Begeistret oppmøte da Eiganestunnelen åpnet

Del på Facebook

 

Folk ventet spent på broen da åpningen nærmet seg.

 

Bil- og gangbroen over E39 ved Tasta var full av skuelystne i ettermiddag. Klokken 14.35, fem minutter før skjema, åpnet bommene og trafikken gjennom Eiganestunnelen satte i gang.

Blant de yngste på broen var barn fra Smietunet barnehage som var på utflukt for å se det så smått historiske øyeblikket.

– Dere trodde jo ikke den kom til åpne i dag heller, lo en av de voksne, og skepsisen kan vel sies å være forståelig.

 

Politi og Vegvesenet åpnet sperringene

Nede ved rundkjøringen sto politimennene Andreas Kverneland og Aleksander Naley sammen med Thomas Slettvold fra Statens vegvesen og ventet på beskjeden om å åpne for trafikken etter at den virtuelle snorklippingen var gjennomført av samferdselsminister Knut Arild Hareide. De kunne opplyse at planen var å åpne klokken 14.40, men det ville vise seg at man denne gangen klarte å komme litt foran skjema, og klokken fem over halv kom bilene sigende mot tunnelen.

Politimennene Andreas Kverneland og Aleksander Naley, sammen med Thomas Slettvold fra Statens vegvesen, var på plass for å åpne sperringene.

– En gledens dag

Fra broen fulgte lokalpolitiker Arnt Heikki Steinbakk, som sitter i kommunestyret og formannskapet for Arbeiderpartiet, spent med. Som nær nabo til tunnelen har han gjennom mange år engasjert seg rundt veiutbyggingen.

– Jeg heiste flagget i hagen i dag, sa han og pekte mot boligen sin, som er synlig fra broen.

–  Dette er jo en gledens dag, endelig er den ferdig. Vi kjempet jo mot åpen løsning, vi ville ha lang tunnel. Men det har blitt et veldig flott anlegg. Arbeid gjenstår riktignok for tilbakeføre området ved den gamle tunnelen, men dette ser lovende ut, og jeg håper på bedre støy- og leveforhold nå, konstaterte Steinbakk.

Han la til at det også gjenstår opprydding med henhold til naboeiendommer som kan ha fått skader i forbindelse med anleggsarbeidet, men at han er spent på hva denne utviklingen av samferdsel vil kunne gjøre for næringslivet i Ryfylke.

Lokalpolitiker og nær nabo til veien, Arnt Heikki Steinbakk, var blant de oppmøtte.

– Unner folk dette

Ikke alle oppmøtte på broen var fra Tasta – Arne Thomas Larsen hadde tatt turen fra Randaberg. Han gledet seg over åpningen, særlig på naboenes vegne:

– Jeg unner folk dette. Spesielt Tastabuer etter alt anleggsarbeidet!

Klokken 14.35 kom de aller første bilene.

 

Noen minutter senere kom de første bilene fra andre ende av tunnelen.