Avfall dumpet på miljøstasjon

En forbipasserende som reagerte på søppelet som var hensatt ved miljøstasjonen tipset Tastavis om saken.
Del på Facebook
En forbipasserende som reagerte på søppelet som var hensatt ved miljøstasjonen tipset Tastavis om saken.

Overskriften kan gjerne høres rar ut – skal man ikke kvitte seg med avfall på miljøstasjonene? Joda, men ikke hva som helst. Utrangerte stereoanlegg hører ikke hjemme her.

På skiltet ved miljøstasjonen ved Tasta Senter står det tydelig hva som kan kastes her, som klær, glassflasker, husholdningsplast og annet, men allikevel har noen sett sitt snitt til å legge igjen et lass med avfall som ikke hører hjemme. Et utrangert stereoanlegg og kjøkkenmaskiner er noe av det som titter frem fra plastposene som er stablet opp ved siden av avfallsbeholderne.

– Det koster oss ganske mye. Hver dag kjører vi ekstra biler rundt for å rydde rundt disse stasjonene, forteller Svein Egil Klungtveit, som er rådgiver i miljø- og renovasjonsavdelingen til Stavanger kommune.

 

Videoovervåkning av miljøstasjoner

Problemet har ført til at det nå er videoovervåkning ved de miljøstasjonene hvor problemet har vært størst, som ved Ragbakken på Madla. Ettersom det ikke er slik overvåkning ved Tasta Senter får det eventuelt være en trøst at dumpingen ikke har vært like ille her som ved enkelte andre miljøstasjoner. Ifølge Klungtveit er problemområdene jevnt fordelt i kommunen, og ingen bydeler skiller seg i så måte ut.

Klungtveit understreker at dumping er et stort problem som avdelingen hans gjør alt de kan for å stoppe. Dersom synderen blir tatt, er den vanlige praksisen at denne blir sendt regningen for oppryddingsarbeidet, og i grove tilfeller kan det være aktuelt med politianmeldelse.

 

Bestill gratis henting av avfall på nett

Men kommunen byr også på gulrot i tillegg til pisk – man har bestrebet seg på å gi et tilbud som gjør det enkelt å kvitte seg med avfall på riktig måte. Ved å gå til det interkommunale nettstedet hentavfall.no kan man enkelt bestille henting av grovavfall, farlig avfall, glass og hageavfall inntil tre ganger i året, og dette er helt gratis.

– Slik får de som ikke har bil eller tilhenger sjansen til å kvitte seg med avfall de ikke kan kaste i sin dunk eller på lokal miljøstasjon. Dette er et tilbud utover den vanlige søppeltømmingen til husholdningen, og det koster deg ingenting, du trenger bare å bestille.

 

– Si ifra når du ser det

Miljø- og renovasjonsavdelingen foretrekker slike positive løsninger. De har ikke gledet seg over å sette opp videoovervåkning, men har sett seg nødt til det. Håpet er at et godt tilbud bidrar til holdningsendringer. Men enn så lenge er ulovlig dumping et problem som gir økte kostnader.

– Noen må betale, og den kostnaden går til alle i kommunen. For å bidra til å holde ditt eget gebyr nede, så følg med og si ifra når du ser noen som dumper ulovlig, så kan vi aksjonerere, oppsummerer Klungtveit.