Bestiller bil når de vil

Del på Facebook
Praktisk tilbud: Områdeansvarlig for Stavanger i Bilkollektivet, Ådne Sæverud, har fått en ny oppstillingsplass til bilstallen sin, og
Elisabeth M. Taslik og Rahimi Ahmad ved Myrveien bofellesskap har fått på plass et etterlengtet biltilbud.

Myrveien bofellesskap på Tasta har manglet tilgang på bil, men fant løsningen i form av bildeling.

 

Like etter påske dukket det opp en gledelig, sølvgrå nyhet på en av parkeringsplassene til Myrveien bofellesskap: en flunkende ny Toyota Corolla hybrid stasjonsvogn utplassert av Bilkollektivet, som er en non-profit medlemsbedrift som tilbyr bildeling.

–  Bofellesskapet vårt består av 50 leiligheter fordelt på tre avdelinger: eldre, personer med psykisk utviklingshemning, og avdeling for psykisk helse. Vi har behov for å kjøre beboere til legetimer, sykehusbesøk, ærend og turer, men vi har manglet tilgang på bil, forklarer Elisabeth M. Taslik, som er avdelingsleder for psykisk helse.

 

Syntes leasing var for dyrt

Taslik ble bedt av sin virksomhetsleder om å undersøke muligheten for leasing av bil til bofelleskapet, og fant ut at det ville bli dyrt. Da kom virksomhetslederen på at Bilkollektivet har tilstedeværelse i Stavanger, og Taslik hørte med kommunens miljøavdeling om hvorvidt bedriften hadde tenkt å plassere en av sine biler på Tasta.

Bilkollektivets områdeansvarlige for Stavanger, Ådne Sæverud, var ikke vond å be, og tre uker etter henvendelsen var bilen på plass utenfor bofellesskapet.

– Vi skal sette ut en niseters bil her også, ettersom behovet er der, men også Toyota, som er leverandøren vår, er rammet av koronakrisen – det er rett og slett forsinkelser på fabrikken, forteller Sæverud.

 

Bestiller bil nesten hver dag

Ettersom smittevernet rår, ville ikke en slik bil kunne fylles opp med passasjerer i disse dager, og avstandsreglene gjør at stasjonsvognen foreløpig heller ikke kan utnyttes i sin fulle kapasitet. Men den har kommet umiddelbart til nytte:

– Vi bruker bilen nesten hver dag, forteller Rahimi Ahmad, som er helsefagarbeider, og nå også flittig sjåfør, ved bofellesskapet.

Da medlemskap i Bilkollektivet er åpent for privatpersoner og private bedrifter så vel som offentlige bedrifter, så disse kan også bestille bruk av bilen som står parkert utenfor bofellesskapet.

– Bruksmønstrene til bedrifter og privatpersoner passer godt sammen. Bedriftene bruker bilene mest på dagtid i ukedagene, mens privatpersoner bruker dem typisk på kvelder og i helgene. Vi har såkalt smartbooking, så medlemmer bestiller den biltypen de ønsker, og så velger systemet en ledig bil i nærheten som stemmer med bestillingen. Vi ønsker høyest mulig utnytting av bilene, for det er det som gjør bildeling miljøvennlig forklarer Sæverud.

 

– Enkelt og gunstig for oss

Snittet for de 13 bilene han foreløpig administerer i Stavanger, er en utnyttingsgrad på 50 prosent, som betyr at de er i bruk halvparten av timene i et døgn. For privateide biler er den typiske utnyttingsgraden mellom fem og 10 prosent, og Sæverud gleder seg over hvor hyppig bofellesskapet tar bilen i bruk.

– Rahimi er en superbruker hos oss! En betydelig del av miljøkostnaden med biler kommer fra selve produksjonen, så med utnyttingsgraden vår, er hybridbiler mer miljøvennlige enn privat elbil, sier Sæverud.

– Og for oss så er dette enkelt og gunstig, vi betaler bare for bruken og bensin, og bompenger er inkludert i prisen, skyter Taslik inn fornøyd.

Områdeansvarlig Sæverud kan se tilbake på stor medlemsvekst i 2019, og med planer om å øke bilstallen i Stavanger til 20 biler i løpet av det inneværende året, håper han å få flere medlemmer som Myrveien bofellesskap, og alle andre som ønsker seg bil som tjeneste heller enn eiendel.

Områdeansvarlig for Stavanger i Bilkollektivet, Ådne Sæverud, har fått en ny oppstillingsplass til bilstallen sin, og Elisabeth M. Taslik og Rahimi Ahmad ved Myrveien bofellesskap har fått på plass et etterlengtet biltilbud. _DSC0077.JPG _DSC0078.JPG _DSC0082.JPG