Ubeskrivelige Dagslandbrødre i Texas

Sturle og Sjur i aksjon på sin andre opptreden på "Dirty Dog Bar". Foto: Monica M. Oliversen
Del på Facebook

I andre uke av mars spilte brødrene på SXSW, South By Southwest-festivalen i Austin, Texas. En bransjefestival hvor plateselskaper verden over fronter og pusher sine «upcoming» artister frem for presse og andre sultne i bransjen.

De gjorde et solid inntrykk i fjor, og fikk i år tilbud om å komme tilbake til denne gigantfestivalen som offisielt har over 2000 band på plakaten. Minst like mange andre gjør konserter samtidig utenfor festivalen.
Superlativene til deres «ubeskrivelige» form for musikk er ikke få. Ekspertene roser dem for en slags nyvinning, noe de fleste aldri har sett eller hørt før.

Vi møtte Sturle og Sjur Dagsland på deres andre av seks opptredene, på Dirty Dog Bar, i Austins hovedgate 6th street. Her fikk vi oppleve det som blir beskrevet som «ubeskrivelig».

– SXSW for andre gang! Det gav tydelig mersmak etter fjorårets festival?
– Vi hadde bra konserter, og opplevde stor interesse etter fjorårets festival, og derfor var vi veldig enkle å overbevise når vi fikk en forespørsel angående årets festival, sier Sturle.

– Hadde dere noen forventninger til årets SXSW?
– SXSW er en veldig stor festival som tiltrekker seg publikum og musikkbransje fra hele verden. Vi har en ekstensiv internasjonal turnevirksomhet, og derfor er det fint å være et sted hvor man kan møte nye samarbeidspartnere ansikt til ansikt, og ikke bare gjennom mail, facebook, eller «itslearning».

I fri utfoldelse. Foto: Monica M. Oliversen

Tilbud om å bli med i voksenfilm
–Har det kommet noen konkrete henvendelser etter opptredene på noe som kan gi dere flere jobber fremover?
– Vi har fått en del konkrete forespørsel, deriblant fra en del store Asiatiske og Nord-Amerikanske festivaler og bookingbyråer som vi definitivt kommer til å jobbe med videre de neste årene. Fikk også en seriøs forespørsel etter en konsert om å være med i en pornofilm, men det takket jeg nei til.

– Dere opptrådde på seks forskjellige scener. Hvilken av dem dere kommer til å huske best?
– Alle konsertene var forskjellige, men vi kommer kanskje best til å huske konsertene våre på Full Moon Barn Dance & Empire Control Room. Musikken vår er veldig ekspressiv og dynamisk – og vi opplevde mye gråt, glede, og sterke historier kanskje spesielt etter disse konsertene.

– Hva er den største forskjellen for dere på å opptre i USA i forhold til Norge?
– Vi spiller mange flere konserter utenfor Norge, og vi merker at det er en stor bredde I fanbasen vår samme hvor vi spiller. Det er alt fra små blåøyde piker til menn med kirurgisk opererte djevelhorn I pannen som kommer på konsertene. Det er ikke nødvendigvis en stor forskjell, men vi kom hjem med en hel sekk fyllt med truser, såpebobler, smykker, armbånd og instrumenter som vi fikk I gaver etter konsertene våre i USA. Så vi mottar vel kanskje mer gaver etter konsertene våre I USA, enn vi gjør i Norge.

– Hvordan går det økonomisk for dere oppi alt dette? Har dere «sponsorer» i ryggen?
– Musikk er jobben vår, og vi klarer oss generelt med honorarer vi får for konsertene vi spiller, men på akkurat denne turen hadde vi økonomisk støtte til reiseutgiftene våre fra Music Norway og Stavanger Kommune som vi setter veldig stor pris på.

– Gjorde dere noe «kjekt» utenom å opptre selv?
Det ble veldig mye møter og konserter I Austin, men etter SXSW var vi en tur innom Los Angeles hvor vi brukte ufattelig mange timer på Rollerdisco og Arkadespill. Sjur fikk en ny record på Pinball flipperspill maskinen.

– Hva er det beste dere spiste der, og dere var kanskje innom noen av de bra «foodtrucks» som er i byen?
– Vi ble invitert til middag av en gjeng med rappere som er store fans av musikken vår. Bestemoren til en av dem laget en veldig god hummus.

Cupcakes-vogner er populært for oss reisende. Foto: Monica M. Oliversen

– Hvordan ser resten av året ut for Sturle Dagsland? Noe kjekt fansen har i vente?
– Vi kommer til å slippe mye ny musikk det kommende året, og skal dra på flere turneer i Europa, Mexico, Asia & Canada.. Utenom dette kommer vi også til å slippe i alle fall to musikkvideoer iløpet av året. I Stavanger spiller vi på Munkehagen-festivalen i august (som vi også er med å arrangere). Det blir et bra år.

Dyrt med overnatting i Ausin
Austin har som by utviklet seg stort de sist ti årene. Hotellprisene, spesielt i den sentrale delen har gått til himmels, særlig under festivalene. Boligprisene er i full fyr. Noen liker det, andre liker det ikke. Restaurantbransjen jubler i takt med hotellnæringen, og det siste innen overnatting, AirB&B har gode tider. Man merker at stressfaktoren i disse bransjene, mest kanskje på barer og spisesteder, er mer til stede. Alltid like hyggelige som amerikanere flest, men vi merker at holdning og utstrålingen endres innimellom.

De som bor der er sånn midt på treet begeistret for byens endring, og de har et par ordtak som beskriver det godt:
«Welcome to Austin. Please don’t move here». Etter å ha fått noen års følelse med noen av dem forstår vi hvordan de tenker, men tror heller at de ikke ville vært det foruten. Det drypper alltid litt på klokkeren.
«Keep Austin weird».

Seks opptredene var på Dagslandbrødrene sin spesiallagde poster for festivalen.