Spreke seniorer syklet i september

Del på Facebook
Eva Wendt Ryen, som fyller 105 år i januar, syklet i særklasse lengst av alle deltakerne på Tasta sykehjem.

Første deltakelse i sykkelløpet Road Worlds for Seniors ga mersmak hos både beboere og ansatte ved Tasta sykehjem. 

 

Jan Egil Rein og Kirsten Bru Mossige er fornøyde med resultatene, særlig for deltakernes kropp og sinn, etter en september i syklingens tegn. De to fysioterapeutene ved Tasta sykehjem tok initiativet til å anskaffe utstyr og melde to avdelinger på det virtuelle sykkel-VMet  som arrangeres av Motitech, leverandøren av utstyret.

– Vi kjøpte to sykler med skjermer til. Man kan velge filmer som viser sykkelturer i forskjellige omgivelser, blant annet Stavanger. Det å få med det visuelle elementet gjør mye for aktivitetsgleden, sier Rein, som passer på å berømme de ansatte som la ekstra arbeid ned for å hjelpe med gjennomføringen.

Kirsten Bru Mossige og Jan Egil Rein er storfornøyde med resultatene og responsen på initiativet.

Skapte god konkurransestemning

Fra Canada, Australia og England, så vels som Skandinavia og Island, var 194 lag med totalt 4333 syklister påmeldt. 27 av disse syklistene var fra Tasta sykehjem.

– Det må understrekes at målet her ikke var å vinne, men å stimulere til aktivitet. Men det var morsomt å se hvordan konkurranseinstinktet kom frem hos noen og enhver. Det ble en helt egen stemning, hvor beboere samlet seg rundt skjermene for å følge med. Pårørende kommenterte hvilken humør-boost dette ga, forteller Rein.

– En av beboerne sa det så godt, skyter Bru Mossige inn: «Det er ikke så viktig å vinne, bare vi slår svenskene!»

Det gjorde de da også – en samlet distanse på 1192,4 kilometer holdt til en 25.-plass blant lagene, høyt over det beste svenske laget.

Med stor videoskjerm kan deltakerne virtuelt sykle i de omgivelsene de måtte ønske. Foto: Turid Eikeland Tjora

Over 100 og like sprek

Én deltaker fra Tasta må trekkes frem som spesielt imponerende. Med 318,8 tilbakelagte kilometer kom Eva Wendt Ryen på en 17. plass i den individuelle kvinnekategorien. Det er ikke verst for en dame som fyller 105 år i januar. 

– Før i tiden var jeg lærer ved Jåtten skole, og jeg syklet fra Stavanger sentrum og ut dit ved noen anledninger, forteller den spreke damen.

Ryen, som aldri ønsket å ta bilsertifikatet, benyttet seg av sykkelen sin langt ut i sine eldre år, men anslår at det nok var en god stund siden hennes forrige møte med pedalene da hun fikk høre om sykkelkonkurransen på sykehjemmet.

– Da jeg så sykkelen tenkte jeg «Åh, så kjekt!», og jeg meldte meg på. Da jeg kom i gang, ville jeg ikke slutte! Sa de at jeg hadde syklet en mil, da ville jeg komme til to, smiler hun.