Vardeleik er 40 år

Del på Facebook

Jeg startet som lærer på Vardeneset skole høsten 1977. To damer, Ingfrid Helland og Gunvor Abrahamsen, jobbet på skolen som rengjøringsassistenter. Utpå våren 1978 fikk de nyss om at jeg drev med kurs i norsk folkedans. De fikk ideen om en aktivitet for folk i nabolaget: norsk folkedans, og spurte om jeg ville starte opp med et kurs. Etter litt betenkningstid svarte jeg ja.

Medlemmene er her på tur til Utsira.

Høsten 1978 startet det opp en onsdag i september kl. 20 i gymnastikksalen på skolen. 17 par møtte opp. Det viste seg å være en livsglad gjeng. Vi hadde avslutningsfest før jul – veldig god stemning!

Slik fortsatte det år etter år. Et av medlemmene hadde kontakt med en dansk folkedansgruppe i Trige, nær Århus på Nord-Jylland. På den tiden hadde Vardeleik etablert et styre som tok tak og ordnet med vårt første besøk til Trige og Omegns Folkedansere. Dette var vel i 1981. Vi reiste med buss og båt og kom oss vel fram der vi ble godt mottatt av våre nye danske bekjentskaper som hadde arrangert privat innkvartering. Om kvelden møttes vi til fellesdans i klubbens egne øvingslokaler med utveksling av danske og norske danser. Det var levende musikk. Fra Norge Harry Monstad som spilte trekkspill og den danske gruppen hadde også egne musikere.

Året etter kom de danske folkedanserne til oss, og slik fortsatte vi med utveksling i mange år til den danske gruppen gikk i oppløsning. En spesiell opplevelse må nevnes: vi deltok et år på Internasjonal Folklorefestival i Aalborg. Denne utvekslingen har ledet til mange gode kontakter og vennskap som for enkeltes del fremdeles pleies jevnlig.

Etter «danskeperioden», ble det turer innenlands, med unntak av en tur til Færøyene. Det ble en stor opplevelse! En 7-dagers tur der vi fikk oppleve Olsok-feiringen i Thorshavn.

Til slutt en liten oppsummering:

På det meste besto Vardeleik av 64 dansere. Dansekveldene har vekslet mellom å holdes på Vardeneset skole og Tasta bydelshus – alltid på en onsdag kl. 20. Det har vært 12 – 13 dansekvelder i halvåret. Foruten de vanlige øvingene har vi iblant hatt oppvisninger på gamle- og sykehjem. De spillemennene som har vært med lengst er Harry Monstad og Terje Foss.

40-års-markeringen ble holdt på Utstein Kloster i august med middag, dans og overnatting for nåværende og tidligere medlemmer.

Tekst: Torleiv P. Molaug