Elever fokuserer på glemte kriser

Del på Facebook

Åttendeklassinger ved Tastaveden skole deltar i Leger uten grensers skoleprosjekt der de skal skape oppmerksomhet rundt glemte kriser.

Elevene håper de kan bidra til at glemte kriser blir kjent og oppfordrer flere til å engasjerer seg i samfunnet.

Hver høst arrangerer hjelpeorganisasjonen en konkurranse for ungdomsskoler i hele landet. Elevene blir oppfordret til å spre informasjon om glemte kriser via et medieprodukt, arrangere event, skrive kronikk eller lage en film.

Målet er at de skal få en bedre forståelse av det moderne informasjonssamfunnet ved å fordype seg i hvorfor noen land og kriser får mer oppmerksomhet enn andre. Premien er en tur til Oslo på nyåret for å møte organisasjonen.

Ble fylkesvinner i fjor

To år på rad har Tastaveden skole blitt fylkesvinner. I år håper de på seier. Lærer Trine Fyljesvoll forteller at elevene er samfunnsengasjerte og bruker mye av fritiden på å delta på ulike aktiviteter. Hun ramser opp Pride paraden, TV-aksjonen og Skriv for liv i regi av Amnesty.

– Vi lever i et flerkulturelt samfunn der alle er like mye verdt. Jeg synes det er viktig at de lærer at det finnes folk som har det verre enn dem, sier hun.

Lærer Trine Fyljesvoll er imponert over engasjementet på skolen.

I løpet av prosjektet ønsker Fyljesvoll at elevene blir bevisst på at det også finnes andre kriser enn de som kommer i nyhetsbildet.

– Jeg håper de vil få et åpnere sinn, lærer å reflektere, stille kritiske spørsmål og stå for egne meninger, sier hun.

Fokus på vaksine

Det er elevene som har valgfaget internasjonalt samarbeid som er med i konkurransen. Åttendeklassingene har delt seg inn i to grupper. Den ene fokuserer på sykdommen NOMA, mens den andre har valgt lungebetennelsesvaksinen.

– Vi valgte denne krisen fordi når vi hørte historien ble vi veldig sjokkerte og syntes det var helt forferdelig, sier elev Erle Hofsli-Aune.

En lørdag sto Frøya Iversen Hopsdal (t.v.), Thea Holgersen, Ellinor Kommedal og Malin Halvorsen på stand utenfor Sølvberget for å spre informasjon om lungebetennelsesvaksinen. Foto: Privat

Hun forteller at en av tre land ikke har råd til vaksinen.

– Over 900 000 barn dør hvert år av lungebetennelse og disse kunne ha blitt reddet hvis de hadde fått vaksinen, sier Hofsli-Aune.

Ungdommene håper at hvis flere vet om det kan det kanskje føre til at flere får den. Til nå har de hengt opp plakater, hatt stand utenfor Sølvberget og laget Instagram-kontoen Tastaveden8.

– Mange barn dør og det kunne vært en av oss eller en av søsknene våre. Vi synes det er helt forferdelig at barn blir rammet. Det er jo disse som er fremtiden, sier elev Frøya Iversen Hopsdal.

– Bry dere

Selv om konkurransen avsluttes i desember planlegger de å beholde kontoen og kanskje finne et nytt tema de kan sette fokus på.

– Det er viktig å engasjere seg og snakke om det. Bli med i et demonstrasjonstog eller skriv deg opp på en liste hvis det er et tema du brenner for, råder Frøya.

Erle er enig.

– Det er viktig å åpne øynene og følge med på det som skjer i verden. Vi har for eksempel funnet ut at vaksinen har ulik pris i de forskjellige landene. I Libanon er den mye dyrere enn i Frankrike og det er urettferdig. Det burde handle om liv og ikke penger, sier hun.

Alle i gruppen er glad for at de valgte valgfaget og at de har fått lære om både det bra og dårlige som skjer i verden.

– Vi har fått høre mye brutalt, men selv om det er tøft er det viktig at vi blir oppmerksom på det slik at vi kan være med å gjøre en forskjell, sier Frøya.