Barn sprer glede på sykehjem

Sangen Hode, skulder, kne og tå er bare en av flere aktiviteter barn og beboere gjør sammen.
Del på Facebook

Siden 2016 har barnehagebarn besøkt Tasta sykehjem en formiddag i måneden. For både store og små har dette blitt ett av månedens høydepunkt.

Sangen Hode, skulder, kne og tå er bare en av flere aktiviteter barn og beboere gjør sammen.

Seks fire- og femåringer går med store smil inn hovedinngangen til Tasta sykehjem. Inne i dagligstuen sitter 13 beboere i en halvsirkel og venter spent på å få besøk. Før barna fra Ytre Tasta barnehage hilser på pensjonistene tar de på seg en blå t-skjorte der det står samspill, helse og livsglede med store bokstaver.

Knytter vennskap

Prosjektet startet i 2014 i Lillefot barnehage i Skien kommune. I dag er det 16 barnehager og 12 eldreinstitusjoner fra Rogaland som er med. Tre av barnehagene er fra Tasta.

Line Husa er veileder for Samspill, helse og livsglede i Rogaland. Hun forteller at målet er å knytte vennskap mellom barn og eldre ved å bruke musikk, dans og lek. Barna kommer ikke på besøk for å underholde men for å ha samspill med de eldre.

– De yngste får mulighet til å bli kjent med personer som har ulike funksjonsnedsettelser og opplever gleden av å gjøre ulike aktiviteter sammen med dem, mens de eldre får ny energi, sier Husa.

Line Husa veileder barnehager og institusjoner i Rogaland som ønsker å være med på prosjektet.

Enkle aktiviteter

Hun forteller at det er gratis å være med og at det er vinn-vinn for både barnehagen og institusjonen. Sammen med personalet på sykehjemmet og de ansatte i barnehagen lager de en halvårsplan for å sikre godt innhold under besøkene.

– Det er bare fantasien som setter grenser for hva man kan gjøre. For eksempel trim, spill, lek og sang. Vi er opptatt av at det er aktiviteter som er lystbetonte for begge gruppene og at det skal knytte vennskap mellom dem, sier hun.

– Vi bruker mindre grupper slik at alle blir ivaretatt. Barna kommer i samme gruppe hver gang og besøker de samme beboerne. På den måten blir de godt kjent med hverandre. Tasta sykehjem er opptatt av å bryte ned institusjonsbarrierene og dette bidrar til det, sier Husa.

Før barna drar tilbake til barnehagen tar de alle beboerne i hånden.

Fornøyd barnehage

Pedagogisk leder Stine Hebnes i Ytre Tasta barnehage er glad for at de får lov til å være med på prosjektet. Hun forteller at dette er en fin mulighet for dem å knytte relasjoner på tvers av generasjoner.

– Vi opplever at barna får en positiv opplevelse fra disse besøkene. Vi har ulike aktiviteter fra gang til gang. Barna lærer for eksempel beboerne nye sanger som de har lært i barnehagen og beboerne lærer dem sanger fra sin barndom. På den måten videreføres sangtradisjoner. Barna opplever glede og nysgjerrighet, og det bidrar til gode samtaler i ettertid, sier hun.

Åpner sykehjemmet

Ifølge kultur og frivillighetsleder Anbjørg Fjorse Kiplesund ved Tasta sykehjem er disse besøkene viktige for beboerne.

– De gamle gleder seg veldig og synes det er kjekt å få besøk. Jeg ser det på ansiktene deres at de stråler i det barna kommer inn i rommet. Barna knytter seg til dem og de blir gode venner, sier hun.

– Men for at det skal fungere bra er det viktig at både personalet på avdelingen på sykehjemmet og de ansatte i barnehagen brenner for det. Det tar tid å planlegge og organisere det, og vi er glad for at Ytre Tasta barnehage ser verdien i dette, sier hun.

Synger og danser

Inne i dagligstuen stiller barna seg opp på en rekke foran beboerne. Besøket starter med at alle synger sangen Velkommen. Barna begynner og de eldre stemmer i. Etterpå er det tid for både ringdans og en fisketur. Hai er noe av det de får på kroken.

Eva Ryen (t.v.), Snefrid Johnsen og Berta Øglend storkoste seg.

Beboer Snefrid Johansen smiler, klapper og synger. Hun har bodd på sykehjemmet de siste fire årene og forteller at hun gleder seg til hver gang de får besøk.

– Jeg synes dette er helt fantastisk. Jeg blir varm helt inn i hjerteroten. Det er veldig kjekt med litt forandring her og vi er heldig som får besøk av dem. Jeg liker at vi også får mulighet til å bevege oss litt, sier hun.

– Jeg er veldig glad i å danse og gjør det ofte alene på rommet, men her kan jeg gjøre det med andre, og det synes jeg er kjekt.

Bedre livskvalitet

Sykepleierstudent Ingunn Pletten observerer det som skjer fra sidelinjen. Hun forteller at dette bidrar til bedre livskvalitet for beboerne.

– Jeg ser at de stråler både under besøket og etter at barna har dratt, sier hun.