Seks jenter fra valgfaget internasjonalt samarbeid ved Tastaveden ungdomsskole ble fylkesvinnere i skoleprosjekt-konkurransen «Glemte kriser og glemte fremskritt 2019».
I november snakket Tastavis med elever fra valgfaget internasjonalt samarbeid ved Tastaveden ungdomsskole om skoleprosjektet og konkurransen «Glemte kriser og glemte fremskritt 2019». Her er målsetningen å bidra til å få tilbake oppmerksomhet på det som har falt utenfor medienes søkelys.
Brukte sosiale medier for å skape oppmerksomhet
Rett før jul fikk Tastaveden beskjeden om at en gruppe fra deres 10. trinn, som fokuserte på å bruke sosiale medier for å skape oppmerksomhet rundt rohingyaene i verdens største flyktningleir, ble fylkesvinnere for Rogaland. Rohyingyaene er en etnisk folkegruppe som har blitt forfulgt og fordrevet fra Myanmar, og hundretusener av dem er nå i flyktningleire i Bangladesh.
Sterkt vitnesbyrd på video
– Vi delte en av videoene til Leger Uten Grenser på Instagram og TikTok, forklarer Alexandra Kopteff.
Videoen viser et vitnesbyrd fra en rohingya-kvinne, om hvilke grusomheter hun opplevde, og hvordan flere av hennes familiemedlemmer ble drept. På Instagram nådde den 2000 visninger og en håndfull kommentarer, og på TikTok ble det hele 40.000 visninger og over 200 kommentarer. For mange lesere er gjerne Instagram mest kjent, men videodelings-appen TikTok har tatt verden med storm i den senere tid, og er særlig populær blant unge.
Vekket engasjement blant unge
– Vi valgte å også bruke TikTok fordi det er en plattform som veldig mange unge bruker nå. Ut ifra kommentarene kunne vi se at videoen skapte oppriktig engasjement og oppmerksomhet – seerne snakket om hvor fælt dette var, konstaterer Kopteff.
Vinnerne av den nasjonale konkurransen fikk en tur til Oslo som premie, og jentene kunne selvfølgelig ha tenkt seg å gå helt til topps, men de er godt fornøyde med å ha blitt fylkesvinnere, og de understreker at det viktigste er å ha fått bidra til å gjøre andre unge bevisste på denne humanitære krisen.