Fagskole tilbyr videreutdanning i helsefag

Del på Facebook

I høst ble Fagskolen Rogaland slått sammen med helsefagutdanningen i Møllehagen.

Student Geir Erik Ravndal (t.v.) og Merete Lea (t.h.) sammen med rektor Geir Tuftedal og faglærer for helsefag Jorunn Løge.

Skolen består nå av tekniske fag, helsefag og maritime fag fordelt på tre ulike studiesteder. Totalt er det 700 studenter som er tilknyttet skolen enten ved Kalhammeren, Møllehagen eller Karmsund. Rektor Geir Tuftedal forteller at dette er en annen måte å ta høyere utdanning på enn den tradisjonelle ved et universitet eller en høgskole.

– Politikerne ønsket at fagskolene skulle bli større og mer robuste og jeg synes det bare er en fordel. Det er klart at det er vanskeligere å skulle håndtere en skole som har ulike studiesteder, men den utfordringen tar vi, sier han.

Må ha fagbrev

For å være kvalifisert til å søke må du enten har fagbrev eller minimum fem års relevant yrkeserfaring. De aller fleste studentene er godt voksne med en gjennomsnittsalder på 29 år på tekniske fag og 38 år på helsefag. Utdannelsen er gratis og kan tas på deltid, heltid og som nettstudier.

– Yrkeslivet er veldig interessert i arbeidstakere som har videreutdanning. Disse er attraktive fordi de både har den praktiske og den teoretiske bakgrunnen. Når de går ut i arbeidslivet kan de brukes fra dag en, forklarer han.

Får studiepoeng

I høst kom alle som søkte inn. Rektor Tuftedal forteller at det er plass til flere til høsten. Nytt for i år er at studentene får studiepoeng. På noen av bachelorprogrammene ved Universitetet i Stavanger kan disse gi avkortning på studietiden.

– På helsefag kan du foreløpig ikke få fratrekk på for eksempel en bachelorgrad i sykepleie, men du står sterkere i arbeidslivet og får lettere fulle stillinger med en videreutdanning, sier Jorunn Løge, team leder og faglærer Fagskolen helsefag.

Høyere lønn

Fra 2017 ble det bestemt at alle som har videreutdanning innen helsefag får 20 000 kroner ekstra i lønn hvert år hvis arbeidstakeren arbeider innen fagfeltet utdanningen gjelder.

– Jeg håper beløpet vil øke. Grunnen til endringene er for å vise at det er behov for flere med fagbrev i Norge, det styrker yrkesfagutdanningen og viser at fagskolen gir karrieremuligheter, sier Løge.

– Nyttig erfaring

Merete Lea er en av dem som tar videreutdanning på Fagskolen Rogaland. For tre år siden mistet hun jobben i et oljefirma og etter å ha søkt på utallige stillinger bestemte hun seg for å heller bli helsefagarbeider.

Seks måneder senere var fagbrevet i boks og hun fortsatte på videreutdanning i psykisk helsearbeid og rusarbeid. Nå går hun andre året ved siden av en fulltidsjobb på Stavanger Universitetssykehus.

– Det blir lange dager av og til, men det går greit. Jeg trives veldig godt og studiet er fleksibelt så det går helt fint å kombinere jobb med klasseromsundervisning en dag i uken, sier hun.

Lea føler hun har lært mye i løpet av det første studieåret.

– Da jeg begynte å jobbe på sykehuset hadde jeg ingen erfaring fra rus og psykiatri. Jeg føler nå at jeg har blitt tryggere på arbeidsplassen, har lært meg å reflektere og kommunisere på en annen måte, sier hun.

– Hadde mye fritid

Geir Erik Ravndal har akkurat startet på sin utdanning i Petroleum. Han synes det er greit å være tilbake på skolebenken 20 år etter at han tok fagbrev på Stavanger offshore tekniske skole.

– Jeg var tilfeldigvis innom nettsiden etter at det hadde vært mye endringer i oljebransjen og jeg ønsket å ha flere muligheter til å velge hvor jeg vil jobbe dersom jeg en dag vil ta steget videre, sier han.

Studenten forteller at han har drømmejobben nå i Baker Hughes.

– Men med hus og fire barn er det for sent å tenke på studier hvis du har mistet jobben. Kombinerer du studier med fast inntekt slapper du mer av i kroppen. Jeg har en del fri og tenkte at det kunne være greit å gjøre noe fornuftig og få dokumentert det jeg kan, sier Ravndal.

Han synes det går helt fint å kombinere fulltidsstudier med jobb og familie.

– Grunnen til at jeg klarer dette er fordi jeg får gyldig fravær når jeg må på jobb. Jeg trodde jeg kunne mye etter å ha vært i arbeidslivet i 19 år, men jeg ser at det er mye jeg ikke har vært borti før, som boring i Antarktis, sier Ravndal.

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker