Den flotte idyllen på Tasta – Austre Åmøy

Det er flere flotte steder på øya, som her. FOTO: PER THIME
Del på Facebook

Det bor ca. 250 innbyggere, de har ikke lenger skole, butikk eller andre servicetjenester. Før i tiden gikk det båt, men i dag svinger de boende innom både Rennesøy og Randaberg for å ta seg til Stavanger kommune. 

Vi er på Austre Åmøy. Stedet som kanskje er mest kjent for alle sine helleristninger. På Austre Åmøy finnes Sørvest-Norges største konsentrasjon av dette. I alt er det 15 felt over en strekning på ca. 300 meter, med tilsammen ca. 1500 figurer, de fleste av dem båtfigurer. Med dem som en slags inngang tok Tastavis turen til den idylliske øya – med bruforbindelse til Rennesøy. Hvert eneste år besøkes stedet hvor helleristningene er av både turister og andre som har interesse for slikt.  

Foto: Ognslav/www.arild-hauge.com
Foto: Ognslav/www.arild-hauge.com

Har mye å vise

Fra Stavanger sentrum tar det rundt 30 minutter å kjøre til man kan ha parkert på Austre Åmøy. Ut av egen kommune, inn i Randaberg og Rennesøy – før man igjen svinger av og havner over brua fra Vestre Åmøy. Tastavis har alliert seg med to guider på turen. Dag Kristian Rosnes og Arne Geir Steinsland er begge med i velforeningen for de rundt 260 innbyggerne i denne delen av Tasta.

– Her har vi bodd og her skal vi alltid bo, sier de to i det vi møter dem hjemme på gården. Like ved, det vil si noe meter ut i Rosnesvika ligger Espholmen. I dag er det bare noen sauer der.

Både Dag Kristian Rosnes  (t.v) og Arne Geir Steinsland trives på Austre Åmøy. De guidet Tastavis rundt den flotte øya – med bruforbindelse og utsikt til flere kommuner.
Både Dag Kristian Rosnes (t.v) og Arne Geir Steinsland trives på Austre Åmøy. De guidet Tastavis rundt den flotte øya – med bruforbindelse og utsikt til flere kommuner.
  • – Egentlig er det en kjempeplass hvor mye kunne ha vært av aktivitet. Når vi står her oppe og ser fra veien kan vi se holmen, men ser samtidig det gamle naustet som blir mer og mer i forfall, sier de to. 

Naustet de sikter til er svært mange år gammelt. Det har faktisk stått der i rundt 100 år. I den forfatningen det fremstår nå – er det ikke noe som tyder på at det står i 100 år til.

– Jeg synes det er trist å se det sånn. Her hadde det vært muligheter for å få til noe, men det koster penger. Mye penger, forteller Rosnes.

Tidligere har det vært oppe politisk i fylket, men de to øybuene savner mer vilje, både fra kommune, men også fra grunneiere som eier dette. Naustet er fredet, men det er uvisst hvor lenge det står der.

– Du ser jo selv hvordan det ser ut. Det er mye som henger og slenger, og jeg tror ikke det står vinteren ut. Det er trist, men det skal ikke mye mer uvær til før det gamle naustet raser sammen for godt, sier Steinsland.

 Naustet på Espholmen er 100 år gammelt og forfaller mer og mer. Det vil koste mye penger å fikse det opp.
Naustet på Espholmen er 100 år gammelt og forfaller mer og mer. Det vil koste mye penger å fikse det opp.
  • – Hvor mye tror dere at det vil koste da for å sette det sammen?

– Det er vanskelig å si, men hvis dette skulle blitt satt i stand og med et område som fungerer rundt, tror jeg fort vi snakker om minst fem millioner kroner. Dette dreier seg også om å bevare en del av historien til Stavanger – naustet ble jo i sin tid fraktet fra nettopp byen og hit ut til Austre Åmøy, forteller de to.

De to kunne tenkt seg at det ble opprettet en stiftelse for å få til noe, men i øyeblikket virker det ikke som det blir sånn.

  • – Nei, det gjør ikke det. Tidligere har blant annet byantikvaren vært inne i bildet, men akkurat nå skjer det ikke noe. Vi savner litt vilje for å få dette til, slår de to fast.

Turen går videre

I Bronsealderen var Åmøy et religiøst sentrum, kanskje for hele Rogaland, og variasjonen i motivene er stor når det kommer til helleristningene på øya, ikke så langt fra kirken, eller kapellet som det vel heter. Nedover den samme veien kommer vi til båthavnen og et flott friområde. Selv om været ikke minner om sommer er det aktivitet i sjøen. En hund og de to niåringene Kaja Lalid Valen og Live Usken Meling.

