Lovende klassisk gitarist

Del på Facebook

Du har kanskje allerede hørt om Tormund Blikra Vea? Den 1993-fødte mannen fra Tasta er nemlig en lovende musiker.

Tormund Blikra Vea fra Tasta er aktuell både med CD og konserter. 24-åringen fra Tasta spiller klassisk gitar. Foto: Mathias Skjelland.

Det er en rekke talentfulle utøvere fra Tasta,  enten det er idrett, musikk eller annet. En av dem som ikke har fotballsko på beina er Tormund Blikra Vea. Han er best med gitar har vi lest oss til. Blikra Vea er nemlig førsteårs masterstudent på utøvende soliststudie på klassisk gitar ved Norges Musikkhøgskole i Oslo. Han har allerede gjort seg bemerket og har vunnet flere priser, både nasjonalt og internasjonalt.

 – Jeg ville jo egentlig bli gitarist i et rockeband, men sånn ble det ikke. Jeg fikk nemlig en klassisk gitar og da ble interessen den veien, sier 24-åringen til Tastavis.

 Konserter

Det har han heller ikke angret på. Alledere som 10-åring startet han på Stavanger kulturskole og som 12-åring ble han tatt opp i det nasjonale talentutviklingsprogrammet Unge musikere.

 – Det har skjedde en del siden den gang, men fortsatt synes jeg dette er veldig kjekt. Opplevelser på konserter, reiser og mye mer tiltrekker men, forteller han.

 For det blir en del reiser både i inn og utland.

 – Sverige, Finland, Spania og Malta er land jeg har spilt i, og i tillegg kommer jo en rekke konserter her i Norge.

 De neste oppgavene er av den lokale sorten.

 – Jeg har ikke spikret hele listen for neste år, men vet at både Stavanger og Randaberg står for tur.

 – Hva med Tasta?

 – Ja, det var det da. Der har jeg vel strengt tatt ikke spilt, tror jeg. Kanskje det er på tide med en klassisk konsert et sted i bydelen. Det hadde jo vært kjekt.

 Gjort seg bemerket

Det er en merittert ung mann fra Tasta vi snakker om. Tormund har gjort seg bemerket i flere store internasjonale konkurranser med blant annet 2. pris i ”Uppsala Intertanional Guitar Competition” og 3. pris i ”Weimar International Guitar Competition”. I perioden 2008-2014 vant han hele 6 førstespriser i finalen til Ungdommens Musikkmesterskap i Oslo.

 – Det er klart det er kjekt med oppmerksomhet når det går bra, men jeg spiller ikke for å få priser. Målet mitt er når jeg er ferdig utdannet i 2019 må være at jeg skal kunne leve av det jeg leverer, men kanskje blir det også med utdannelse. Jeg får se litt på hva som skjer, fortsetter han.

 Utgivelse

Som andre musikere eller band blir det ikke bare opptredener. Det er ikke så lenge siden han fikk støtte fra Utøvende fond for kunstnere til å gi ut CD. Den er omtrent klar, og skal bare ha litt finpuss før den er klar. «Neuralgia – Vea/Høymer Guitar Duo», består av Tasta-mannen og Sondre Høymer.

 – CDen tror jeg blir bra, hvor vi blant annet spiller på instrumenter fra 1830-tallet, hvor det også er en åtte-strenger med, og akkurat det er ganske spesielt, sier han.

 Når CDen er ferdig skal den selges.

 – Det er nok ikke noe vi kommer til å tjene oss rike på, men det er en del som liker klassisk musikk. Mange faktisk. Jeg kommer helt sikkert til å selge mest når jeg er ute på turer for å spille. Da blir den en del av det jeg har i kofferten så har folk mulighet får å kjøpe i forbindelse med konserter, avslutter han.