Oppdaget andre muligheter

Del på Facebook

Oljemarkedet stoppet opp, mengdene arbeid ble mindre og Smed T. Kristiansen i Dusavik måtte si opp folk. Bedriften måtte se etter nye muligheter.

smed2-002
Svein Westlund Kristiansen har funnet nye markeder for bedriften. Nedtur i oljeindustrien fører til produksjon av andre ting. – Vi må utnytte våre maskiner, sier han. FOTO: PER THIME

 

Aker Solutions, Aibel, Øglænd System, Statoil, Conoco Phillips, Fabricom og  Exxon Mobil har stått på kundelisten i flere år til Smed T. Kristiansen AS. Noen er enda kunder, men da nedturen i oljeindustrien kom, da merket også den lokale smeden nedgangstidene.

– Som bedrift har vi jobbet med oljen i førti år. Det er klart at da nedgangen kom, så merket også vi det. I fjor måtte vi si opp fire personer og jeg synes ikke utsiktene for neste år er bedre, snarere tvert imot, sier Svein Westlund Kristiansen.

Sammen med broren, Tor, er det nå de som driver firmaet som hadde sin opprinnelse i 1932, på Smiene på Tasta.

Nye markeder og produkter

Når leveransene til oljeindustrien går ned, må man finne på andre ting – til andre bransjer. I dag er det fortsatt leveringer til oljerelatert virksomhet, men også til andre. Kommuner, landbruk og private er en slags ny kundegruppe.

traktor-002
Dette sykkelstativet er noe av det som er produsert den siste tiden. I forrige uke ble det levert til Randaberg kommune. FOTO: PRIVAT

– Jeg liker å tegne og da er det bare å kjøre på. Fantasien setter ikke de store grensene. Det gjelder å utnytte maskinene vi har nede på verkstedet. Vi ser nye markeder hele tiden, og det er det kjekke oppi alt det som skjer rundt oss.

Eksemplene er nemlig mange på hva som kan produseres. Senest i forrige uke ble det levert sykkelstativ til Randaberg kommune – sykkelstativ formet som traktorer.

– Vi har faktisk levert en del av sykkelstativ til andre byer også. Både Stavanger, Sandnes og Kongsberg er på kundelisten vår, forteller han, mens han klargjør grillen inne i verkstedet. Den er også laget på samme sted.

Håper på bedring

Ned tradisjoner tilbake i tiden, opp og nedturer – håper og tror han ennå på bedre tider. De kommer nok, men det er uvisst når det skjer.

-Det er klart jeg tror på fremtiden, men nå er det tungt, og det legger vi ikke skjul på. De dyre julebordene er tatt bort, det samme er reisene. Nå skal jeg dette året selv stå for maten på julebordet, og vi tar det her i våre lokaler, sier han