Trenger stadig gode assistenter

Del på Facebook
Tonje Larsen liker å leve livet til det fulleste, og assistenter med den samme instillingen blir gjerne bedt med på eksotiske reiser.

“Bor du i Stavanger og vil ha verdens beste deltidsjobb?” Slik lyder overskriften på annonsen Tonje Larsen la ut på Facebook sent i oktober. 

 

I høst begynte Larsen å studere reiselivsledelse ved UiS, og ettersom hun har muskelsvinnsykdommen SMA (spinal muskelatrofi) type 2 sitter hun i rullestol, og trenger andre til å være hennes armer og ben.

 

Tastavis har snakket med Larsen ved et par tidligere anledninger, da om kampen for å få den potensielt livsviktige medisinen Spinraza. Denne gangen handler det derimot om utfordringene ved å være en travel og reiseglad (eller reisegal, som hun sier det selv) student, når man har et stort behov for assistanse,

 

– Jeg må ha noen med meg 24 timer i døgnet, så per nå har jeg 12 faste assistenter som går turnus, og 10 tilkallingsvikarer.

 

Laber respons denne gangen

Larsen har jevnlig lagt ut stillingsannonse på Facebook, og som regel har det vært mange flotte søkere. Denne gangen har det vært lite respons, noe hun tror kan ha med årstiden å gjøre. Assistentene er som regel studenter, og Larsen pleier å annonsere om sommeren, men nå er det nettopp fordi mange av vikarene er forkjølet eller opptatt med eksamen at hun ser behovet for flere.

 

– Det er veldig kjipt når ingen kan stille. Jeg beror på assistenter for å komme meg rundt, for å ta notater på forelesning, og så videre, forteller Larsen, som, på tross alle utfordringene situasjonen hennes byr på, også finner tid til å jobbe frivillig som styremedlem i organisasjonene Foreningen for muskelsyke og SMA Norge. Når hun på nyåret flytter ut fra familien og inn i egen leilighet, blir pålitelig tilgang på assistenter desto viktigere.

 

Reiser rundt i hele verden

Larsen er opptatt av å leve livet sitt til det fulleste, og denne instillingen gjør ikke bare at hun er en veldig omgjengelig og positiv person – den betyr også at assistentene hennes får mulighet til å være med henne på tur rundt om i hele verden. Spania, Kreta og Polen er bare noen av stedene hun har reist det siste året, og i sommer var hun i Los Angeles på verdens største konferanse for SMA

 

– Konferansen varte i fire dager, og jeg hadde med meg assistenten for en uke. Vi var innom Disneyland da vi var der. Etterpå ble jeg i noen uker på ferie med familien, forklarer hun.

 

Det er fordi hun vil gjøre det lettere å reise for andre i samme situasjon som hennes at Larsen valgte å studere reiselivsledelse.

 

– Det er mange som ikke tør, fordi de tror at det er farlig, sier hun

 

Larsen søker dem som kan jobbe dag, natt, kveld, helg eller hverdager – det viktigste er at de har de riktige egenskapene. Positiv, uredd, sprek og lojal er blant stikkordene. Hun skriver også i annonsen: “Hvis ikke jobben er noe for deg, kjenner du kanskje noen andre som hadde passet perfekt?”