«Ble smittet av gode holdninger»

Del på Facebook

TOSK-damene trives på sykkelsete og feirer dette året ti år. Den aktive sykkelklubben på Tasta har plass til flere damer.

De aller fleste i distriktet, enten det er på Tasta eller i Randaberg, så har du helt sikkert lagt merke til dem. Der de sykler mil etter mil i sine sorte sykkeldrakter med et innslag av både hvitt, orange og rødt. Det er sykkeldamene i TOSK vi snakker om. Tasta & Omegn Sykkel Klubb har nemlig en egen avdeling for damer, spreke damer som liker trim, konkurranser og en tur i ny og ne.

   Når jeg begynte å sykle var det med to kompiser, og jeg savnet noen på «mitt nivå«. Jeg hadde bare med å henge på. Jeg startet i TOSK som de også syklet i og ble godt tatt i mot. TOSK har en veldig fin holdning og visjon, sier Gro Tuxen Steingildra til Tastavis.

 Ambassadør

Steingildra er ei av de spreke damene som er med i klubben. Hun har absolutt vært med å bidra til at flere kvinner har satt seg på sykkelsete i klubben som nå har mer enn 50 aktive damer.

 – Det er vi veldig godt fornøyd med, men vi har plass til flere, alle som ønsker seg mosjon og godt samhold, forteller hun.

 Hun satt også to år i styret, men perioden gikk hun at av styre, men fortsatt med svært aktive gjøremål.

 – Jeg fikk lyst å gi noe tilbake til klubben. Jeg ble rett og slett en slags motivator for damene i klubben og trives veldig godt med det.

 Flere tilbud

Det er ikke sånn at du må være gjennomtrent for å melde deg inn i TOSK. Det finnes lavterskel-tilbud hvor det sykles hver eneste søndag, året rundt. Sykkel er blitt en helårsaktivitet.

 – Vi har også begynt med rekrutterings-turer der vi har folk som er med for å svare på spørsmål og tar oppfølging under treningene for de som ikke skjønner eller trenger hjelp, eller synes det er litt skummelt på første trening for å få komme enklere over «dørstokkmila». 

 Likevel er det et stort mål som gjelder for det kommende året. 1.mai rittet er et årlig ritt i distriktet som svinger innom flere steder. Sandnes, Sola, Voll, Nærbø, Kvernaland og målgang der det startet, på Sandnes.

 – Der håper vi å stille med et rent lag for damer fra egen klubb, og det tror jeg ikke det er andre klubber i distriktet som klarer.

 Hun tror de skal få det til, men det krever en del forberedelser.

 – Her skal vi, selv om vi er på ulike nivåer, komme sammen til mål på best mulig måte og i god TOSK-ånd. I forkant skal vi ha en del felles treninger hvor vi blir bedre kjent, og terper på teknikk osv. mange er gode på dette allerede, men regner med mange av damene gjør dette for første gang.

Trening og reise

Som tidligere nevnt så er ikke TOSK en ren klubb for jenter. Ikke i nærheten faktisk. Rundt 400 medlemmer teller klubben. Også jentene trener med guttene, eller mannfolka. Mandager og torsdager er det felles trening hvor blant annet intervaller står i fokus. Og lørdager er det langtur. Klubben har også egne motivatorer som møter opp og loser de ivrige syklistene gjennom øktene.

 – Treningene blir lagt opp etter hvilket nivå de forskjellige syklistene er på, enten de er topptrent eller for dem som nettopp har kjøpt sin første sykkel.

 – Men jeg hører også snakk om at dere er litt sosiale, at dere finner på ting sammen.

 – Ja, det skal ikke stå på det heller. En gang i året pakker vi ned kofferter og sykler, setter oss på flyet for en ukes opphold i Spania. Albir er stedet og forrige gang var vi 70 personer som reiste, av dem var vi elleve damer som leide oss en egen villa. Et rent chicas-hus bare for jentene.

 Hun fortsetter:

 – På den måten skaper vi også et utrolig godt samhold og vi får faktisk venner for livet. Det er sånn at vi gleder oss allerede til neste tur, slår hun fast.

 VM i Bergen

Den store hendelsen her hjemme i 2017 var VM på sykkel i Bergen. Økonomisk en katastrofe for arrangøren, men det merket ikke TOSK-gjengen noe til. De var der de også.

 – I år feirer klubben 10-årsjubileum og har i den anledning allerede vært i Bergen under VM og var i den anledning 130 tosker som reiste til Bergen med M/S Sandnes. Vi syklet 18 mil opp til Utbjoa og ble hentet med båten der og lå på gamle Sandnes hele helgen. Det var en magisk tur. 

 Og ikke nok med det, for sykkelsesongen er ikke over ennå.

 – (H)julebordsesongen er jo her og det skal også vi i klubben markere. Vi skal avslutte en kjekk og god sesong på alle vis med et skikkelig julebord. Der blir vi 140 personer som skal delta, og til neste år håper jeg at noen som leser denne artikkelen blir med – som nye medlemmer, avslutter hun.