Julemiddagen er straks klar

Del på Facebook

ribbenWeb
Det kuttes og skjæres for å få julematen klar til de tusen hjem. På Forus slaktes det tonnevis med kjøtt til jul.

AV: PER THIME

Ute er det er ikke mye som minner om at det nærmer seg jul. Dagen da vi skal meske oss med all verdens julemat. Ved Nortura sitt anlegg på Forus jobber nærmere 600 ansatte for å gjøre kjøttglade nordmenn til lags.
– Det er travle tider før jul, og det er en slags høytid for alle som jobber her. Det
forteller vår guide for dagen, Stian Espedal.
Han har jobbet ved anlegget i 18-19 år og er vant med travle tider. Hans jobb i det daglige er stort sett å være ute hos produsent-ene, de som får frem maten som slaktes. Han driver blant annet med kurs innen slakt og har også flere ganger besøkt lokale bønder i distriktet. I dag er han guide – på omvisning med lokalavien.
– I dag er det slakting av gris det går i. Her inne starter det hele, sier guiden.
Vi er i et slags fjøs hvor grisene gjøres klar for slakting. De er i live, men bare om noen timer er det slutt.
– Det er livets gang det, så det kan vi ikke tenke så mye på. Det er gode rutiner for alt her ved anlegget, og alt skjer på en human og god måte, forteller han.

Hvert eneste stykke kjøtt blir kontrollert av Mattilsynet.
Hvert eneste stykke kjøtt blir kontrollert av Mattilsynet.
Henger på kroker
Da vi beveger oss videre kommer vi inn i hallen hvor det mange griser. De kommer, hengende på kroker fra taket innover i
hallen. De ansatte har hver sin oppgave på slakteriet. Også Mattilsynet er der – hver eneste dag sjekker de hvert eneste slakt som kommer deres vei. Og det er noen tonn kan man si.
– I Norge slaktes det hvert år 5.400 tonn gris, som blir til ribbe. Dette er fordelt på 2.400 tonn frossen ribbe og 3.000 tonn fersk ribbe. Det er altså ganske enorme mengder som går unna, fortsetter han.

Mange spiser ribbe
Ribba er uten tvil julaftensmiddag nr. 1 i Norge. En undersøkelse fra Opplysnings-
kontoret for egg og kjøtt viser at 56
prosent av oss spiser ribbe julaften. Nesten like
mange er urolige for at svoren ikke skal bli sprø. I dag er det egne folk som snitter opp ribba før den sendes til butikkene.
– Her på Forus står vi for slakting av 626 tonn ribbekjøtt, så jeg tror at alle skal få også denne julen, sier Espedal.
Det er for så vidt mange ulike juleretter som står på bordet julaften. Ribba er altså den mest vanlige. Det blir fortsatt jevnlige undersøkelser om hva som er den mest populære maten. En av de siste viser at ribba holder stand – og vel så det. Undersøkelsen gjelder utspørring av 1000 nordmenn.

Fikk kongens fortjenestemedalje
Ved anlegget på Forus er det nå rundt 600 ansatte. Ingen har vært der lenger enn kjøtt-skjærer Erling Malde.
Ved bedriften har man tidligere gitt utmerkelser til ansatte som har vært ansatt i 40 år. Erling Malde har jobbet der siden starten. Det vil si at han har jobbet som kjøttskjærer i hele 59 år. Neste år får han utmerkelse for 60 år i samme jobb.
– Ja, her har jeg vært i mange år, og trivsel er stikkord nummer èn. Hadde jeg ikke likt jobben, hadde jeg heller ikke vært her, sier han.
I dag jobber han i femti prosent stilling og trives med det. Arbeidet er forandret mye på alle de årene. Før var det mer fysisk.
– Ja, vi bar jo dyrene vi slaktet inn her, nå er det mye mer monotont. Det kommer inn mer maskinelt i dag, men sånn er jo tidene.
For lang og tro innsats har han også blitt satt pris på. I 2006 fikk han Kongens fortjenestemedalje i sølv.
– Da hadde jeg vært på Nortura i femti år. Det var et stort øyeblikk i livet mitt da jeg
både fikk nyheten og fikk anledning til å møte Kongen på slottet. Det er slike minner som sitter godt i.
– Hvor lenge skal du jobbe?
– Det får vi se. Første mål får være at jeg jobber så jeg i hvert fall kan si at jeg har vært ansatt i 60 år, forteller 75-åringen fra Stavanger.
– Hva er din meny på julaften?
– Hjemme hos oss pleier det mest å gå i pinnekjøtt. Hadde det vært opp til meg hadde menyen vært fisk, men det er ikke jeg som bestemmer akkurat det. Pinnekjøtt er godt det, så jeg blir alltid godt fornøyd uansett hva jeg får, avslutter han.