Et halvt århundre i samme gamle hus

Del på Facebook
I TV-stua kan dekoren gi assosiasjoner til fordums dager, men en av de klareste indikasjonene på husets historikk er det lave taket.

Man skulle ikke tro det – moderne kledning og vinduer har kommet til med årene, men Arthur Sandvolls hus på Byhaugen har stått der i nærmere 200 år. Selv har han bodd der i over 50 av dem.

 

– Jeg kjøpte det i 1966. Før det, bodde vi i et rekkehus på Eiganes, forteller Sandvoll, som ønsket seg en frittstående enebolig med stor hage – plass til å fikse, snekre og stelle med ting.

 

Skinnet bedrar – nesten

Selv om moderne kledning og vinduer skjuler litt av alderen, ser man at huset skiller seg ut fra nabohusene, som i stor grad er fra etterkrigstiden. 

 

– Etter krigen så måtte de bygge tomannsboliger på grunn av materialmangel, forklarer Sandvoll og peker over gata, på de høyere og tettere oppførte husene der.

 

Innendørs huset også i stor grad modernisert, men flere elementer røper alderen, som i TV-stua:

 

– Her har jeg laftet oppå, men bak ligger det gamle tømmeret, og takhøyden er original, sier Sandvoll og finner fram en tommestokk. Circa 2 meter og 15 centimeter måles opp. 

Det er ikke bare huset som har en respektabel alder. Inne har Arthur Sandvoll alskens antikviteter og kuriositeter, som dette mangletreet fra 1787.

Dokumenter fra nesten 200 år siden

Arthurs sønn, Hans Olav, har forsøkt å finne ut nøyaktig hvor gammelt huset er, og hvilken historie det har.

 

– Vi vet at det gamle gårdsnavnet er Heimtun, og at de som bodde her het Låtveit. Det er visst branntakst for eiendommen tilbake til 1836, men vi vet ikke nøyaktig når huset ble oppført. Det er en del historie å nøste opp i, konstaterer Hans Olav, som skal lete etter mer informasjon i byarkivet.

 

Gode naboer

Ettersom mange flytter fra enebolig til leilighet på sine eldre dager, spurte vi Arthur, som nylig fylte 90 år, hva som gjorde at han har blitt værende så lenge som han har.

 

– Det er et veldig fint miljø her. Vi kommer sammen og har fester. På hele tiden jeg har bodd her, har jeg aldri hatt problemer med naboene, smiler han. 

Kledningen er øyensynlig av en nokså moderne dato, men selve fasongen på huset røper at det er langt eldre enn naboene.