Elever imponerte i turnering

Del på Facebook

Lag fra Vardenes Skole imponerte i verdens største kunnskaps – og teknologiturnering.

Ungdommer deltok i teknologiturnering.

Tekst: Thea Rustad

Foto: Eirik Jåtten

Flere hundre barn og unge var i november samlet på Vitenfabrikken i Sandnes for å konkurrere i verdens største kunnskaps- og teknologiturnering FIRST LEGO League. Her kjempet lagene om utmerkelser innen forskning, markedsføring og teknologi, og en plass i den skandinaviske finalen.

Årets tema er INTO ORBIT hvor lagene skulle identifisere og løse en utfordring som mennesker møter på når de skal utforske verdensrommet over lange perioder.

Forsket på kunstig gravitasjon

De realfagsglade deltakerne fra Vardnenes Skole imponerte under den regionale finalen. Tekno Vardenes har lært om kunstig gravitasjon og hvordan mangel på gravitasjon påvirker kroppen, i forbindelse med årets oppgave som handler om verdensrommet.

–  Vi har valgt å fokusere på hvordan vi kan løse problemet med mangelen på gravitasjon på en romstasjon. Dette er fordi vi vil unngå blodpropp og muskelsvinn hos astronauter når de kommer tilbake til jorden etter langtids opphold i verdensrommet, skriver elev Kaja Madeleine Smith i en e-post til Tastavis.

Juryen roste dem for alt arbeidet de hadde lagt ned i å løse utfordringen astronauter opplever etter langtidsopphold i verdensrommet.

Laget bestod av fire jenter og seks gutter.

–  Tekno Vardenes fra Vardenes Skole har lagt ned en iherdig innsats både på skolen og fritiden for å løse et aktuelt problem. Det er nettopp denne egenskapen som skaper realfagstalenter, og samfunnet er helt avhengig disse kloke hodene for å løse dagens utfordringer, sier Cathrine Instebø, sponsorsjef Equinor Morgendagens Helter.

Finalens sammenlagtvinner ble Team Gosen fra Gosen Skole. Laget får dermed æren av å representere Stavanger i den skandinaviske finalen i Equinors lokaler på Fornebu 1. desember.

Kunnskapens Norway Cup
FIRST LEGO League er i Skandinavia et samarbeid mellom organisasjonen FIRST Scandinavia og Equinors talentutviklingsprogram Morgendagens Helter hvor selskapet støtter talenter innen idrett, kultur og realfag. Formålet er å skape en arena der barn kan utfolde seg i teknologiens verden og ha det gøy med praktisk læring i realfag.

– I FIRST LEGO League lager vi en arena der våre unge får erfare og lære mange av de ferdighetene som næringslivet etterspør: kreativitet, godt samarbeid og god kommunikasjonen relatert til innovative ferdigheter. Det vil si at de unge får arbeide med utfordringer som ingen voksne vet svarer på, sier Per-Arild Konradsen, stifter av FIRST Scandinavia.