent 12. mars.
– Dette har jeg gledet meg til. Vi har jo trent, men det er ikke det samme når vi ikke kan være borti hverandre, sier Sofia
Kristine Tønnesen Høiland. Hun og de andre tiåringene smilte og lo og det var tydelig at dette hadde de savnet.

Skuddviljen var stor.

Kamper i august
– Det har jo vært litt uvant med å trene uten å få takle, sier Thea Sunde. – Når skal dere spille kamp? – De voksne sier at vi kan spille kamper i august. Da blir det enda kjekkere, svarer hun og smiler
Gudmund Jønsson har en datter som spiller på jenter 10-laget, og han er overbevist om at det først og fremst er det sosiale jentene har savnet.
– Ungene har tatt koronaperioden veldig bra. De er ikke redde for å bli syke, men de blir jo påvirket sosialt når de ikke kunne treffe venninene. Fotballen er en naturlig arena for sosial sammen-
komster for barna. De har jo vært litt stresset av at de ikke skulle bryte reglene med avstand og de andre kravene som de måtte forholde seg til, men nå kan de spille som de vil, sier Jønsson.

Kroppskontakt: Erik Hauge vant en av de første duellene da 10-åringene fikk trene med kroppskontakt 2. juni. Airidas Skovpskas, bak, har tydeligvis bestemt seg for å vinne ballen tilbake.

Som våryre kalver
På banen ved siden av er det guttekullet fra 2010 som trener og spillegleden og
entusiasmen er like stor som hos jentene.
– Dette er det mange som har sett frem til. Det er ikke det samme å trene med restriksjoner. Men vi har hatt gode treninger med mange kjekke øvelser de siste ukene, men nå er det som å slippe
kalvene ut etter vinteren. Dette har de gledet seg til, sier trener Morten Eriksen. Han spiller selv på A-laget, som fortsatt ikke kan trene kontaktfotball.
VBK er en av Stavangers største bydelsklubber, og det er over 60 lag som nå skal trene for fullt.
Vi deler opp lagene etter hvilken skole de går på, og på den måten ble det aldri flere enn 20 barn som trener sammen. Jeg gleder meg over å se så mange barn som nå kan spille fotball uten å være redde for å komme nær lagkameratene, sier daglig leder Morten Osaland. Nå venter han bare til den 15. juni. – Vi har fått signaler fra Norges Fotballforbund på at myndighetene vil åpne for vanlig trening for seniorlagene 15. juni, sier den daglige lederen.