Siri ror til den store gullmedaljen 

Del på Facebook
Siri Tønnesen tilbringer mange treningstimer på Stokkavannet, hvor Stavanger Roklubb har sitt treningsanlegg.

Tastavis snakket med Siri Tønnesen om roing i fjor, og de gode resultatene har fortsatt i år, med gull i både norsk og nordisk mesterskap. 

 

Vi tok en tur innom treningsanlegget til Stavanger Roklubb ved Stokkavannet, for å høre hva som ligger bak de raske rotidene til 18-åringen fra Tasta. Gull i singelsculler og bronse i dobbelfirer og åtter ble resultatet i Nordisk Mesterskap i juni, og i september ble det NM-gull i singelsculler og dobbelfirer, samt sølv i åtter.  

 

– Forventet ikke gull i nordisk

– Til dobbelfireren ble jeg tatt ut sammen med tre andre jenter til det norske laget, og i singelsculler så meldte jeg meg på bare for å prøve meg. Jeg hadde ikke forventning om å ta gull, forteller Tønnesen beskjedent. 

 

Etter bragden var det rett tilbake til trening opp mot norgesmesterskapet, og disiplinen viste seg å lønne seg. 

 

Stolt trener

Treneren hennes, Edd Hillstad, er stolt av både resultatene hun har oppnådd og arbeidet hun har lagt ned:

 

– Hun har hatt en gjennomført solid sesong, og vært Norges suverent beste i sculler gjennom hele året. Det har vært hardt arbeid over lang tid, og når hun nå går over i seniorklassen, blir det spennende muligheter fremover.

Siri Tønnesen sanket gull i Nordisk mesterskap og NM i sommer og i høst. Nå gleder hun seg til å se hva hun kan få til på seniornivå.

Starten på ny generasjon?

Norsk roing har sett sterke resultater og gull med utøvere som Olav Tufte og Birgit Skarstein, men på seniornivå for kvinner har pallplassene uteblitt. Hillstad håper at det endrer seg.

 

– Jeg håper at Siri er starten på en ny generasjon frem mot 2024 og 2028, sier treneren. Begge er olympiske år, selvsagt.  

 

– Uten å legge press på Siri, altså, legger han kjapt til med et smil.

 

Tønnesen tar forventningene med fatning, og hverken utelukker eller lover noe.

 

– Med henhold til OL, så er jeg ikke helt der ennå. Jeg vil bare se hva jeg får til på seniornivå i Norge først. Men Edd har jo vist at han får frem gode seniorer, bemerker hun og gir skryt tilbake til treneren sin.

Lillesøster Kristine (17), her i gang med dugnadsarbeid for Stavanger Roklubb, leverte også sterke resultater i Nordisk mesterskap i sommer.

 

Populær idrett

Tønnesen forteller at Stavanger Roklubb har mange ivrige roere på alle nivåer. For de yngste tilbys det roskole, og derfra går mange veien videre til juniornivåene. Hun har troen på dem som kommer opp bak henne, blant annet lillesøsteren Kristine, som er ett år yngre.

 

– Hun fikk 3.-plass i dobbel og firer i NM, og det blir spennende å se hva mer hun kan få til. Hun begynte ett år etter meg, så hun har jo ett år til å gå på, sier Tønnesen.

 

Opplevde mestring med roing

Med både far og mor som er tidligere norgesmestere og VM-deltakere i roing kunne man tro at det hele tiden var opplagt hva slags idrett Siri og søsteren skulle velge, men slik var det ikke:

 

– Jeg holdt på med både fotball og håndball tidligere, men da jeg prøvde roing så mestret jeg det på en helt annen måte.

 

Mestringsfølelsen og idrettsgleden er nok avgjørende for å kunne henge med på et program som inneholder 12-13 treningsøkter i uken. I år er Tønnesen avgangselev ved St. Svithun, hvor hun går på linjen Talenter mot toppen, som kombinerer studiespesialisering med toppidrett. Selv om det hjelper å ha et utdanningsløp som legger til rette for satsingen, passer hun også på å berømme vennene sine, som viser forståelse for at resultatene i roing krever knallharde prioriteringer i kalenderen:

 

– De er veldig støttende, og det hjelper veldig godt.