Mye rør på basen i Dusavik

Del på Facebook

Nedgang i næringslivet, spesielt innen oljeindustrien, svekker ikke NorSea i Dusavik eller på Tananger. Tusenvis av rør fra Nordsjøen fraktes til og fra basen.

nsbase4 rør

Det er surt, selv om det er den andre vårdagen i mars. Snøbygene har blitt til sludd og gradestokken er på plusspunktet. Det er viseadministrerende direktør i NorSea AS, Sonja Hauan som viser Tastavis rundt på deler av basen. I fjor markerte de 50 års-dagen sin.Det var også på den tiden selskapet tok i bruk et nytt bygg i Dusavik. Fra øverste etasje har Hauan god oversikt over det meste, også alle rør og containere som kommer inn – eller som fraktes ut av basen.

Sonja Hauan er viseadministrerende direktør i NorSea AS. FOTO: PER THIME
Sonja Hauan er viseadministrerende direktør i NorSea AS. FOTO: PER THIME

–  Vi har mange kunder, hvor Statoil er en av de største. Men vi har også andre som Det Norske, ExxonMobil og Total for å nevne noen.

Dusavikbasen har utviklet seg mye siden starten for nesten 50 år siden. Den har alltid vært stor i norsk målestokk.

I dag er det hele 275.000 kvadratmeter å boltre seg på i Dusavik, mens man i Tananger har enda mer, nemlig 425.000 kvadratmeter.

–  Vi har behov for all den plass vi har i øyeblikket. Som du ser er aktiviteten utenfor vinduene stor.

 Underleverandør til Johan Sverdrup

Til de to basene i Tananger og Dusavik er det stor trafikk av fartøy gjennom et år. I fjor ble det registrert hele 3.200 anløp med forskjellige båter, en del av dem kommer fra Møkster – som vi ser på bildet.

båt

Det dreier seg en del om rør i Dusavik, mye rør. I disse dager starter riggen Deepsea Atlantic boringen av den første brønnen på Johan Sverdrup-feltet. Også det en viktig jobb for folkene i Dusavik.

–  Statoil har vært med oss siden oppstarten og er selvfølgelig en viktig kunde for oss, men ikke bare for oss. Statoil er viktig for hele landet. Når det gjelder Johan Sverdup-feltet er vi der med som underleverandør på ulike typer materiell. Det går mye i ulik type logistikk, forteller hun mens hun ser ned på de enorme mengdene rør og containere som står stablet på det godt sikrede området.

I fjor ble det fraktet over 120.000 tonn utstyr fra basen i Dusavik, ifølge en artikkel i Aftenbladet.

bil

Milliardkontrakten med Statoil for NorSea Group er svært viktig. De får mer enn nok å gjøre, men de må jobbe raskere og smartere enn noen gang.

Vi må gjøre store omstillinger og jobbe smartere i fremtiden, for å kunne levere etter forventninger i markedet. Vi må ligge i forkant av løsningene, sier Hauan.

 Må se på organisasjonen

Hverdagen i oljenæringen er i dag en annen enn den var for bare noe få år siden. Det merker de også på basen i Dusavik.

–        Det er klart det er forandrnger, det ser også vi. I dag er det sånn at selskapene stiller større krav. Vi er en del av omstillingen i hele næringen og må også tenke nytt i forhold til det, fortsetter hun.

Derfor har også NorSea vært offensive i tankegangen. Nye oppdrag krever også fokus på gode prosesser og kompetente medarbeidere. I underetasjen i bygget er det samlet mye folk for en liten pause – før lasting og lossing fortsetter.

Nedgangen  i markedet har foreløpig ikke ført til oppsigelser i den målestokk som mange andre selskaper har vært nødt til. Vi er likevel alltid nødt til å se på hvordan organisasjonen er oppimot det markedet vi jobber i.

Her en del av de ansatte ved basen i Dusavik.
Her en del av de ansatte ved basen i Dusavik.

–  Vi har en kjempegod gjeng med arbeidere både her i Dusavik og Tananger. På fotballspråket heter det at de «blør» for drakten. Her gjør de det for jobbene sine.

Dette er NorSea AS

·       Baser i Tananger og Dusavik

·       NorSea AS eies av NorSea Group

·       Omsetning i NorSea Dusavik og Tananger var i fjor på 600 millioner kroner

·       280 ansatte

·       Kaiområder: Dusavik, 275.000 kvadratmeter og 425.000 kvadratmeter i Tananger

·       Ca 3.200 anløp per år

 

Bildet under viser basen i Dusavik for en del år tilbake. (Kilde: Norsk Oljemuseum).

ns1