Lærer elever å ta gode valg

Del på Facebook

Viking besøkte Vardenes skole i september i forbindelse med kampanjen «Mitt Valg» for å fortelle hvordan de har tatt bevisste valg for å komme dit de er i dag.

Sjuendeklassingene på Vardenes skole ble plukket ut til å delta på en holdningskampanje for å lære dem å være snille med hverandre og skape et bedre klassemiljø. Foto: Privat

Det er et samarbeidsprosjekt mellom Lions og Viking der målet er å hjelpe barn og unge med å ta selvstendige valg og være snille med hverandre. Dette er for å unngå blant annet mobbing, bruk av rusmidler og vold.

I vår dro de på det første skolebesøket og til nå har de vært innom fire skoler i distriktet. Alle har blitt plukket ut helt tilfeldig, men det er bare elever fra 7. klasse som får bli med.

– Vi har fått fine tilbakemeldinger og har en skole til å besøke i år. Neste år blir det flere på grunn av at vi kom litt sent i gang dette året, sier Frode Risan fra Lions.

Positive spillere

Da Lions la frem forslaget for fotballklubben var de ikke i tvil om at dette var noe de ville være med på.

– For oss er det viktig at profiler innen idrett står frem og forteller om sine gode valg og holdninger. Spillerne er kurset i dette som ambassadører av Lions. De forteller barna om de valgene de har gjort for at de er der de er i dag. De snakker om det å ta vare på hverandre, inkludere de som står utenfor og skapet et godt klassemiljø, sier Risan.

Vikingspillerne holdt ulike leker for barna for å få frem deres hjertesaker på en enkel måte. Foto: Privat

På hvert besøk stiller Viking med tre til fire personer som holder en kort presentasjon av seg selv og konseptet, samt at de holder ulike leker for barna. Elevene får mulighet til å stille spørsmål og hver av dem får også to overraskelser. På slutten blir det alltid tid til autografskriving.

Forbilde for barna

 13. september var det skolebesøk nummer fire og denne gang var det sjuendeklassinger på Vardenes skole som fikk møte assistenttrener Morten Jensen og spillerne Zymer Bytyqi og Zlatko Tripić.

Rektor Kirsti Birkevold ved Vardenes skole synes det var stas at de fikk være med på holdningskampanjen. Hun roser arrangørene for den fine jobben de gjør for skoler i distriktet.

– Spillerne er allerede forbilder for dem så det var stort å få besøk og at de snakket et språk barna forstod. De tok seg god tid til å svare på spørsmål om alt fra hvilken skostørrelse de brukte til hva de spiste på lørdager og om de hadde en kjæreste. Det satte elvene pris på og hadde stjerner i øynene etterpå, sier hun.

To av høydepunktene denne dagen var da elevene fikk gratisbillett til hjemmekamp mot Sogndal og hver sin t-skjorte.

Viking tar samfunnsansvar

– Vi har alltid engasjert oss for ulike ting og det er viktig for oss å ta vårt samfunnsansvar som en av de viktigste merkevarene i byen, sier Morten Jensen, assistenttrener i Viking.

Han forteller at spillerne tok opp hvorfor det er viktig å ta de riktige valgene og hvordan dette kan påvirke dem senere i livet.

– Vi knyttet det opp mot det å være fotballspiller og hvilke valg vi har tatt for å komme dit vi er i dag. Det er for å gjøre dem bevisst på hva som venter dem når de blir eldre. Vi håper de sitter igjen med et godt inntrykk av at hardt arbeid, det å være dedikert og gjøre prioriterte valg kan hjelpe dem med å gjøre det bra på skolen og i arbeidslivet, sier Jensen.