Sjøen holdt nok ikke mer enn 15-16 grader, men det var ikke nok til å skremme Kaja Lalid Valen og Live Usken Meling.
Sjøen holdt nok ikke mer enn 15-16 grader, men det var ikke nok til å skremme Kaja Lalid Valen og Live Usken Meling.
  • – Det er ikke kaldt, men friskt og godt, sier de to med hunden på slep i den langgrunne delen av sjøen.

Til høyre for de to jentene finner vi helleristningene, og rett bortenfor finner vi noen hytter. De sistnevnte ligger flott til for dem som liker sjø og sol.

  • Det er en del hytter her på øya. Noen kommer langveisfra, mens andre er bare fra et annet sted i Stavanger. Når de kommer hit blir det jo som å komme til landet, og i tillegg ha utsikt mot havet, sier Rosnes.

Ingen skolegang

Det er tre år siden skolen stengte dørene for all undervisning på Austre Åmøy. På vei oppover forteller de to at ungene er overført til Mosterøy.

  • – Det blir nok aldri skole her igjen, men vi her på Austre Åmøy ønsker å beholde skolen og gjerne få fikse den opp litt. Velforeningen/grendalaget har nemlig mye aktivitet her. Det spilles blant annet innebandy og det er andre aktiviteter gjennom hele året, forteller de.

På Austre Åmøy trives de stort sett med å være en del av Stavanger, selv om de noen ganger føler seg som en utpost i egen kommune. Prioriteringer kunne nemlig vært annerledes, mener de.

  • – Det er klart at vi noen ganger ser at vi ikke er i sentrum av byen, og det stemmer jo for så vidt også, humrer der.

Men, de fortsetter – litt mer alvorlig: 

  • – Vi ønsker jo som sagt å ruste opp skolebygget, men foreløpig vet vi ikke om vi får det. Kommunen har tidligere sagt at de ønsker å rive bygget. Da stiller vi oss spørsmålet – hvorfor skal folk flytte hit hvis det ikke er noen tilbud for dem som bor her?

thumbnail_åmøy barnehage

Begge mener et aktivitetshus er nødvendig for å holde på øya innbyggere. At det ikke er en butikk å oppdrive kan de leve med. Det er det ikke grunnlag for, så er det heller ikke mer enn en kort kjøretur til Randaberg, Tasta eller sentrum i Stavanger.

– Butikk får vi aldri tilbake, og det er greit. I sin tid hadde vi to kolonialbutikker her. Den siste stengte dørene i 1979. I tiden etter det har vi blitt vant med å handle andre steder. Det samme gjelder båtforbindelse som opphørte da rennfast ble åpnet i sin tid.

–  Savner dere båtforbindelse her til øya?

– Savner og savner. Vi er godt vant å være uten båt, men det er klart at hvis vi eller andre skal noe på kveldstid i Stavanger en helg, da kan det fort bli dyrt med taxi hjem. 1200-1300 med taxi er dyrt, og mange av oss tar heller inn på hotell. Det svarer seg, sier de

Lite nybygging

Under rundturen er vi innom flere steder. Vi passerer kapellet og kommer til den gamle barnehagen.

– Den er nesten falleferdig, og fin er den ikke. Kanskje det hadde vært greit å få den revet, sier de.

Nedover mot den gamle og slitte kaien er det nybygde hus. Ikke mange, men noen få.

– Det er kjekt at folk ønsker å bygge her hos oss, og vi skulle gjerne hatt flere. Her ser du en rundkjøring som man er i gang med. Det er Austre Åmøys eneste, sier Rosnes mens han forteller at det er dårlig bussforbindelse til øya.

Nedover bakken mot den gamle kaien restaureres det i både hus og hytte. Idyllisk er det å lagge turen nedover. Ved kaien er det to personer ute i fiskebåt. Makrellen er som kjent meldt både her og der. Det er uvisst om de to i båten gikk hjem med fisk.

thumbnail_åmøy fiske

– Det er flere flotte fiskeplasser her ute. Like ved båthavna har de dratt opp laks på flere kilo, og ved den gamle kaien er det også godt mulig å få snøret i sjøen.

Det er forresten en kai som trenger en smule oppgradering. Den er flere steder pill råtten.

–  Det er jo markert med et skilt at her er det ikke bra. Enn så lenge har det gått fint. Det er imidlertid rom for en oppgradering, og vi i velforeningen har sagt at vi kan overta den fra kommunen – foreløpig uten svar

thumbnail_åmøy kaien

Turen på Austre Åmøy nærmer seg slutt. Vi har passert noen store bautasteiner, nemlig pigghedlene. Her blir det fortalt at det er begravd to konger. Akkurat det får eventuelt bli en annen historie.

Takk for turen!