– Et privilegium å ta del i ungenes fritid

Del på Facebook
Etter trening var det utdeling av flotte nye klubb-tskjorter.

Etter fotballtreningen denne torsdag ettermiddagen går Tor Gunnar Tollaksen bort til bagen sin for å finne frem nye t-skjorter med POL-logoen til ivrige niåringer. Mange av guttene har vært med her siden de var fire-fem år.

 

– Jeg begynte da jeg var tre! informerer Eirik-Johan Henriksen Fond.

 

Omtrent så lenge har også Jakub, sønnen til Tollaksen, vært med, og det var foranledningen til trenervirksomheten hans i POL IL. Jakub imidlertid ikke vært på trening, han har spilt kamp mot Vidar, hvor POL vant hele 7-2

 

Inkludering og mestring i fokus

Selv om det så klart er gledelig, er det tydelig at Tollaksen tar det gamle munnhellet på alvor: «Det viktigste er ikke å vinne, men å delta.» Barnas opplevelse av å bli inkludert og å mestre er helt sentralt, og han påpeker at t-skjortene han nettopp delte ut også er et slags eksempel på dette, da de ikke kommer med noen prislapp for spillerne. Familieøkonomien kan påvirke evnen til å være med på idrett, og POL har således lagt lista lavt for å være inklusive.

Tor gunnar Tollaksen tok på seg keeper-rollen under treningskampen.

– Vi har en årskontingent som ligger på noe slikt som en tredjedel av den til mange andre klubber, og alle pengene går til ungene. Slik kan vi dele ut 250 t-skjorter, og treningsdressen til halv pris. Og så er det halv pris for søsken, forklarer Tollaksen, som har tre barn som alle er med i idrettslaget.

 

Han er slett ikke alene som trener. I dag var Tove Henriksen med ham og trente guttelaget, og Carlos Rosario, som er innom for å hente sønnen Oliver, er også ofte med.

 

– Vi er en ni-ti trenere for rundt 20 gutter. Carlos er den tekniske treneren vår, for han har portugisiske aner, ler Tollaksen.

 

– Lett å si ja til POL IL

Tollaksen tror at den store graden av foreldreinnsats er en viktig styrke for idrettslaget, og gjør det lettere å ville ta på seg arbeid.

 

– Jeg hadde nok ikke lagt ned like mye arbeid i en annen klubb. Det har å gjøre med verdiene den står for. Når det totalt er 40-50 trenere som stiller opp, er det lettere å være en «ja-mann», konstaterer han.

 

Mange trenere må til når alle barna skal med. Noe av det kjekkeste Tollaksen ser, er barn som utvikler seg fra å nesten ikke kunne koordinere beina, til briljere på banen i løpet av et par år.

 

– Vi gjør dette for at ungene skal få oppleve mestring og glede. Og så er det fint å se at de tar med seg verdiene vi prøver å gi dem. På en innebandytrening i vinter var det kommet med nye unger, og noen av dem hadde en negativ språkbruk. Da gikk to av våre gutter, på åtte-ni år, bort til dem og sa at her skal vi være gode med hverandre og ikke snakke slik, forteller Tollaksen imponert.

250 slike skjorter deles ut i POL IL.

Allsidig treningstilbud

Det er nemlig ikke bare fotball Tollaksen beskjeftiger seg med. På innebandybanen var han nylig med laget sitt til topps i 1. divisjon for tredje år på rad, og han har tidligere vært med i både norsk og tsjekkisk eliteserie. Da stiller han så klart opp som trener i denne idretten også, blant annet for jentene i Kampen Innebandyklubb. Tollaksen mener at variasjon er bra:

 

– Hos oss vil vi at barna skal kunne prøve mange idretter parallelt. Det er en undervurdert overføringsverdi mellom forskjellige idretter. Jeg ble overrasket da jeg kom med som trener – fotballen kan ofte være seg selv nok, med tre treninger i uka. Unger som trener innebandy, håndball eller friidrett, for eksempel, får treningsgevinster som kommer godt med i andre idretter.

 

Når Tollaksen utover dette også holder trening for rulleskøyting og løping, kan man lure på hvordan han får tid til alt. Hver ukedag er det en aktivitet å stille opp på.

 

– Jeg går “all in” når jeg blir med på noe. Det går på prioriteringer. Det at kona tar ekstra ansvar hjemme får det til å gå rundt. Jeg føler meg nesten privilegert som får lov å være med og ta del i fritiden til ungene mine på denne måten, og når man blir kjent med alle de andre barnefamiliene, så styrker det samholdet i nærmiljøet, mener han.

Fotballgutta etter en treningsøkt.

Som om ikke det allsidige treningstilbudet var nok, har Tollaksen planer om nok en aktivitet: Sjakk. Så sant pengene til innkjøp av utstyr kommer på plass, blir dette neste tilbud. Treneren har stor tro på overføringsverdien mellom dette spillet og skoleprestasjoner:

 

– Det har mye for seg når det kommer til konsentrasjon, og det er observert at de som er gode i sjakk, gjør det bedre i alle fagene på skolen, inkludert gym. Utover dette, så øker det inkluderingen. Om noen ikke blir med på de andre idrettene, så er de fortsatt med i klubben gjennom sjakk.