Ror 14 kilometer før skolen

Del på Facebook

Nora Tønnesen er fersk norgesmester i roing. Det tok henne bare ett og et halvt år fra hun først tok årene fatt å bli norges beste i dobbelsculler sammen med venninnen og makker, Karen Undset.

Klokken åtte om morgenen en kjølig høstdag. Det er 9 grader i luften. Nora Tønnesen og Karen Undset har allerede fått båten på vannet og er klar for en morgenøkt før skolen. Tåke legger et slør over det speilblanke vannet, og Store Stokkavann ut som noe ut fra en drøm.

– Det er som oftest om morgenen vannet er roligst, forteller Tønnesen.
– Det er ikke alltid det frister, man er liksom ikke helt våken. Men, det føles veldig godt etterpå, sier Undset.

Tidligere i sesongen ble Tasta-jenta og hennes makker Undset norgesmestere i dobbelsculler, som er en gren innen sporten hvor det er to som samarbeider for å nå gullet. Ifølge paret var de en god match fra start.

– Uttaket var to uker før konkurransen, det var da vi fikk vite at det var vi som skulle ro sammen, sier Undset.

Jentene ror denne morgenen 14 kilometer før de fleste av oss ennå ikke har drukket ferdig morgenkaffen. Det går radig fra ene siden av vannet til den andre. To mennesker i båten som imiterer hverandre perfekt, så de ser ut som en og samme person gjennom morgendisen. Stillheten ligger over området, og det eneste som høres er et dempet plask da årene bryter vannoverflaten.

Før Norgesmesterskapet som ble arrangert nettopp her, visste ikke makkerne at de ville gå av med seieren.

– Vi hadde et håp, men alt skulle virkelig klaffe dersom vi skulle slå de andre. Og det gjorde det, sier Tønnesen etter økten er ferdig. Røde i kinnene og andpustne går jentene mot klubbhytta som ligger like ved vannet. Utstyr og båt legges på plass.

Tønnesen er relativt ny i sporten. Hun startet å ro for ett og et halvt år siden. Men, det tok ikke lang tid før talentet hennes ble oppdaget.
– Vi var sykt sjokka når vi så fremgangen hennes, det er ingen som tar det så fort, sier Undset om lagvenninnen. Tønnesen smiler og ler det litt bort.
– Jeg har et veldig konkurranseinstinkt, sier hun.
Tønnesen og Undset driver med roing fordi de synes det er bra trening, det er moro å utfordre seg selv og trekker frem det gode miljøet i klubben som en pådriver.

– I Stavanger roklubb er det veldig bra miljø, fin klubb og veldig fine folk, sier Tønnesen. Undset nikker.

Etter treningsøkten venter en dusj og gode varme klær før de tar sykkelen fatt for å få med seg første time på skolen. Såpass dedikert må man være dersom man skal være Norgesmester i dobbelsculler.

Tekst/bilder:
Susann Marthinsen