Ildsjelene: Ønsker å få folk til å skjønne hva Tasta var, og er blitt

Thor Henning Larsen tilbringer mye tid på hjemmekontoret, med arbeidet til Tasta historielag og sine flere andre verv. På veggen henger et maleri av gata han vokste opp i, i Gamle Stavanger.
Del på Facebook
Thor Henning Larsen tilbringer mye tid på hjemmekontoret, med arbeidet til Tasta historielag og sine flere andre verv. På veggen henger et maleri av gata han vokste opp i, i Gamle Stavanger.

I forkant av årets første Tastavis, henvendte Tasta historielag seg friskt. Med innsendte notiser hvor de etterlyste flyfoto av de gamle eiendommene i bydelen, litteratur om Tasta til en årbok, og «Sjøfolk i krig» – deres første temamøte for året, var det tydelig at dette er en veldig aktiv forening. Derfor tenkte vi at det kunne være spennende å ta en nærmere prat med disse ildsjelene.

 

Kunnskapsrikt historielag

Historielaget er en god ressurs, for oss i avisen og for alle som interesserer seg for den rike historien til Tasta. Etter en av høstens aviser, hvor vi kom i skade for å omtale «Indre Tasta», fikk vi tilbakemelding fra leder Ivar Andersen om at dette er det ikke noe som heter. Historisk er det Øvre Tasta og Nedre Tasta, enkelt og greit. 

– Ja, Ivar var også hos Vegvesenet og diskuterte med dem etter at det kom opp veiskilt med Indre Tasta og Ytre Tasta. De var ikke klar over det var Øvre og Nedre det har hett i all tid, sier nestleder Thor Henning Larsen.

Han ble med i historielaget for rundt fire år siden, og har bodd på Tasta helt siden han bygget hus i Stølsbrautene i 1972. Oppveksten hans var i et strøk som oser av historie – Gamle Stavanger.

 

Engasjert fra barnsben av

Larsen har vært med i organisasjonslivet helt siden barndommen. Det begynte med Framfylkingen, videre til AUF og livslangt medlemskap i Arbeiderpartiet. Som voksen gikk den aktive innsatsen hans over til idretten, som leder av Bedriftsidretten Sør-Rogaland i en årrekke, og nestleder og senere formann i Rogaland idrettskretts etter dette.

Selv om engasjementet hans i Tasta historielag først trådte til i pensjonsalder, går det et slags historisk sus gjennom yrkeslivet hans, som gjenspeiler noen av de endringene lokalsamfunnet har sett gjennom årene:

– Opprinnelig er jeg utdannet baker. Jeg jobbet for Tasta handelslag, og var med på brødbilen som kjørte inn på gårdene her og solgte dagligvarer. Det var en interessant tid, og en opplevelse uten like. Jeg snakket med bøndene, og lærte mye. Og man var på en måte avisa for bydelen da, og fortalte kundene om hva som foregikk rundt omkring. 

I 1971 fikk handelslaget filial på Gjerdeveien, og brødbilen ble lagt ned. Larsen fant etter hvert veien inn i drosjenæringen, og fra 1980 av var han drosjeeier.

– Jeg fikk melastma, så jeg måtte slutte med bakingen. Først kjørte jeg drosje på deltid, etter hvert ble jeg drosjeeier, og satt på taxisentralen, holdt kurs, og ble senere avdelingsleder i Stavanger Taxi, forteller han.

Bebyggelsen på Tasta nå om dagen er desidert moderne, men det er ikke lenge siden dette var en bygd som besto av gårdseiendommer.

 

Snakker seg inn

Inntredenen i historielaget skjedde rundt samme tid som Larsen og kona flyttet ut av eneboligen og inn i leilighet, og også denne begivenheten illustrerer at han har lett for å bli involvert:

– Når du bryr deg om ting, snakker du deg plutselig inn i styret. Det gjorde jeg på første møte i borettslaget, og etter et år var jeg formann, smiler Larsen, som utover dette og historielaget også er nestformann i Tasta Arbeiderlag. 

Både han og kona gikk på temamøtene til Tasta historielag, og etter et par år med dette ble han bedt om å ta et verv. Da var han ikke vond å be.

– Jeg er fryktelig interesert i historie, og historien om Tasta er god, konstaterer Larsen.

Selv om han er noenlunde pensjonert, holder han seg yrkesaktiv på deltid, som konsulent i profileringsselskapet Melings, men finner allikevel tid til historielagets styremøte hver måned, og alle aktivitetene som planlegges her: vårvandring, høstvandring, sommertur og temamøter.

– Vi er ganske aktive, for å si det slik, og det er veldig kjekt, smiler han.

 

Satser på bok og utstilling

Nå satser historielaget på å få laget bok om Tasta i tiden det inngikk i Hetland kommune. Her trengs det penger, og det vil ta noen år. I mellomtiden skal det komme årbøker, og det samles det inn stoff til nå. 

– Det er mange som har bilder, flyfoto, av gårdssystemet slik det var, og heldigvis er nok ikke disse kastet, men gjerne lagt bort i skuffer. Slike bilder håper vi å få låne til arbeidet vårt. 

En utstilling på Tasta Senter er også en av ambisjonene for arbeidet som historielaget nå holder på med:

– Vi ønsker å få folk til å skjønne hva Tasta var – en liten bygd som ble til en stor bydel, forklarer Larsen. 

 

Ildsjelene: Thor Henning Larsen og Tasta historielag

Fra: Gamle Stavanger Yrke: Delvis pensjonert, konsulent i Melings. Hva: Nestleder i Tasta historielag